Hlavní obsah

Vakcínu proti klíšťové encefalitidě mají zdarma lidé nad 50. Očkovat se můžete i teď

Foto: Kalcutta, Shutterstock.com

Foto: Kalcutta, Shutterstock.com

Reklama

Klíšťová encefalitida je vážné onemocnění způsobené virem přenášeným klíšťaty. Proti této infekci existuje vakcína. Lékaři doporučují očkování pro všechny věkové kategorie, protože riziko nákazy je v celé Evropě veliké.

Článek

V počtu případů klíšťové encefalitidy se Česká republika řadí na špičku Evropy, protože máme malé procento vakcinované populace. Očkování představuje účinnou prevenci, onemocnění se jím dá zcela zabránit. Proočkované jsou v Česku ale spíše děti a mladá populace, kde přitom průběh nemoci mívá zpravidla lehčí průběh. Proto je nyní vakcína hrazená ze zdravotního pojištění všem nad 50 let.

Očkovací schéma

Očkování proti klíšťové encefalitidě se provádí ve třech dávkách. Základní očkování se skládá ze tří dávek podaných ve standardním nebo zrychleném schématu. Standardně následuje druhá dávka vakcíny po 1-3 měsících od podání dávky první, třetí pak s odstupem 5–12 měsíců po dávce druhé.

S očkováním proti klíšťové encefalitidě se doporučuje začít v chladných měsících, kdy klíšťata ještě nejsou aktivní. Je možné začít ale kdykoliv, a pokud je třeba dosáhnout imunitní odpovědi rychle (tedy v době, když už klíšťata aktivní jsou), může být druhá dávka podána za dva týdny po první dávce. Třetí dávka pak už standardně. Ochrana proti onemocnění nastupuje asi za 14 dní po druhé dávce. Po třetí dávce přetrvává ochrana 3 roky, což je termín pro první přeočkování, pak již ochrana přetrvává 5-10 let.

Doporučený věk pro očkování je obvykle od jednoho roku věku.

Kam se vakcína aplikuje?

Vakcína se aplikuje injekcí nejčastěji do svalu ramene.

Přeočkování

Po základním očkování je třeba pravidelné přeočkování, aby byla udržena dlouhodobá imunita. Vakcína by se měla podat každých pět let.

Kdo by se měl nechat očkovat

Očkování není povinné. Je doporučováno osobám, které žijí nebo často navštěvují oblasti s vysokým rizikem výskytu infekce. V Česku jsou to v podstatě všichni obyvatelé.

Vyšší riziko komplikovaného průběhu nemoci mají také lidé starší 50 let.

Foto: FotoDuets, Shutterstock.com

Očkování proti klíšťové encefalitidě má minimum vedlejších účinků.Foto: FotoDuets, Shutterstock.com

Kde se nechat očkovat

Očkovat se můžete nechat u svého praktického lékaře, děti u praktického lékaře pro děti a dorost nebo v očkovacích centrech.

Kolik stojí očkování

Cena jedné dávky běžné vakcíny se pohybuje kolem 900 korun. Většina zdravotních pojišťoven na očkování v nějaké míře přispívá.

Reakce na očkování

Očkování proti klíšťové encefalitidě patří mezi bezpečná bez větších reakcí. Objevit se může bolest v místě vpichu, zarudnutí, otok nebo mírné zvýšení teploty.

Vzácně mohou nastat alergické reakce, které vyžadují okamžitou lékařskou péči.

Před jakou nemocí vakcína chrání

Klíšťová encefalitida: U většiny nakažených se nákaza téměř nijak neprojeví. Jestliže virus napadne mozek, dochází k rozvoji závažných potíží, které občas skončí i smrtí. V první fázi se objevují potíže podobné běžné viróze: teplota, případně horečka, bolesti hlavy a kloubů, nevolnost, únava. Tato fáze probíhá zhruba tři až pět dní. Dalších pár dní je klid a nemocný se může úplně uzdravit.

V horším případě propukne druhá fáze, kdy jsou potíže výraznější a liší se podle toho, jakou část mozku virus napadl. Nejčastěji jde o velkou bolest hlavy, zvracení, světloplachost, poruchy hybnosti, horečky, ztrátu vědomí, obrny nervů na hlavě i končetinách. Objevují se poruchy paměti, koncentrace, učení i změna chování a může se rozvíjet deprese. Při postižení mozkových blan je typické, že člověk není schopen předklonit bradu na hruď, protože má ztuhlou šíji.

Očkování proti klíšťové encefalitidě

  • Proti čemu chrání: klíšťová encefalitida
  • Kdy se očkuje: Začít se může v roce života. Zahájení je ideální v chladných měsících.
  • Místo vpichu: Injekční jehlou do svalu ramene
  • Kdo by se měl nechat očkovat: Všichni, zejména ale lidí starší 50 let.
  • Je očkování povinné: Očkování není povinné.
  • Kolik očkování stojí: Jedna dávka ze tří vyjde na 900 korun, nad 50 let je to zdarma.

Odborná garance: prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D., Univerzita obrany, epidemiolog a předseda České vakcinologické společnosti

Reklama

Načítám