Hlavní obsah

Raději se přizpůsobí, než aby šel do konfliktu. Jaké jsou kladné a záporné vlastnosti flegmatika

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Reklama

Rozvaha, klid a trpělivost. To vše patří k flegmatikovi stejně jako schopnost dlouhodobě odolávat zátěži. Jaká další pozitiva má flegmatik a jaké jsou jeho zápory?

Článek

Flegmatik je jeden z čtyř typů temperamentu podle tělní tekutiny. Podle Hippokrata flegmatika ovlivňuje sliz, hlen. Tato teorie tělních tekutin už není aktuální. Pořád ale platí, že temperament souvisí s nervovou soustavou, hormony a neuropřenašeči.

Čistý flegmatik téměř neexistuje, jelikož jednotlivé temperamenty se vzájemně prolínají. Běžně se setkáme s lidmi, kteří v sobě nosí nejen kus flegmatika, ale i část dalšího temperamentu.

Jak se chová flegmatik? Jaká má pozitiva?

Flegmatik je typický svou rozvážností a klidným způsobem života. Nic ho jen tak nevyvede z míry. Dokáže odolávat napětí a tlakům. Působí velmi vyrovnaně a dokáže být obzvlášť vytrvalý a trpělivý. Je zodpovědný a oplývá smyslem pro spravedlnost.

Flegmatici bývají velmi pracovití. Vždy si zakládají na tom, aby své úkoly dokončili. Pečlivost a samostatnost jsou jim vlastní. Zvládají dobře dlouhodobé zatížení nejen v práci, ale i v jiných oblastech.

Zápory flegmatika

Tím, že se flegmatik nerad pouští do konfliktů a prosazuje mír za každou cenu, může někdy působit neprůbojně a neaktivně. Než aby prosadil svůj názor, tak raději přistoupí na kompromis. Někdy může působit nerozhodně. Sází na stereotyp, což může být někdy trochu nuda.

Flegmatik a jeho vztahy

Velkou výhodou flegmatika je to, že dokáže vyjít téměř s každým. Jeho mírumilovná povaha a rozvaha mu umožňuje proplouvat životem bez zbytečných konfliktů. Moc toho nenamluví, což může být pro okolí někdy náročné. Znejišťující může být i přehnaná pasivita a nestrannost. Flegmatikům bývá ve vztazích vyčítáno, že nedávají dostatečně najevo své city a působí emočně oploštěle.

Na čem může flegmatik pracovat?

Flegmatik může díky své rozvaze a klidné povaze působit mnohdy nepružně a příliš pohodlně.

V tomto ohledu by mohl flegmatik pěstovat větší flexibilitu. Zároveň pro něj může být výzva vystoupit z komfortní zóny a překonat svou pohodlnost. Úkolem pro něj může být také i rozvoj kreativity. Při těchto úkolech sebevýchovy může být nápomocný vyškolený osobní kouč nebo psychoterapeut.

Jak se pozná flegmatik

Klady flegmatika

  • Je rozvážný, jen tak nic ho nevyvede z míry, odolává tlakům a napětí, zvládá dobře dlouhodobé zatížení
  • Je vyrovnaný, vytrvalý a trpělivý. Je zodpovědný, pečlivý, samostatný a oplývá smyslem pro spravedlnost
  • Je mu vlastní pečlivost a samostatnost

Zápory flegmatika

  • Nerad se pouští do konfliktů, proto někdy působí neprůbojně, nerozhodně a neaktivně
  • Sází na stereotyp, což může být někdy nuda.
  • Ve vztazích je mu vyčítáno, že nedávají dostatečně najevo své city a působí emočně oploštěle

Autorka je terapeutka.

Reklama

Související témata:
Flegmatik

Načítám