Hlavní obsah

Klíšťová encefalitida: Někdo nemá žádné příznaky a jiný umře

Foto: encierro, Shutterstock.com

Foto: encierro, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika má ve srovnání se zeměmi EU nejvíce případů klíšťové encefalitidy. Jedná se sice jen o pár set případů ročně, ale dá se jim zabránit očkováním. Jak se nemoc přenáší a jaké může mít trvalé následky?

Článek

Počet případů prokázané klíšťové encefalitidy roste a v roce 2020 onemocnělo více než 850 lidí. Část nemocných přitom mívá vážné trvalé následky, a přibližně jedno procento nakažených dokonce zemře. Ačkoliv lze chorobě dobře předejít vakcinací, je u nás očkována pouze třetina obyvatelstva.

Příznaky

U většiny nakažených se nákaza téměř nijak neprojeví. Pokud však virus napadne mozek (encefalitida = zánět mozku) nebo mozkové pleny, dochází k rozvoji závažných potíží, které občas skončí i smrtí. Problémy se často projevují ve dvou vlnách. Jako první se objeví lehké příznaky podobné běžné viróze: teplota, případně horečka, bolesti hlavy a kloubů, nevolnost, únava. Tato fáze probíhá zhruba tři až pět dní. Dalších pár dní je klid a nemocný se může úplně uzdravit.

V horším případě propukne druhá fáze, kdy jsou potíže výraznější a liší se podle toho, jakou část mozku virus napadl. Obecně se jedná o velkou bolest hlavy, zvracení, světloplachost, poruchy hybnosti, horečky, ztrátu vědomí, obrny nervů na hlavě i na končetinách. Zhoršují se mozkové funkce a objevují se poruchy paměti, koncentrace i učení i změna chování a může se rozvíjet deprese. Při postižení mozkových blan je typické, že člověk není schopen předklonit bradu na hruď, protože má ztuhlou šíji.

Platí, že u dětí, zejména do sedmi let věku, bývá průběh lehčí a riziko propuknutí vážné formy choroby roste s věkem, ovšem komplikace i úmrtí se nevyhýbají ani mladým lidem.

Očkování

Co se týče přímo klíšťové encefalitidy, pak zásadní preventivní opatření představuje vakcinace, díky níž člověk získá imunitu až na 30 let. Očkování není hrazené pojišťovnou, ale většina na něj svým klientům připlácí. Proti klíšťové encefalitidě se očkuje po celý rok, i když zimní měsíce jsou pro to nejlepší. Základní očkování se podává ve třech dávkách. Druhá vakcína se podává 1 až 3 měsíce po první, třetí pak po dalších 5 až 12 měsících. Důležité je nezapomínat ani na udržovací, tzv. booster dávky po 3 až 5 letech. Přečtěte si, kdy je nejlepší čas na očkování, jak probíhá a kolik přispívají pojišťovny.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Pokud se nákaza projeví, tak často začíná jako běžná virózaFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Jak se nakazíte: nejen od klíštěte!

Jde o infekční onemocnění virového původu, které postihuje mozek a mozkové blány. Přenáší je klíště a na rozdíl od lymské boreliózy, kterou také přenášejí, se nákaza encefalitidou neprojevuje červenou skvrnou na kůži! Člověk se nakazí již zhruba po dvou hodinách od přisátí parazita. Méně časté jsou nákazy po konzumaci nedostatečně tepelně opracovaného (nepasterizovaného) mléka a výrobků z něj, například sýrů.

Vyšetření a léčba: žádný lék neexistuje

Inkubační doba je jeden až tři týdny. Nemoc se diagnostikuje na základě příznaků, důležité je pamatovat si případné přisátí klíštěte. Provádí se rozbor krve a v případě napadení mozkové tkáně odběr mozkomíšního moku pomocí lumbální punkce.

Nákazu způsobuje virus, proto jsou možnosti léčby omezené. Neexistuje žádný lék, který byl zabíral přímo na klíšťovou encefalitidu, a lékaři dokážou pouze mírnit symptomy. Důležitý je klid na lůžku, odpočinek, případně tlumení teploty a bolesti. Někdy je nutná intenzivní péče v nemocnici.

Komplikace encefalitidy: trvalé následky

U části infikovaných se neprojeví potíže typické pro první fázi nemoci a objeví se až vážné problémy fáze druhé: akutně hrozí otok mozku, selhání orgánů, sepse i smrt. 30 až 60 % vyléčených má trvalé následky (= postencefalitický syndrom): postižené trápí bolesti hlavy, poruchy soustředění i učení, rychlá unavitelnosti, zpomalenost, nevýkonnost, náladovost, závratě, deprese a kvalita jejich života je značně zhoršená. Zvyšuje se také riziko propuknutí demence. Pokud během akutní fáze došlo k obrnám, je nutné dlouho a poctivě rehabilitovat.

Prevence: jak se chránit před klíštětem?

Zásadní je se chránit, aby se klíště nepřisálo, případně aby bylo přisáté co nejkratší dobu – včasným odstraněním snížíte riziko přenosu infekce. Zásadní je vědět, jak klíště správně a bezpečně vytáhnout. To je důležité v prevenci všech chorob, které klíště přenáší, například i lymské boreliózy. Zásadní preventivní opatření představuje očkování.

Foto: sruilk, Shutterstock.com

Klíště je malé, ale pořádně nebezpečnéFoto: sruilk, Shutterstock.com

Klíšťová encefalitida

  • Jiný název: Klíšťový zánět mozku, klíšťovka
  • Popis: Virové onemocnění centrálního nervového systému
  • Příznaky: Projevy podobné lehké chřipce, později se mohou objevit závažné poruchy mozkové činnosti: silná bolest hlavy, zvracení, ztráta vědomí, zmatenost, náhlá změna chování, obrna nervů v obličeji i na končetinách.
  • Inkubační doba: 1–3 týdny
  • Léčba: Účinná léčba neexistuje, léčí se jen příznaky.
  • Smrtnost: V ČR umírají 1–3 % nakažených.
  • Prevence: Očkování, důsledná ochrana před klíšťaty.

Načítám