Hlavní obsah

Typologie lidí podle temperamentu: Zjistěte, zda jste sangvinik, cholerik, flegmatik či melancholik

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaký je váš temperament? Jste cholerik, sangvinik, flegmatik nebo melancholik? Přečtěte si, čím jsou jednotlivé typy charakteristické a jak se projevují. Lze je ovlivnit výchovou nebo třeba psychoterapií?

Článek

Snad každý z nás už někdy o někom slyšel „Ten je ale temperamentní“! Co skutečně znamená slovo temperament? Zatímco v laickém světě si představíme člověka, který má hodně energie, reaguje prudce a je celkově „čilý“, pro psychologa by to bylo zjednodušení. Temperament označuje souhrn charakteristických nebo vrozených rysů osobnosti, na základě kterých člověk určitým způsobem reaguje, jedná a prožívá.

Kdo je cholerik, sangvinik, flegmatik či melancholik?

Temperament souvisí s intenzitou a rychlostí, s jakou jsme schopni reagovat a emočně se vyjadřovat k podnětům nebo událostem.

S temperamentem se už rodíme, a proto je téměř nemožné ho změnit. Můžeme ho lehce ovlivnit výchovou a sebevýchovou, případně prací na sobě v terapii, ale z cholerika se zkrátka nikdy nestane melancholik.

V průběhu života jsou naše vlastnosti dané temperamentem doplňované charakterovými vlastnostmi, které získáváme učením a zkušenostmi. To znamená, že například člověk, který má sklon vidět svět růžově, se tolikrát zklamal ve vztahu, ve svých přátelích, že už ve vyšším věku k nim bude přistupovat obezřetněji.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Většina lidí má v sobě od každého temperamentu kousekFoto: fizkes, Shutterstock.com

Hippokratova-Galénova typologie temperamentu

Mezi nejznámější typologie patří takzvaná Hippokratova teorie temperamentu vycházející z tělních tekutin. Čtyři typy osobnosti definoval otec lékařství Hippokratés podle toho, která tekutina u nich převládala – krev (u sangvinika), žluč (u cholerika), sliz (u flegmatika) nebo černá žluč (u melancholika). Tekutiny člověka předurčovaly k určitému jednání a prožívání. Tím se dostáváme ke známým cholerikům, sangvinikům, flegmatikům a melancholikům. Tato teorie je již dávno překonána, ale potvrdilo se, že temperament do jisté míry opravdu ovlivňuje nervová soustava, hormony a neuropřenašeče.

Cholerik

Impulzivní, výbušný a náladový, tak by většina lidí charakterizovala cholerika. Mimo to dokáže být i pěkně tvrdohlavý, netrpělivý a vzdorovitý.

Možná vás to překvapí, ale kromě výčtu negativních vlastností byla cholerikům dána do vínku také velká průbojnost, výkonnost, zásadovost a samostatnost. Pro cholerika je také typická vysoká míra tvořivosti a velké množství energie.

Foto: yurakrasil, Shutterstock.com

Výbušnost automaticky neznamená, že jste cholerikFoto: yurakrasil, Shutterstock.com

Sangvinik

Sangvinik miluje společnost, je živý, rád komunikuje a je velmi přátelský. Působí vyrovnaně a dobře se přizpůsobuje. Jeho předností je podnikavost a kreativita.

Sangvinik může být zároveň lhostejný, lehkomyslný, chybí mu vytrvalost. Rychle se pro něco nadchne, ale nadšení mu dlouho nevydrží. Někdy může působit i povrchně v nejrůznějších oblastech, například v mezilidských vztazích nebo ve svých rozhodnutích.

Flegmatik

Flegmatik je velmi vyrovnaný, trpělivý, klidný, spolehlivý a zodpovědný. Vytrvalost a schopnost snášet dlouhodobé zatížení je jeho velkou předností.

Profil flegmatika by zněl téměř idylicky, ale dokáže být i pomalý a nerozhodný, což může vést k pasivitě. Postrádá kreativitu, jelikož může tak občas zamrznout a setrvat v názorech či ověřených metodách. Představit si ho můžeme třeba jako člověka, který má v životě své zajeté postupy, jakákoliv inovace a změna je pro něj zátěž.

Melancholik

Slovem melancholie se označuje takzvaná zádumčivost. Melancholik bývá velmi citlivý a chápavý. Ve vztazích dokáže být velmi obětavý a ohleduplný. Vyznává svědomitost a pečlivost.

Na druhou stranu dokáže být až moc přecitlivělý, na druhé může působit až pesimisticky. K okolí bývá spíše uzavřený, proto trvá déle, než si vybuduje k druhým důvěru. Vztahy mívá trvalé a hluboké.

Otestujte svůj temperament!

Chcete se otestovat? Stačí, když si na internetu najdete Eysenckův osobnostní test (EPI). Ten vám kromě temperamentu ukáže také další dva hlavní rozměry osobnosti, a to extroverzi či introverzi, a rovněž to, zda jste spíše stabilní či labilní. Odpovídáte vždy jednoduše ANO–NE.

Uvědomte si ale, že tyto výčty vlastností a vše, co si o temperamentu přečteTe, i to, co vám vyjde v testu, je potřeba brát s rezervou. Každého výbušnějšího člověka tak nemusíte hned značkovat nálepkou cholerik, pasivnější člověk automaticky také nemusí být flegmatik. Vyhraněné typy jsou navíc vzácností, málokdo je čistý cholerik. Běžně se setkáváme se smíšenými typy, které mají kousek od každého temperamentu, byť jeden nebo dva typy převládají.

Autorka je terapeutka.

Reklama

Načítám