Hlavní obsah

Očkování proti planým neštovicím se doporučuje zejména dětem starším 10 let a dospělým

Foto: Production Perig, Shutterstock.com

Foto: Production Perig, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plané neštovice jsou nepříjemné zejména pro zcela malé děti, těhotné ženy a obecně pro dospělé. Proto by se měli chránit očkováním.

Článek

Plané neštovice jsou infekční onemocnění způsobené virem Varicella zoster. Na rozdíl od pravých neštovic, které byly zcela vymýceny, je průběh nemoci mírný, ale ve vyšším dětském nebo dospělém věku může probíhat s komplikacemi. To platí zejména pro děti, v jejichž kolektivu se velice rychle šíří.

Zatímco malé děti projdou nemocí s lehkým průběhem, a i když to znamená, že musí zůstat nejméně dva týdny doma, nemají obvykle žádné následky. U dospělých je průběh velice často dramatický s vysokou teplotou a bolestmi. Zejména rodiče malých dětí, které nemoc neprodělali, by se měli chránit vakcinací. Plané neštovice jsou nebezpečné také pro těhotné ženy.

Kdy a jak se očkuje

Očkování proti planým neštovicím se provádí na žádost a je nepovinné. Vakcína se může podat kdykoli.

Kdo by se měl nechat očkovat

Očkování proti planým neštovicím se doporučuje téměř všem lidem, zejména těm, kteří nebyli očkováni v dětství a neprodělali onemocnění planými neštovicemi. Jestliže nevíte, zda jste nemoc prodělali, můžete si nechat udělat test na protilátky.

Očkování se doporučuje zejména dětem starším 10 let a dospělým. U nich totiž už nemoc neprobíhá s tak lehkým průběhem jako u malých dětí. Zejména u dospělých ji doprovázejí vysoké teploty a velké bolesti, může být komplikována zápalem plic, zánětem mozku nebo postižením jater.

Místo vpichu vakcíny proti planým neštovicím

Vakcína proti planým neštovicím se aplikuje injekčně do svalu, je možné i podkožně, obvykle na vnější stranu paže.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Očkování proti planým neštovicím nemívá vážné reakceFoto: New Africa, Shutterstock.com

Kdy je třeba přeočkování

Přeočkování proti planým neštovicím není obvykle potřeba. Po dvou dávkách vakcíny je vytvořena dlouhodobá imunita, která chrání jedince před onemocněním.

Druhy vakcín

Na trhu je vakcína Varivax nebo Varilrix, vyjde na více jak 1 600 korun.

Očkovací schéma

  • Od 9 do 12 měsíců věku se podávají dvě dávky s odstupem minimálně tři měsíce.
  • Od 12 měsíců do 12 let věku se podávají dvě dávky s odstupem minimálně jeden měsíc.
  • Od 13 let věku a starším se podávají dvě dávky s odstupem čtyř až osmi týdnů.

Reakce na očkování

Očkování proti planým neštovicím obvykle vyvolává jen mírné a přechodné vedlejší účinky, jako je bolest nebo zarudnutí v místě vpichu. Vzácně se mohou vyskytnout i systémové reakce, jako je horečka nebo bolest svalů. Vakcína proti planým neštovicím je obecně dobře snášena.

Je očkování povinné?

Vakcína proti neštovicím se podává jen dobrovolně.

Je vakcína hrazená?

Vakcína proti planým neštovicím není hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Před jakou nemocí chrání?

Chrání před planými neštovicemi, ty se projevují svědivými pupínky v obličeji a vlasech, které se dále šíří po celém těle. Objevit se mohu i na genitáliích či sliznicích. Někdy se přidává bolesti hlavy, horečka, nechutenství či rýma a kašel. V Česku ročně onemocní třicet až padesát tisíc dětí, v drtivé většině případů jde o mírný průběh. Nemoc se šíří v kolektivech. Léčí se jen příznaky.

Očkování proti planým neštovicím

  • Proti čemu chrání: plané neštovice
  • Kdy se očkuje: Od 9 do 12 měsíců věku se podávají dvě dávky s odstupem minimálně tři měsíce, od 12 měsíců do 12 let věku dvě dávky s odstupem minimálně jeden měsíc. Od 13 let věku a starším se podávají dvě dávky s odstupem čtyř až osmi týdnů.
  • Místo vpichu: Injekční jehlou se vakcína očkuje do horní části paže.
  • Kdo by se měl nechat očkovat: Zejména ti, co nemoc neprodělali v dětství, očkovat má význam i kojence jako prevence vzniku onemocnění.
  • Je očkování povinné: Není povinné.
  • Kolik očkování stojí: Zhruba 1 600 korun.

Odborná garance: prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D., Univerzita obrany, epidemiolog a předseda České vakcinologické společnosti

Načítám