Hlavní obsah

Pneumokok je nebezpečný pro malé děti i seniory. Kdy se nechat očkovat a kdy je očkování hrazeno?

Foto: FotoDuets, Shutterstock.com

Foto: FotoDuets, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pneumokok je bakterie, která může způsobit závažná onemocnění, jako je například zápal plic, zánět mozkových blan či otrava krve. Očkování proti nákaze se doporučuje zejména u malých dětí a osob nad 65 let, u kterých hrozí horší průběh nemoci.

Článek

Pneumokoková bakterie je také původcem zánětu středního ucha, který postihuje nejčastěji kojence a batolata a děti do čtyř let věku. U starších lidí je největším strašákem zejména zápal plic, který může v tomto věku skončit fatálně.

Druhy vakcín na trhu

Na českém trhu jsou čtyři vakcíny, liší se podle toho, před kolika typy pneumokoků chrání a pro jak staré děti jsou určeny či zda se podávají jen dospělým.

Všechny jsou konjugované a vícesložkové. Zcela zjednodušeně řečeno lze říci, že poskytují dlouhodobější a intenzivnější ochranu, proto jsou užitečnější nejenom u dětí, ale už také u dospělých.

Bylo zjištěno, že nejefektivnější očkování je dosaženo jen tehdy, pokud se jako první vakcína použije konjugovaná, například Prevenar 13 a později (například až v dospělosti) se rozšíří ochrana pomocí jedné dávky vakcíny Pneumovax 23.

Vakcíny proti pneumokoku a očkovací schémata

Synflorix

Chrání před 10 pneumokokovým typům, určená je pro děti od 6 týdnů do 5 let.

Očkovací schéma Synflorix

Děti ve věku šest týdnů až šest měsíců: Podávají se tři dávky, první dvě s odstupem nejméně měsíc, obvykle 2 měsíce. Poslední se podává mezi 12.–15. měsícem.

Děti ve věku sedm až 11 měsíců: Očkují se třemi dávkami, první dvě s odstupem nejméně měsíc, třetí dávka se podává v 2. roce života.

Děti 12 měsíců do pěti let: Očkují se dvěma dávkami s odstupem nejméně dvou měsíců.

Prevenar 13

Chrání proti 13 typům, určen pro děti od 6 týdnů, dospívající, dospělé.

Očkovací schéma Prevenar 13

Děti ve věku 6 týdnů až 6 měsíců: Podávají se tři dávky, první dvě s odstupem minimálně jednoho měsíce, obvykle 2 měsíce. Začíná se obvykle ve věku nad dva měsíce. Třetí dávka se podává ve 2. roce života (nejlépe mezi 11. až 15. měsícem věku).

Ve vyšším věku pak platí, že když se začne s vakcinací později, stačí k dostatečné ochraně méně dávek.

Kojenci ve věku 7–11 měsíců: Druhá dávka se podává nejdříve měsíc po první, třetí dávka ve druhém roce života.

Děti ve věku 1–2 roky: Podávají se dvě dávky s odstupem minimálně dva měsíce.

Děti ve věku 2 do 17 let a dospělí: Očkují se jen jednou samostatnou dávkou. Přeočkování není třeba.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Očkování proti pneumokoku by mělo být zahájené v kojeneckém či batolecím věku, užitek má ale i později.Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Apexxnar

Chrání před 20 typy pneumokoku, určen zatím pro osoby starší 18 let.

Očkovací schéma Apexxnar

Podává se jedna dávka.

Vaxneuvance

Chrání proti 15 typům. Dříve byla jen pro dospělé, dnes je i pro děti od 6 týdnů věku a dospívající.

Očkovací schéma Vaxneuvance

Děti od šesti týdnů do 2 let věku: podávají se dvě dávky s odstupem 8 týdnů, podání posilovací dávky se doporučuje mezi 11. a 15. měsícem věku.

Děti od 2 let do 18 let věku: očkuje se jednou dávkou.

Osoby od 18 let výše: očkuje se jednou dávkou.

Pneumovax 23 (polysacharidová vakcína)

Je proti 23 typům pneumokoku, určen pro děti od 2 let, dospívající a dospělé, očkuje se jednou dávkou.

Kdo by se měl nechat očkovat proti pneumokoku

Zejména rizikové skupiny, což jsou děti ve věku od šesti měsíců do čtyř let, a pak lidé ve věkové skupině nad 65 let a vybrané skupiny chronicky nemocných osob.

