Hlavní obsah

Bolest zubů: Co za ní nejčastěji stojí a jak se jí zbavit

Foto: Shift Drive, Shutterstock.com

Foto: Shift Drive, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolesti zubů patří mezi nejhorší stavy vůbec. V první chvíli člověk sahá po léku, důležité ale je zjistit, proč zuby bolí, a léčit příčinu. Jaké jsou nejčastěji důvody, proč vás zuby trápí?

Článek

Zásadní pro zdravý chrup je jeho správné čištění včetně používání mezizubních kartáčků. Dále pravidelné návštěvy zubního lékaře a dentální hygieny. Co je nejčastější příčinou, proč vás bolí zuby?

Zubní kaz

Nejčastějším problémem zasahujícím chrup, je zubní kaz. Přichází postupně a nenápadně a dlouhou dobu o sobě nedá vědět. Sám pacient někdy může kaz poznat podle citlivosti zubu např. na studené a sladké, dalším příznakem u pokročilých nebo vícečetných kazů může být zápach z úst.

Kaz se vyvíjí několik měsíců až let a problém se dlouho nemusí nijak projevit, stomatolog jej ale může odhalit při preventivním vyšetření, případně na rentgenovém snímku. Je velice důležité chodit na prevenci pravidelně, protože kaz způsobuje bolest, až když je hlubší nebo dokonce až ve chvíli, kdy v důsledku kazu dochází k zánětu zubní dřeně.

Preventivní prohlídku u zubního lékaře by měl dospělý pacient absolvovat jednou ročně, děti dvakrát ročně. Frekvenci návštěv dentální hygienistky doporučí zubní lékař, bývá to jednou až čtyřikrát ročně.

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Kaz často objeví stomatolog při preventivním vyšetření.Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Zánět zubu a komplikace

Pokud se zubní kaz dostane až do blízkosti zubní dřeně, dojde k jejímu infikování a zánětu zubu. Tento stav je popisován jako extrémně až nesnesitelně bolestivý. Pokud není zub ošetřen, zubní dřeň odumře a bakterie začnou působit zánět pod zubem. Záleží na naší aktuální obranyschopnosti, jestli bude zánět probíhat chronicky a nenápadně, nebo naopak propukne v silně bolestivý stav, kdy může dojít k šíření a zánětu okostice nebo okolních prostorů na hlavě či krku. Pak už může jít o život ohrožující stav.

Nesnesitelná bolest zubu

Pokud vás bude bolet zub a vy půjdete k lékaři, pravděpodobně se vás zeptá, zda jste dokázali spát. Bolesti zubů způsobené záněty v důsledku zubního kazu totiž bývají často tak intenzivní, že na ně nepomohou ani běžné léky na bolest.

Pamatujte na to, že léky na bolest mají takzvaný stropový účinek, to znamená, že při vysoké dávce se už nezvyšuje jejich efekt. Dodržujte proto dávkování podle příbalového letáku, jinak si můžete ublížit a stejně vám lépe nebude.

Pokud již došlo k zánětu zubní dřeně, je třeba to řešit buď vytržením zubu, nebo ošetřením kořenových kanálků.

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Vliv na to, jak moc se zuby kazí, má do jisté míry genetická dispozice a také strava.Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Citlivost zubů na studené a chlad

Zvýšenou citlivostí zubů trpí lidé s odhalenými krčky zubů. Odhalené krčky mají lidé s proběhlou parodontitidou, po léčbě parodontitidy nebo lidé s tenkým typem dásní, u kterých dochází k obnažení krčků bez přítomnosti zánětu. V případě zvýšené citlivosti mohou pomoci speciální pasty, pěna nebo gely, které se nanáší po vyčištění zubů.

Parodontóza - parodontitida

Parodontózu označujeme odborně jako parodontitidu. Jde o zánětlivé onemocnění závěsného aparátu zubu. Neodstraněný plak a zubní kámen vedou k zánětu dásní, který u některých lidí může postoupit hlouběji a vést k rozpouštění čelistní kosti.

Dáseň je zarudlá, oteklá, může krvácet zejména při čištění, postupně se mohou zuby začít viklat a vypadnout. Stejně jako u předchozích potíží je jediným řešením výrazné zlepšení čištění zubů a pravidelná zubní hygiena. Péče patří do rukou zubního lékaře, v závažnějším případně zubního lékaře parodontologa. Paradoxně parodontitida dlouho nebolí, a tak se nenápadně rozvíjí. Bolestivé obvykle bývají až pokročilejší stavy.

Růst zubů

Bolest související s růstem zubů se týká nejčastěji dětí při prořezávání mléčných zubů ve věku od zhruba šesti měsíců. Je to nepříjemné, děti jsou podrážděné a jednoduché řešení neexistuje, pomáhají různá kousátka, gely, chlazení. Léky na bolest se v tomto věku, pokud nejde o vážné potíže, nedoporučují.

Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Bolestí se také ohlašují prořezávající se zoubky.Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Zlomený zub

Ke zlomení zubu může dojít v důsledku úrazu nebo také při kousání, pokud byl zub oslabený rozsáhlým kazem, výplněmi nebo výplní kořenových kanálků. Pokud prasklina zasahuje i kořen zubu, velmi často je nutné zub vytrhnout. Je-li odlomena část zubní korunky, může zubní lékař dostavět zub bílou výplní nebo zhotovit korunku.

Pokud úrazem dojde k odlomení větší části zubu, kdy je zasažena zubní dřeň (zub je citlivý, je vidět červeně respektive růžově prosvítající dřeň), je nutné vyhledat zubního lékaře urychleně. Zub je třeba alespoň provizorně ošetřit, aby nedošlo k infikování odhalené dřeně.

Bolest zubů moudrosti

Prořezávání zubů moudrosti často provází bolest a příznaky podobné angíně. Kromě bolesti dásně či bolesti při polykání je to například i zvýšená teplota nebo otok lymfatických uzlin. Nepříjemné je, že tyto bolesti se mohou objevovat několik let, než zuby konečně vyrostou. Částečně prořezané zuby se mohou špatně čistit a způsobovat potíže. Proto je někdy třeba je odstranit, i když se ještě zcela neprořezaly.

Bolest zubů

  • Příčiny: Zubní kaz, zánět zubu a komplikace, parodontóza, růst zubů, zlomený zub
  • Jak si pomoci sám: Správnou zubní hygienou, dětem pomohou při růstu zubů gely tišící bolest, které seženete v lékárnách, dospělým pomohou léky proti bolesti, vyzkoušet můžete i studené obklady.
  • Kdy jít k lékaři: Bolest zubů je vždy signál, že něco není v pořádku, s návštěvou zubaře neotálejte.

Odborná konsultace: MDDr. Kamila Cmíralová, Dental Office H33, Praha

Reklama

Načítám