Hlavní obsah

Jak probíhá vyšetření mozku pomocí EEG: Nebolí a je bezpečné i v těhotenství

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý člověk má jedinečný mozek, který je centrem jeho myšlenek, emocí a akcí. Ať už jste ve stresu, plníte úkoly, nebo spíte, mozek pracuje nepřetržitě. Nemá lehký úkol a někdy bohužel začne stávkovat. A zde vstupuje do hry EEG vyšetření. O co se jedná?

Článek

Elektroencefalografie (EEG) vyšetřuje elektrickou aktivitu mozku. Jedná se o klíčový nástroj, který pomáhá odhalovat či pozorovat různé druhy poškození mozku a centrální nervové soustavy. Typicky obtíže, jako je epilepsie, migréna nebo nádory mozku či třeba narkolepsie. Na vyšetření chodí také lidé s poruchami vědomí, zvláště po úrazech či při mozkové mrtvici, anebo při dlouhodobých bolestech hlavy a poruchách spánku.

Co je to EEG: princip vyšetření

Mozková činnost se měří pomocí elektrod z povrchu hlavy. EEG přístroj informaci zpracuje a znázorní v podobě křivek, lékař neurolog pak záznam vyhodnotí. Vyšetření je bezpečné a bezbolestné.

Co se při EEG vyšetřuje

Při vyšetření elektrické aktivity mozku je možné zjistit poškození mozku následkem úrazu, nemoci (infekce, záněty, nádory, záchvatovité a degenerativní choroby) či cévní mozkové příhody. Dokáže odhalit nepravidelnosti a odchylky a určit místo, kde se problém v mozku nachází. Dále je díky EEG možné sledovat, jak účinná je léčba potíží.

V komplikovaných případech (například při nejasných příčinách epilepsie) je možné provést video EEG vyšetření. Při něm lékaři sledují nemocného i několik dní nejen na EEG přístrojích, ale i kamerou, aby lépe popsali záchvaty epilepsie a jejich příčiny.

Podobně se vyšetřují i poruchy spánku ve spánkových laboratořích: tam se snímá nejen EEG, ale také EKG, pohyby očí a další funkce.

Příprava na vyšetření EEG

Vyšetření nevyžaduje žádnou složitou přípravu. Den před ním vynechejte nebo alespoň omezte konzumaci kofeinu a alkoholu, protože mohou ovlivnit elektrickou aktivitu mozku, a zkreslit tak výsledky.

Před vyšetřením se můžete normálně najíst. Vezměte si léky, které běžně užíváte, případně se poraďte s lékařem (např. u léků na spaní, jež mohou ovlivnit činnost mozku).

Vyspěte se nejlépe, jak to půjde! Spánek v noci před vyšetřením je důležitý. Unavený mozek může vykazovat odlišné procesy, než které jsou pro člověka typické, a vyšetření pak nemusí mít potřebnou vypovídající hodnotu.

Večer před vyšetřením si umyjte vlasy a nepoužívejte žádné stylingové přípravky (tužidlo, gel, lak) ani je netupírujte, aby elektrody dobře přilnuly k pokožce. A tím veškerá příprava končí.

Foto: DC Studio, Shutterstock.com

Ilustrační fotografieFoto: DC Studio, Shutterstock.com

Jak probíhá EEG vyšetření

Lékař nebo laborant umístí na určitá místa na hlavě elektrody, které jsou upevněny ve speciální čepici. Každá elektroda snímá určitý prostor mozku a zaznamenává elektrické signály mezi nervovými buňkami. Obvykle jde o malé, ploché, kovové či plastové disky, které jsou pokryty speciálním gelem.

Není třeba se bát, nic z toho nebolí, pocity jsou podobné, jako byste si do vlasů dávali sponky. Je-li pacientem dítě, je možné celý postup natrénovat v pohodlí domova.

Jakmile jsou elektrody na místě, nezbývá než se pohodlně posadit či lehnout. Lékař nebo laborant vám pak bude dávat pokyny, např. zavřít či otevřít oči anebo změnit intenzitu dýchání. To vše mění mozkovou aktivitu a je třeba to zaznamenat.

Výsledky EEG

Běžné EEG se většinou provádí jako ambulantní vyšetření. Trvá zhruba 20–60 minut a výsledkem je graf plný vln, které odpovídají různým stavům, jako je bdění, spánek nebo koncentrace. Vyhodnocení provede neurolog, výsledky vám vysvětlí a navrhne další postup léčby.

Pro koho se EEG nehodí

Vyšetření pacienta nikterak neomezuje, je bezpečné a zvládne ho každý a lze ho absolvovat i v těhotenství. Nepříjemné může být pro lidi s epilepsií, kteří jsou citliví na světlo. V jedné fázi EEG vyšetření je totiž pacient vystaven světelným zábleskům, ale právě to je důležité pro posouzení stavu.

Načítám