Hlavní obsah

Na očkování proti tetanu lidé zapomínají. Na nemoc se přitom stále ještě umírá

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na očkování proti tetanu lidé zapomínají, přitom je povinné, protože nemoc je smrtelná. Co dělat, když nevíte, kdy jste dostali poslední vakcínu?

Článek

Očkování proti tetanu je důležité, protože tetanus je velice vážné onemocnění, jež může skončit smrtí. Způsobuje ho jed, který produkuje bakterie Clostridium tetani. Ten způsobuje křečovité svalové kontrakce.

Bakterie se do těla může dostat škrábnutím nebo poraněnou kůží. Typickým poraněním je škrábnutí rezavým a špinavým hřebíkem.

Spory tetanu přežívají v půdě mnoho desetiletí, dostávají se do ní ze střev domácích a hospodářských zvířat prostřednictvím trusu. To platí zejména tam, kde se hnojí trusem z chléva. Nejvíce se objevuje v rozvojových zemích, zejména v zemích Afriky a Asie. Spory tetanu se nacházejí také v půdě všech evropských zemí, proto je možné nakazit se i u nás.

Kdy a jak se očkuje proti tetanu

Základní očkování se provádí dvěma dávkami v dětství a je součástí hexavakcíny. Aplikuje se tedy v průběhu prvního roku života dítěte (od 9. týdne), druhá dávka (součást hexavakcíny) po dvou měsících a první přeočkování mezi 11. a 13. měsícem věku dítěte.

Přeočkování proti tetanu

Přeočkování, a to už jen vakcínou proti tetanu, záškrtu a dávivému kašli, se pak provede v době od dovršení pátého roku života.

Očkování proti tetanu by mělo být aplikováno každých 10–15 let, doporučuje se také při vážných zraněních nebo těch, kde došlo ke kontaktu s hlínou. A to zejména ve chvíli, kdy od posledního očkování uplynulo pět a více let nebo když si člověk není jistý, zda byl očkován a přeočkován. U osob starších 60 let se přeočkování doporučuje při každém krvavém poranění, kde došlo ke kontaktu s půdou.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Očkování proti tetanu by měl hlídat praktický lékař.Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Co když si nepamatujete poslední očkování proti tetanu?

Pokud se nechcete očkovat zbytečně, protože si nepamatujete, kdy jste byli na posledním vakcinování proti tetanu, můžete si nechat změřit protilátky. Cena vyšetření protilátek na tetanus může být různá, záleží i na tom, zda se provádí samostatně, nebo jako součást jiného vyšetření. Obvykle je to mezi 500 a 1000 Kč.

Běžně se však vyšetřování protilátek před očkováním nedoporučuje. Vhodnější je nechat si aplikovat jednu dávku vakcíny. Pokud předpokládáte, že od posledního očkování uplynulo více jak 20 let, pak je dobré si nechat za měsíc až dva po očkování vyšetřit protilátky, abyste si byli jistí, že vám jedna dávka zajistila dostatečnou ochranu.

Očkování a přeočkování proti tetanu je v České republice povinné.

Druhy vakcín proti tetanu

Všechny základní vakcíny na trhu proti tetanu jsou hrazeny u dětí ze zdravotního pojištění. Mezi nejčastěji používané vakcíny proti tetanu patří:

Hexavakcína – obsahuje ochranu proti tetanu (stejně tak záškrtu, černému kašli a dalším). Je určena pro děti a aplikuje se jako základní očkování a první přeočkování.

DTaP vakcína poskytuje ochranu proti tetanu, záškrtu a černému kašli a je určena pro přeočkování dětí.

Tdap vakcína – podobně jako DTaP poskytuje ochranu proti tetanu, záškrtu a černému kašli, ale v nižší dávce a je určena pro děti a dospělé. Pro dospělé není tato vakcína hrazena. Obvykle se podává jednou a poté se doporučuje každých 10–15 let očkování vakcínou pouze proti tetanu, která je plně hrazena dospělým.

Foto: REDPIXEL.PL, Shutterstock.com

Očkování proti tetanu je v ČR povinné.Foto: REDPIXEL.PL, Shutterstock.com

Vedlejší účinky vakcíny proti tetanu

Většinou se vakcinace obejde bez vedlejších účinků a s miminem reakcí.

Případně se mohou vyskytnout tyto nejčastější vedlejší účinky. Obvykle nejsou vážné a samy během několika dní vymizí:

  • Bolest, otok nebo zarudnutí v místě vpichu
  • Horečka
  • Únava nebo slabost
  • Výjimečně může dojít k následujícím projevům, pak je třeba se poradit s lékařem
  • Alergické reakce, jako je otok obličeje, jazyka nebo hrtanu, obtížné dýchaní
  • Závažné kožní reakce
  • Závratě nebo ztráta vědomí

Co je to tetanus

Jde o vážné infekční onemocnění způsobené bakterií způsobující křeče svalů a ochrnutí. Ty se objevují obvykle kolem 7 až 10 dnů po nákaze, případně i dříve. Může vést k ochrnutí, zástavě dechu, a dokonce i smrti. Léčí se protijedem a antibiotiky.

V posledních letech bývají v ČR hlášeny ojedinělé případy onemocnění (0 až 3 případy) ročně. V roce 2015 bylo hlášeno úmrtí na tetanus u neočkovaného muže, v roce 2022 byly hlášeny dva případy onemocnění tetanem u osob ve věkové skupině 75-80 let, z toho jedno  úmrtí.

Očkování proti tetanu

Kdy se očkuje: Jako součást hexavakcíny od 9. týdne a pak po dvou měsících a mezi 11. a 13. měsícem.

Přeočkování: Posilovací dávku se podává v 5. až 6. roce, přeočkování proti těmto nemocem mezi 10. a 11. rokem, a pak každých 10-15 let.

Místo vpichu: Injekční jehlou do deltového svalu ramene (u malých dětí do svalu stehenního)

Kdo by se měl nechat očkovat: Úplně všichni

Je očkování povinné: Ano

Kolik očkování stojí: Je hrazené ze zdravotního pojištění.

Odborná garance: prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D., Univerzita obrany, epidemiolog a předseda České vakcinologické společnosti.

Načítám