Je vakcína hrazená, jaké jsou ceny vakcíny proti pneumokoku

Vakcíny pro dospělé jsou hrazeny u lidí v léčebnách pro dlouhodobě nemocné, v domovech pro seniory a také u vybraných chronicky nemocných včetně diabetiků a kardiaků.

Uvedené ceny jsou orientační a mohou se liší podle ordinace, která je aplikuje. Mnohé pojišťovny na vakcíny přispívají. To platí zejména pro vážně nemocné děti.

Pro samoplátce: Synflorix vyjde zhruba na 1000 korun, Prevenar na 1600 korun, Pneumo23 je nejlevnější – 500 korun, Vaxneuvance 2000 korun.

Foto: thodonal88, Shutterstock.com

Chránit se mají zejména senioři nad 65 let.Foto: thodonal88, Shutterstock.com

Kdo by se neměl nechat očkovat?

Očkování není vhodné pro těhotné ženy. Obecně platí, že očkovaný by měl být v době aplikace vakcíny zdravý, nemít žádné horečnaté onemocnění. Očkování je třeba zvážit u lidí, kteří měli při předchozích aplikacích vakcín závažné vedlejší účinky.

Jaké jsou reakce na očkování?

U konjugovaných vakcín je to zejména reakce v místě vpichu, vyrážka, nechutenství, zvracení, průjem, horečka, podrážděnost, zvýšená spavost nebo naopak nespavost.

U vakcíny se mohou objevit podobné lokální reakce. Výjimečně dochází k takzvanému Arthusovu fenoménu, což je závažná lokální zánětlivá reakce s otokem a zarudnutím. Taktéž výjimečně byly hlášeny záněty lymfatických žláz, vyrážky, bolesti v kloubech a alergické reakce.

Je očkování povinné a vakcína hrazená?

Očkování je povinné jen v léčebnách dlouhodobě nemocných a v domovech pro seniory. Pak je vakcína hrazena.

U kojenců a batolat jde o nepovinné očkování. Platí, že očkování je hrazeno v případě, že byly dvě dávky očkovací látky aplikovány od druhého do sedmého měsíce věku pojištěnce. Hrazenou službou je též přeočkování provedené do patnáctého měsíce věku pojištěnce.

Před jakou nemocí chrání?

Pneumokok může vyvolat infekce v různých částech těla, jako jsou plíce, nosohltan, uši, nos, dutiny, mozkové blány a další.

Pneumokoková infekce se šíří kapénkovou nákazou, obvykle při kašli, kýchání nebo blízkém kontaktu s infikovanou osobou. Bakterie mohou být přítomny v nosohltanu u zdravých jedinců (nejčastěji u dětí), u kterých nemoc vůbec nepropukne, ale mohou je šířit na jiné osoby.

Závažnost pneumokokové infekce závisí na místě postižení a imunitě jedince. Nejčastější pneumokokovou infekcí je zápal plic, u malých dětí je nebezpečný, protože jejich organismus ještě není odolný, stejně tak u starších, kteří jsou upoutaní na lůžko a setrvávají dlouhou dobu ve stejné poloze, a dochází tak u nich k nežádoucímu hromadění tekutin. To výrazně snižuje šanci na vyléčení. Bakterie způsobuje také nepříjemné záněty středního ucha, které mohou vést až ke ztrátě sluchu.

Dalším projevem nemoci je meningitida, zápal mozkových blan, který může skončit poškozením mozku. Pneumokoková infekce může také vést k dalším komplikacím, jako je sepse (otrava krve) a infekce dalších orgánů.

Očkování proti pneumokoku

Proti čemu chrání: pneumokok

Kdy se očkuje: Vakcína se může podávat již od šesti týdnů života. Další dávky závisí na tom, v jakém věku je očkovací látka podána poprvé.

Místo vpichu: Injekční jehlou do stehna u kojenců, u starších dětí do horní části paže.

Kdo by se měl nechat očkovat: Malé děti do 4 let věku a lidé nad 65 let.

Je očkování povinné: Jen v LDN, v domovech pro osoby se zdravotním postižením či zvláštním režimem a v domovech pro seniory.

Kolik očkování stojí: Pokud není povinné nebo se nejedná o seniory 65+ let a osoby s vybranými chronickými nemocemi, není hrazeno ze zdravotního pojištění. Pojišťovny na něj ale přispívají v rámci různých preventivních programů.

Odborná garance: prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D., Univerzita obrany, epidemiolog a předseda České vakcinologické společnosti

Načítám