Hlavní obsah

Češi mají málo vitaminu D. Kde je ho nejvíc? Po vzoru našich babiček vyhřívejte kosti

Foto: Iryna Imago, Shutterstock.com

Foto: Iryna Imago, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elixír zdraví existuje. Tělo si ho dokonce umí vyrobit samo, ale zásoby většinou nedokážou pokrýt naše potřeby. Kvůli tomu se cítíme unavení, špatně spíme a chytneme každou virózu. Potřebujeme dobít baterky, říkáme si a nastavíme tvář slunci. A přesně tohle továrna na vitamin D potřebuje.

Článek

Pro koho se hodí infuze vitaminu D? Proč by ho měli podávat lidem místo antidepresiv? A co se stane, když se vitaminem D předávkujete? Rozhovor s praktickým lékařem Rodionem Schwarzem si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování.

Vitamin D ovlivňuje až dvě stě dějů v těle, od zdraví kostí a zubů až po psychickou pohodu. „K životu ho potřebujeme mnohem víc, než si uvědomujeme. Představte si strom, ten má kořeny, jež tahají z půdy živiny, které jdou do větví a následně do listí a květů. Vitamin D je jeden takový kořen. A pokud bude kořen oslabený, část stromu neboli našeho těla bude trpět,“ říká praktický lékař Rodion Schwarz s tím, že zásadní je působení déčka na psychiku. „Kdyby česká populace měla normální hladinu vitaminu D, tak tu permanentně blbou náladu, která tady panuje, změníme na permanentně dobrou.“

Foto: Proženy.cz

Praktický lékař Rodion SchwarzFoto: Proženy.cz

Deficit déčka má devět lidí z deseti

Jenže česká populace má vitaminu D málo. Stejně jako lidé v dalších vyspělých zemích. K jeho tvorbě je totiž potřeba vystavit pokožku slunečním paprskům a to se děje málo. Cestu ke slunci nám zahradil životní styl, kdy většinu času trávíme v kancelářích, posilovnách, nákupních centrech, autech, zkrátka uvnitř. A také za to může prostředí, ve kterém žijeme, protože například přes smog se paprsky neproderou. „U téměř každé preventivní prohlídky u lidí nad osmnáct let nechávám zjišťovat hladinu vitaminu D. Začal jsem to dělat, když přišel covid, a zjistil jsem, že devět z deseti pacientů má těžký deficit. Nejedná se o sezonní pokles, ale o dlouhodobý trend,“ potvrzuje doktor Schwarz.

O úžasných účincích vitaminu D na imunitu se ví dávno, ale informace bohužel zapadla v záplavě dalších nově objevených látek se stejným účinkem. „Pak ale přišla vlna covidu a to opravdu nešlo mluvit o čínských bylinách. Tak se vytáhly starší studie, které ukazovaly, že vitamin D má vliv na posílení imunity, snížení nemocnosti nebo přežití pacientů na jednotkách intenzivní péče,“ popisuje lékař situaci, proč se o vitaminu D znovu začalo mluvit.

Jak si naše babičky vyhřívaly kosti

A přitom tohle všechno už věděli naši předci, kteří říkali, kam nechodí slunce, chodí lékař. „Pamatuji na mou babičku, která vysedávala na sluníčku a takzvaně si vyhřívala kosti. Dělala to podvědomě správně, pokožka starších lidí totiž hůř přeměňuje sluneční záření na vitamin D, proto se mu musí vystavit delší dobu,“ vysvětluje odborník s tím, že dermatologové před přímým sluncem varují, ale pro tvorbu vitaminu zcela postačí ranní nebo podvečerní sluníčko.

A když k tomu přidáte ještě mořské ryby, mohli byste být jedním z nemnoha šťastlivců, kteří nízkou hladinou déčka netrpí. Pokud ovšem nejste zrovna ten případ, který vitamin D špatně vstřebává kvůli kvalitě pokožky. „To jsou třeba severské národy nebo každý, kdo má tendenci se na sluníčku hned spálit,“ vysvětluje odborník a dodává, že v tom případě je vhodné zvolit doplňky stravy.

S kým jsme si povídali

Praktický lékař Rodion Schwarz pochází z Ukrajiny, studoval na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, na švédské Lund University a na Hacettepe University v turecké Ankaře. Působil jako vedoucí lékař projektů v Keni a Burundi. Pracoval pro kliniku EUC a také pro Centrum Naděje na Hlavním nádraží. V současné době je vedoucím lékařem kliniky celostní medicíny Schwarz Clinic, kde se kromě jiného věnuje léčbě postcovidového syndromu.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám