Hlavní obsah

Cholerik není jen agresor, má i pozitivní vlastnosti. Spolehlivost, samostatnost a vstřícnost

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Impulzivita, výbušnost a vznětlivost. Přesně tak by většina lidí charakterizovala obávaného cholerika. Jak se cholerik ve skutečnosti chová, jaká má pozitiva a v čem na sobě může pracovat?

Článek

Jedním z typů podle Hippokratovo-Galénovy typologie temperamentu je cholerik. Podle této typologie ovlivňuje rychlého a prudkého cholerika tělní tekutina: žluč.

S nálepkou cholerika se plýtvá mnohem víc, než je potřeba. Každý výbušnější člověk rozhodně nemusí být hned cholerik. Navíc na čistého cholerika jen tak nenarazíte. I on  navíc bývá namixován s dalším typem temperamentu.

Jak se chová cholerik? Jaká má pozitiva?

Cholerika si většina lidí představí jen jako impulzivního a výbušného člověka se sklony k agresivitě. Je pravda, že cholerik umí být vznětlivý a je schopen prudce reagovat.

Na druhou stranu má i spoustu pozitiv. Podobně jako sangvinik umí být velmi vstřícný, optimistický a energický.

Dokáže se rychle rozhodovat a být cílevědomý. Cholerik je velmi spolehlivý a mívá dobré organizační schopnosti. Do vínku mu byla také dána velká průbojnost a výkonnost. Za silnou stránkou považujeme také jeho zásadovost a samostatnost. Díky výčtu těchto vlastností podávají cholerici až nadstandardní výkony v práci.

Zápory cholerika

Cholerik je v určitých situacích tvrdohlavý a panovačný. Pokud se mu zrovna v něčem nedaří, tak dokáže být náladový. Ojedinělá není ani vznětlivost a útočnost.

Při řešení konfliktů je zkrátka neústupný a vzdorovitý. Trpělivost není zrovna cholerikova silná stránka. Navíc nedokáže tolerovat to, že někdo není stejně výkonný jako on. Zaujetí pro práci vyžaduje i od okolí.

Cholerik a jeho vztahy

Cholerik bývá hodně vášnivý a emoce dokáže dát silně najevo. Jeho vůdčí sklony ve skupině mohou vést k panovačnosti a ke konfliktům s druhými. Změny nálad, výbušnost a následné zklidnění může zapříčinit, že je ve vztazích pro druhé nepředvídatelný a nečitelný.

Na čem může cholerik pracovat?

Cholerik by při sebevýchově mohl více zapracovat na svém sebeovládání. Může pracovat na své impulzivitě a snažit se nedávat tolik druhým najevo své prožívání. S tím vším může cholerikovi pomoci psychoterapeut.

Jak se pozná cholerik?

Klady cholerika

  • je vstřícný, optimistický a energický
  • dokáže se rychle rozhodovat
  • orientuje se na dlouhodobé cíle
  • je zásadový a samostatný
  • díky své výkonnosti podává až nadstandardní výkony v práci
  • je průbojný

Zápory cholerika

  • umí být tvrdohlavý a panovačný
  • dokáže být vznětlivý a výbušný
  • v konfliktech bývá vzdorovitý a neústupný
  • není příliš trpělivý
  • může mít prudké změny nálad, kvůli kterým může být pro druhé nečitelný a nepředvídavý

Autorka je terapeutka

Reklama

Související témata:
Cholerik

Načítám