Hlavní obsah

Za citlivé zuby může špatná hygiena i parodontóza. Co dalšího je způsobuje a jaká je léčba

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Napijete se horkého nápoje a zuby vás zabolí, podobné pocity máte ale i ve chvíli, kdy venku mrzne. Citlivé zuby reagují jak na kyselé nápoje, tak na příliš sladké pokrmy, ale i na ty s extrémní teplotou. Proč tomu tak je a jak to změnit?

Článek

Většina osob, které trpí na citlivé zuby, je starší 20 let. Citlivé zuby nejsou důsledkem vysokého věku ani dědičnosti, neznamenají celkové oslabení zubů ani se nemusíte bát jejich ztráty. Obvykle jde o reakci na nesprávný způsob čištění chrupu, při kterém může dojít například k odření zubní skloviny a jejímu oslabení.

Příčiny citlivých zubů

Ať už reaguje váš chrup citlivě na sladké, kyselé, studené, nebo teplé, vždy to znamená, že je citlivý. Způsobeno to může být zejména těmito faktory:

Máte porušenou sklovinu neboli obalovou vrstvu na povrchu zubu, která ho má krýt a chránit. To se děje i v případě, že máte zubní kaz, který je také v prvním stadiu následkem porušení skloviny.

Druhou příčinou jsou obnažené krčky zubů. Dáseň ustoupila a nenachází se ve své správné výšce. Zub v této chvíli není chráněný sklovinou a je citlivý na jakékoli podněty. Odhalené krčky mohou být způsobeny používáním nevhodných pomůcek k čištění zubů i jejich nevhodnou technikou používání.

Mezi další příčinu můžeme zařadit skřípání zubů neboli bruxismus, který bývá obvykle reakcí na stres. Zbavit se ho lze psychoterapií v kombinaci s fyzioterapií. Pokud je zatínání čelistí nebo skřípání zubů závažné a poškozuje chrup, zubní lékař vás může vybavit chráničem pro noční nošení.

Citlivé zuby na chlad a studené

Nejčastěji si lidé stěžují, že jejich chrup je citlivý na studené. Je samozřejmě nepříjemné, když vám potíže dělá už třeba jen cirkulace studeného vzduchu v ústech, ale není to nic speciálního. Příčina je stejná jako v případě reakce na jiné podněty a podobně se také řeší.

Foto: Ju Jae-young, Shutterstock.com

Ústní vodu nepoužívejte každý den.Foto: Ju Jae-young, Shutterstock.com

Co pomáhá na citlivé zuby

V první řadě musíte přijít na to, proč máte chrup citlivý tak, že nepřiměřeně reaguje na jídlo, pití, či dokonce i teplotu okolního vzduchu. Příčiny mohou být následující:

Tvrdý zubní kartáček a špatné čistění

Vhodný zubní kartáček by měl mít rovný zástřih, hustě osázený a měkká vlákna. Důležité je i správné držení, které by mělo být pouze konečky prstů nebo kartáček držet jako tužku. Technika čištění nesmí být pomocí horizontálních pohybů, ale pomocí krouživého pohybu s jemným náklonem do dásně.

Důležité je také chodit pravidelně na dentální hygienu každých 6 měsíců. Pokud si nejste jisti, zda je váš kartáček vhodný pro vaše zuby, vezměte ho s sebou a poraďte se se svou dentální hygienistkou či zubním lékařem.

Bělicí zubní pasty a pudry

Používáte bělicí zubní pasty nebo pudry? Tyto produkty nejsou pro váš chrup příliš šetrné a nejenže zuby nevybělí, ale mohou je nenávratně poškodit.

Špatná ústní voda

Dalším chybným kosmetickým produktem může být ústní voda. Ústní voda není vhodná ke každodennímu používání, jelikož může měnit správný poměr bakterií, vysušovat ústní sliznice a způsobovat kvasinková onemocnění v ústech. Děti by se ústní vodě měly vyhnout úplně.

Sladké a kyselé nápoje

Pijete příliš mnoho colových nápojů, džusů, energy drinků nebo cucáte bonbony. Všechny tyto produkty narušují přirozené prostředí v ústech. Při udržování příliš nízkého ph v dutině ústní dochází k postupnému odvápňování zubní skloviny a k jejímu oslabování.

V colových nápojích to ještě podtrhuje kyselina fosforečná. Když už tyto nápoje pijete, vypijte je v jednom kroku a nepopíjejte celý den. Pokud je pijete celý den, udržujete kyselé prostředí v ústech a tím ničíte zubní sklovinu. Po konzumaci kyselých nápojů, mezi které patří i káva, si vypláchněte ústa čistou vodou. Zuby si ale nejméně půl hodiny nečistěte, máte je zjednodušeně řečeno poleptané a mohlo by dojít k sedření zubní skloviny.

Rovnátka

Citlivost zubů mohou zvýšit také třeba nasazená rovnátka. Tato citlivost je ale způsobená pohybem zubů a nemá nic společného s destrukcí zubní skloviny nebo odhalením krčku zubu. Citlivost po léčbě ustoupí.

