Hlavní obsah

Plané neštovice během covidu téměř ustoupily, teď zase řádí. Má smysl očkování?

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Patří mezi nejčastější dětská onemocnění. Plané neštovice prodělá v Česku každý rok třicet až padesát tisíc dětí, přičemž v naprosté většině případů mají lehký průběh. Přesto existují situace, kdy je lepší se proti nim očkovat.

Článek

Zatímco v době pandemie covidu to mohlo vypadat, že plané neštovice jsou podobně jako jiné dětské nemoci na ústupu, nyní se čísla vrátila na předchozí úroveň.

Plané neštovice se v kolektivech mezi dětmi velice snadno šíří. Je přitom obvyklé, že se toto virové onemocnění objevuje ve vlnách, kdy vždy onemocní mnoho dětí zároveň, a pak je zase na nějakou dobu klid.

Většinou postihuje děti mezi prvním a šestým rokem, ale nakazit se mohou i děti mladší, včetně kojenců.

Inkubační doba 

Plané neštovice vyvolává Varicella zoster virus, který patří mezi herpesviry. Jde o velmi nakažlivé onemocnění s inkubační dobou přibližně dva týdny, výjimečně déle.

Nemocný je infekční už jeden až dva dny před výsevem neštovic a poté do zaschnutí posledního puchýřku, to je obvykle 10 dnů od prvního výsevu puchýřků.

Příznaky

Typickým příznakem jsou svědivé puchýřky, které se často objevují i v obličeji a ve vlasech, šíří se po celém těle. Mohou se objevit i na sliznicích úst nebo genitálií, což je velmi bolestivé. Puchýřky se mohou vysévat v několika fázích, kdy má dítě na těle zároveň puchýřky zcela čerstvé, starší podlité tekutinou i ty s už zasychající krustou.

Mezi další příznaky, které se nemusí objevit vždy a mohou se lišit svou intenzitou, patří bolest hlavy, horečka, nechutenství a infekce horních cest dýchacích včetně rýmy a kašle.

Prodělání nemoci zajišťuje doživotní ochranu. A to bez ohledu na to, jak intenzivní byl její průběh. Virus ale v těle zůstává a může se během života reaktivovat v podobě pásového oparu.

Léčba

Nemoc má naštěstí u většiny dětí nekomplikovaný průběh. Množství typických puchýřků se přitom mezi jednotlivými pacienty může velmi lišit. Jedno dítě jich má minimum a ani ho příliš netrápí, jiné je má po celém těle a kvůli svědění a bolesti v noci nespí.

Léky přímo na plané neštovice neexistují, tak jako u většiny virových onemocnění se léčba většinou zaměřuje na zmírnění příznaků, v tomto případě zejména na svědění a horečku. V průběhu času se měnila doporučení ohledně toho, zda a jak při neštovicích mazat puchýřky. Jak je tomu v současnosti?

Dříve oblíbený tekutý pudr nahradily různé vysušující gely, které jsou volně prodejné v lékárně. Používají se také spreje, které mohou být nanášeny bezdotykově jako prevence zanesení infekce a snížení svědivosti již postižených míst  – zmírňování svědění má smysl i proto, aby si dítě pupínky příliš neškrábalo a nezaneslo do nich infekci.

Po deseti dnech od prvního výsevu bývají pupínky suché, a i když může ještě nějakou dobu trvat, než se nemocný zbaví jejich zbytků, nakažlivý už není. Zvláště pokud si dítě pupínky rozškrábalo, je v této fázi vhodné použít masti, které zabrání vytvoření jizev. Doporučí vám je v lékárně.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Některé dítě se osype hodně, jiné minimálně. Pomáhají gely, spreje a mastiFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Kdy k lékaři

Neštovice jsou tak typické a objevují se v lokálních epidemiích, že většinou stačí její nahlášení lékaři po telefonu, není nutné chodit s dítětem do ordinace.

Pokud dítě nespí kvůli bolestivosti a silnému svědění, lékař mu může krátkodobě předepsat například silná antihistaminika se sedativními účinky. K lékaři běžte, pokud víte, že má vaše dítě, například po jiné prodělané nemoci, oslabenou imunitu, pak se při setkání s nákazou preventivně podávají specifické imunoglobuliny. Při léčbě těžkého průběhu se používají celkově antivirotika, například antivirotikum acyklovir.

Jak probíhá očkování

Proti planým neštovicím u nás existuje nepovinné očkování. Zdravotní pojišťovny ho nehradí, ale mohou na něj částečně přispět. Je potřeba dvě dávky s odstupem dvou měsíců, jedna stojí přibližně 1500 korun.

Někteří lékaři doporučují očkování všem dětem před nástupem do kolektivu, případně alespoň dětem starším deseti let, které ještě plané neštovice neprodělaly. U dospívajících je totiž průběh podstatně horší než u malých dětí.

Kdy očkovat dospělé

Očkování je vhodné i pro dospělé, kteří nemoc v dětství neměli a mohli by ji nyní chytit od svých potomků. Průběh u dospělých je velice nepříjemný. Zejména kvůli vysokým teplotám. Kromě toho mohou dostat také pásový opar.

Očkování v dospělosti má také smysl u žen, které se chystají otěhotnět, protože jejich onemocnění v době gravidity by mohlo ohrozit nenarozené dítě. Pokud si lidé nejsou jistí proděláním nemoci, mohou si nechat zjistit protilátky z rozboru krve.

Kdy k lékaři nebo na pohotovost

V případě dospělých může mít nemoc těžký průběh s vysokou horečkou, bolestmi hlavy a kloubů, celkovou schváceností – někdy je na místě volat záchranku, protože stav vyžaduje hospitalizaci.

Mezi vzácné komplikace planých neštovic patří například zánět mozku neboli encefalitida, případně zánět jater (hepatitida) či zápal plic (pneumonie).

Plané neštovice

  • Popis - Nemoc vyvolává Varicella zoster virus, který patří mezi herpesviry. Plané neštovice patří mezi nejčastější dětská onemocnění, v Česku ročně onemocní třicet až padesát tisíc dětí, v drtivé většině případů jde o mírný průběh. Nemoc se šíří v kolektivech. Nebezpečnější můžou být pro dospělé, které je v dětství neprodělali.
  • Příznaky - Svědivé puchýřky, které se objevují v obličeji, vlasech a šíří se po celém těle. Objevit se mohu i na genitáliích či sliznicích. Mezi přidružené příznaky, které se ale nemusí objevit, patří bolesti hlavy, horečka, nechutenství či rýma a kašel
  • Léčba - Stejně jako další virové onemocnění se jen mírní příznaky, v tomto případě je třeba zamezit svědění, případně srazit horečku. Namísto tekutého pudru, který se používal dříve, se dnes užívají zejména vysušující gely a spreje. Vše lze koupit volně prodejné v lékarně.
  • Inkubační doba - Přibližně dva týdny.
  • Prevence - Vyhnout se pacientovi s neštovicemi.

Načítám