Hlavní obsah

Vitaminy a doplňky stravy jako dárek? Pozor, aby to nebyl danajský dar!

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Darovat zdraví, tedy různé potravinové doplňky s vitaminy, minerály a dalšími látkami, vypadá jako dobrý nápad. Ovšem je to vždy pravda a nemůžete obdarovanému spíš uškodit?

Článek

Potravinové doplňky patří mezi dárky, kterými zdánlivě nemůžete nic zkazit, protože o zdraví jde přece každému. Ovšem je to pravda pouze do jisté míry. Platí to, jen když si dáte práci s jejich výběrem. Co byste měli dopředu zohlednit?

Poradí test nebo lékař

Před tím, než přípravek koupíte, byste měli znát zdravotní stav obdarovaného. Jestliže se s něčím léčí, je vždy lepší konzultovat výběr jakýchkoli potravinových doplňků s lékařem. „Platí to hlavně v případě starších osob, které často užívají větší množství léků, a dále u dospívajících a sportovců. U nich je potřeba nastavit dávkování a vybrat přípravky podle jejich specifických potřeb,“ upozorňuje výživový poradce Zdeněk Mikulanda. Vždy je také lepší nastavit si i zdravější a na vitaminy a další cenné látky vyváženější jídelníček.

Jestliže byste chtěli mít jistotu, byl by zapotřebí krevní test prokazující, jak na tom u vás hladiny jednotlivých látek v těle jsou, a co tím pádem dodat. Žádné vitaminy by se neměly užívat „jen tak pro jistotu“ - platí to i o vitaminu D, který často užíváme ve velkých dávkách. „Přestože většině lidí u nás chybí, protože ho přirozeně lze čerpat jen část roku, je vhodné si nechat jednou ročně udělat test, a až pokud prokáže jeho nedostatek, pak ho dodávat,“ říká doktor Marek Antoš z laboratoře Synlab.

Co při nákupu potravinových doplňků hlídat?

Je lepší nakupovat potravinové doplňky v lékárně, kde se poradíte s odborníky a máte jistotu, že pocházejí od prověřeného výrobce. Ale jestliže se do toho pustíte na vlastní pěst, pak si alespoň pohlídejte pár zásadních věcí:

  • Bezpečnost a standardizace – zkontrolujte si certifikaci výrobce a schválení Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Podstatné je to především pro jistotu zdravotní nezávadnosti, kontrolu nad obsahem účinných látek v produktu a nastavení doporučeného dávkování.
  • Kontraindikace – hledejte v příbalovém letáku možná rizika pro pacienty s chronickou chorobou. „Vitamin K například snižuje účinnost léků na ředění krve. Jeho suplementace tak může být pro pacienta, který je užívá, nebezpečná,“ říká hematoložka Kateřina Pinterová z laboratoře Synlab.
Foto: Sergii Sobolevskyi, Shutterstock.com

Ne vždy jsou potravinové doplňky vhodným dárkem, přemýšlejte při jejich výběru Foto: Sergii Sobolevskyi, Shutterstock.com

Pozor na potravinové doplňky z Asie

Potravinové doplňky na trhu musí splnit obecné a zákonem dané hygienické a zdravotní standardy nezávadnosti, ale to nemusí stačit. „Dlouhodobou konzumací podpůrných prostředků neznámého původu si můžete uškodit. Nezřídka pochází od asijských výrobců, často se vyznačují zejména nízkou čistotou a nadlimitním obsahem toxických látek, jako jsou těžké kovy, PCB nebo ethylenoxid, což potvrdily i některé odborné studie,“ říká nutriční specialista Jakub Přibyl a dodává, že bychom měli volit doplňky stravy, které se složením i způsobem výroby co nejvíce blíží přirozeným potravinám.

Nic se nemá přehánět

I dobrého pomálu, praví přísloví a o potravinových doplňcích to platí také – tělo je schopné vstřebat jen určité množství vitaminů a zbytek v lepším případě vyloučí močí, v horším hrozí tzv. hypervitaminóza neboli otrava vitaminy. Hlavně u vitaminů rozpustných v tucích, tedy A, D, E, K. Některé si také při vstřebávání konkurují a pak tělo pořádně nevyužije ani jeden z nich.

Dobrou volbou nemusí být ani multivitaminy, protože obsahují velké množství vitaminů a minerálů, což znamená, že nedoplní to, co tělu chybí, ale mohou ho zaplavit nadměrným množstvím látek, které ho spíš zatíží.

Jezte zdravě a budete mít vitaminů dost. Tohle jsou nejlepší české zimní superpotraviny

Načítám