Hlavní obsah

Hypervitaminóza: nebezpečný nadbytek vitaminů

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Užívání vitaminů je součást každodenní rutiny milionů lidí na celém světě. Nadměrné dávky však mohou způsobit i vážné zdravotní následky. Proč nejsou vitaminy bez rizika a na co si dávat dobrý pozor?

Článek

Jsou potravinové doplňky jen předražená zbytečnost, která může navíc uškodit? Většina zdravých lidí v našich podmínkách přijímá dostatečné množství vitaminů a minerálů z běžné stravy a jejich užíváním navíc si mohou i uškodit. Rozhodně neplatí, že čím více, tím lépe!

Jak užívat doplňky stravy

Pro zdravý organismus je nejlepší pestrý a vyvážený jídelníček. Pokud vás trápí nějaké onemocnění či berete pravidelně léky, je třeba užívání všech potravinových doplňků probrat s lékařem či lékárníkem. Zásadní také je nikdy nepřekračovat doporučované dávkování uvedené na produktech a nekombinovat víc preparátů najednou.

Vyšší dávka ≠ pevnější zdraví

Chcete se třeba před infekcí chránit vysokými dávkami vitaminů C a B v doplňcích stravy? Moc to nepomůže. Jedná se totiž o látky rozpustné ve vodě a jejich nadbytek nezpůsobí žádný vyšší efekt, ale jednoduše se vyloučí močí. Některá měření navíc ukazují, že například u multivitaminových tablet je otázka, do jaké míry je organismus schopen jednotlivé složky vůbec vstřebat a využít. Odborníci proto jednoznačně doporučují vsadit na pestrou stravu – dodá důležité látky a téměř nikdy nehrozí předávkování!

Ani oblíbené céčko není bez rizika

Vitaminy rozpustné ve vodě obecně hypervitaminózu, tedy předávkování či otravu, nezpůsobují, protože se jejich přebytky vyloučí – jak už bylo zmíněno – močí nebo potem. Ale ani to nechrání před vedlejšími příznaky, budete-li dlouhodobě mnohonásobně překračovat vhodné porce: tisícinásobky doporučených dávek vitaminu C mohou například způsobit průjem, křeče, nevolnost, zvracení či migrénu.

Čím hrozí béčka? Potíže s kůží i s mozkem

Předávkování vitaminem B3 (niacin) může vést ke zvýšenému krevnímu tlaku, bolestem břicha a poškození jater. Nadmíra vitaminu B6 může způsobit neurologické potíže, jako je brnění, pocity necitlivosti či pohybová neohrabanost. Užívání velkého množství kyseliny listové (vitamin B9) může negativně ovlivnit mentální funkce a zakrýt nedostatek vitaminu B12.

A nejde jen o zdravotní příznaky, ale i o krásu. Pravidelné vysoké dávky některých béček zvyšují riziko propuknutí či zhoršení akné i růžovky.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Doplňky stravy udělají dobrou službu jenom tehdy, když z různých důvodů trpíte skutečným nedostatkem určité látkyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Vitaminy rozpustné v tucích

Vzhledem k tomu, že se vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E) mohou hromadit v tkáních, dokážou způsobit hodně škody – jestliže je užíváte dlouhodobě ve vyšších než doporučených dávkách. Mezi vitaminy rozpustné v tucích patří i vitamin K, ale u něj nebyly negativní účinky vysokých dávek pozorovány.

1. Vitamin A: riziko pro játra a pro těhotné

K otravě vitaminem A (retinol) může dojít už při požití jediné dávky vyšší než 200 mg, dlouhodobé nadužívání vede k chronickým potížím celého těla (nechutenství, kožní problémy, anémie, vážně poškozená játra...). Vysoké porce áčka užívané v době před početím a v těhotenství závažně poškozují plod. V tomto případě varování neplatí jen pro doplňky stravy, ale nedoporučují se ani přirozené bohaté zdroje vitaminu A – typicky játra.

Vhodné řešení je konzumovat potraviny s betakarotenem, z něhož si tělo vyrobí jen tolik vitaminu A, kolik potřebuje. A pozor, do celkového příjmu áčka se počítá i retinol obsažený v pleťových krémech a sérech! Při běžné stravě riziko nehrozí, ale pokud užíváte doplňky s vitaminem A nebo plánujete či čekáte dítě, raději se této péči vyhněte.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Těhotné by neměly užívat vitamin A v doplňcích stravy. Pro zdravý vývoj dítěte bohatě postačí přirozené zdroje betakarotenuFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

2. Vitamin D: poškození vápníkem

O všeobecném nedostatku vitaminu D v našich zeměpisných podmínkách se mluví často a je to realita. Přesto i tady platí, že více neznamená vždy lépe. Dlouhodobé užívání nadbytečných dávek déčka způsobuje nezdravě vysokou hladinu vápníku v krvi, což se projevuje nevolností, zvracením, nechutenstvím, bolestmi celého těla, častým močením a v krajním případě může dojít až k selhání ledvin.

3. Vitamin E: nic se nemá přehánět

Vysoké dávky vitaminu E nejsou považovány za příliš nebezpečné, přesto to ani s ním nepřehánějte, hrozí průjem, únava a slabost a snížená odolnost vůči infekcím. A pokud užíváte léky na ředění krve, éčko může jejich účinky nebezpečně zvyšovat.

Reklama

Načítám