Léčba citlivých zubů

Pokud vám nepomůže zubní pasta na citlivé zuby a váš chrup je v pořádku, můžete se obrátit na dentální hygienistku nebo stomatologa. Ti mohou citlivé krčky potřít speciálním „fluoridovým lakem“, který může jejich citlivost zmírnit až na několik měsíců. Toto potření je potřebné opakovat.

Další možností je zakrýt krčky fotokompozitní neboli bílou výplní. Tento způsob vyřeší problém s citlivým krčkem napořád. Avšak toto ošetření se provádí u krčků, které jsou již tak poškozené, že v sobě mají takzvaný klín. U těchto defektů často nestačí fluoridový lak ani pasta, avšak jsou jedinci, kteří žádnou citlivostí u těchto defektů netrpí.

Přípravky na citlivé zuby

Jednotlivé firmy prodávající zubní pasty a kartáčky se dušují, že jejich produkty pomohou s citlivostí zubů a dásní. Svým způsobem mají pravdu, každý kartáček a zubní pasta, které dokážou odstranit zubní plak, jsou vhodné. Pokud nebude zubní plak odstraněn důkladně, může způsobit zánět dásní, kaz nebo parodontitidu.

Nesmíme zapomínat ani na mezizubní kartáčky, jelikož většina problémů vzniká právě v mezizubních prostorech. Je vhodné používat správnou velikost, jelikož i při používání mezizubních kartáčků nevhodné velikosti se mohou tyto problémy vyskytnout. Zubní nit nám bohužel nestačí, vyčistí pouze bod kontaktu a neočistí samostatný mezizubní prostor.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Pokud už máte poškozený chrup, ztrátu skloviny již nelze nahradit.Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Dentální hygiena

Správné čištění je prostě základ. Naučit by vás ho měla vaše dentální hygienistka, ta by ho také měla kontrolovat v rámci pravidelných návštěv. Dentální hygienu je zapotřebí navštívit alespoň dvakrát ročně a jednou ročně zubního lékaře. Zubní lékař vám udělá preventivní vyšetření a pomocí rentgenových snímků i zkontroluje mezizubní prostory, ve kterých mohou být kazy, které nejsou vidět pouhým okem.

Za dentální hygienu sice zaplatíme v rozmezí 1500–2000 korun , ale určitě předejdete mnoha problémům, které by mohly nastat. Zuby vám mohou zůstat zdravé a bez problémů po mnoho let.

Gel na citlivé zuby

Pokud už máte poškozený chrup, ztrátu skloviny již nelze nahradit. Lékař vám pravděpodobně pro domácí léčbu doporučí gel obsahující vysoký obsah fluoridů, který povrch zubu remineralizuje a zároveň pomáhá snížit citlivost.

Poraďte se se svým stomatologem nebo dentální hygienistkou, zda je vhodný i pro vás. Podobnou službu by vám mohl udělat gel s vysokým obsahem vápníku. Oba se nanáší na vyčištěné zuby pomocí prstu, nevyplachují se a nechávají se působit ideálně přes noc.

Babské rady na citlivé dásně a bolesti

Pravděpodobně asi znáte odvary z šalvěje, heřmánku, řepíku či hřebíčku, které mají ulevit nejen od mírných zánětů dásní, ale slibují dokonce i ztlumit bolest. Ano, možná mohou krátkodobě pomoci, ale vždy je třeba jít k zubnímu lékaři a zjistit příčinu potíží.

Kousat hřebíček a doufat v to, že tím vyřešíte problém s nemocných zubem, určitě není dobrý nápad. Nejen, že vám nepomůže, ale dokonce vám může uškodit.

Další babská rada, která by vám mohla uškodit, je připravená pasta z drceného česneku, cibule a soli, kterou následně pomažeme bolavé místo. Na zhoršení zánětu v takové chvíli nebudete čekat dlouho, sůl spolu se silicemi cibule a česneku navíc vaše dásně ještě více podráždí. Je to stejné jako sypat sůl do rány.

Citlivé zuby

  • Příčiny - nesprávný způsob čištění zubů, odření a oslabení zubní skloviny (kterou poškozuje také kaz, colové nápoje), skřípání zubů , odhalení krčků či paradentóza, nošení rovnátek.
  • Jak si pomoci sám - Upravte jídelníček, zvolte správný kartáček, nepoužívejte bělicí pasty či pudry nebo příliš často ústní vodu, naučte se správně si čistit zuby a používat i mezizubní kartáčky.
  • Kdy jít k lékaři - Zubní hygienu byste měli navštěvovat pravidelně, poradit se můžete i se svým praktickým lékařem. Může vám doporučit gel na citlivé zuby nebo léčbu parodontózy.

Odborná spolupráce: Adéla Šonková, dentální hygienistka, Dental Office H33.

Reklama

Načítám