Hlavní obsah

Praktické tipy, jak odolat přejídání: Nakupujte najedení a servírujte na menší talíře

Foto: Sergey Chumakov, Shutterstock.com

Foto: Sergey Chumakov, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále si plánujete, že zredukujete jídelníček a zbavíte se jednou provždy zbytečného přejídání? Jenže ať se snažíte sebevíc, stále se vám to nedaří? Tady je pár praktických tipů, jak zbytečné kalorie zredukovat.

Článek

Svět je plný jídla. Stačí se projít městem a nejde minout lákavé reklamy na ty nejlepší dobroty. Útočí na nás lahodné vůně linoucí se z okolních bister, objevujeme stále nové podniky, které nabízejí rafinované pochoutky z celého světa. V dnešní blahobytné společnosti už skutečný hlad hlavním důvodem se najíst nebývá. Často neodoláme náhodným dobrotám, na které zkrátka dostaneme chuť. Jak se všem pokušením ubránit?

Naučené chování: Jím i bez hladu

Pomoci může kognitivně-behaviorální terapie. Ta říká, že pokud reaguji na vnější podnět tím, že začnu jíst, i když nemám hlad, jde o projev naučeného chování. „Naučené chování je možné se naštěstí odnaučit,“ říká Iva Málková, ze STOBu. „Potřebujete však znát ty správné strategie a především nové, vhodnější chování trénovat,“ dodává. Zní to jako klišé, ale je dobré jíst například pouze u jídelního stolu.

Jak se přestat přejídat?

Začít můžete hned teď! Zaměřte se na fakt, že své jídlo většinou jíte (ať už jste doma, nebo v práci) na předem vyhrazeném místě, tedy u jídelního stolu. Už jenom tato drobnost vám pomůže významně snížit množství tzv. jídla nad plán. Při jídle také opravdu jenom jezte. Pokud budete vykonávat ještě jiné činnosti, třeba si číst, telefonovat nebo svačit nad klávesnicí počítače, oddálíte pocit sytosti. Ani si nevšimnete, co všechno jste stačili při jiné činnosti sníst,“ říká Iva Málková. A další snadné každodenní tipy:

Pozor na jídelní pasti

Nepřipravujte si jídelní pasti. O co se jedná? Člověk si na různých místech po bytě nebo v kanceláři rozmístí misky s brambůrkami a oříšky, čokoládovými bonbony a dalšími kaloricky vydatnými lahůdkami. Znáte to, co oči nevidí. „Může to znít úsměvně, ale ujídání dobrot nad plán velmi snížíte, pokud dobroty uklidíte do skříňky nebo uzavřené spíže,“ říká Iva Málková.

Zapojte rodinu

Když hubnete, důležitá je podpora okolí. Iva Málková radí, abyste při schovávání lákadel poprosili rodinu o součinnost a podporu: „Požádejte, aby si dobroty dala na místo, o kterém vy nevíte. A také, aby s vámi takzvaně držela basu. Aby ti, kteří hubnout nepotřebují, nemlsali a nedebužírovali si před vámi.“

Foto: beats1, Shutterstock.com

Sladké a další hříšné dobroty raději domů vůbec nekupujteFoto: beats1, Shutterstock.com

Nenakupujte hladoví

Nikdy nechoďte nakupovat s prázdným žaludkem. Pokud máte hlad, je větší pravděpodobnost, že nakoupíte kaloričtější a nezdravé potraviny. A koupíte jich také více, než je nutné. V košíku vám tak snadno přistanou sladkosti, uzeniny a „zobání na večer“, jako jsou kalorické chipsy, oříšky a další pamlsky. Ty kromě vysokého množství cukru nebo tuku obsahují obvykle i hodně soli a různých stabilizátorů, barviv a konzervantů. Zkrátka platí, že co nenakoupíte, to nesníte.

Dělejte si nákupní seznam

Další pomůckou může být vzít si s sebou do obchodu nákupní seznam a pak se ho držet. „V supermarketech cíleně navštěvujte uličky, kde skutečně chcete něco koupit. Nebloumejte zbytečně,“ doporučuje opět Iva Málková ze STOBu. Nekupujte nutričně nevhodné potraviny, které se dají sníst hned poté, co z obchodu vyjdete. „U méně vhodných potravin, které ovšem máte rádi, kupujte vždy malá, ideálně jednoporcová balení. Zcela ignorujte velká zlevněná balení (nebo akce 2+1) chipsů, sladkostí a podobných potravin. Možná ušetříte pár korun, rozhodně tím ale nešetříte své zdraví,“ radí odbornice.

Naučte se „zobat“ zdravě

„Zobat“ u televize se dá zdravě. Nevědomému přejídání u televize zabráníte tím, že si předem nachystáte nízkokalorické dobroty. Zkuste nakrájenou zeleninu s dipem, kvalitní šunku nebo rovnou šunkové rolky s cottage sýrem. Výborné jsou třeba pečené domácí zeleninové chipsy. Pokud neodoláte zobání u televize, jezte pouze při reklamách a opravdu se věnujte jídlu a ne sledování televize.

Foto: Flotsam, Shutterstock.com

Mlsání u televize, kdy ani nevnímáte, že něco jíte, hubnutí bojkotujeFoto: Flotsam, Shutterstock.com

Servírujte chytře

Množství zkonzumovaného jídla ovlivníte už při prostírání. „Místo velkých talířů použijte menší, salátové. Místo velkého půllitru malou skleničku,“ doporučuje Iva Málková. „Když si totiž dáte stejné množství jídla na malý a velký talíř, bude se vám zdát, že na malém talíři je jídla daleko více. Neméně důležitým důvodem k užívání menšího nádobí je skutečnost, že na menší talířek se reálně vejde menší porce,“ uzavírá zakladatelka STOBu dalším tipem, jak odolat zbytečnému přejídání.

Načítám