Hlavní obsah

Natočili mi srdce. Jak probíhá vyšetření na EKG?

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Natočili mi srdce, nic nenašli a poslali domů. V laické řeči popis vyšetření EKG, což je nejčastější a základní vyšetřovací metoda v kardiologii. Provádí se při podezření na infarkt a velmi často také preventivně.

Článek

Přístroj má dnes již mnoho praktických lékařů přímo ve své ordinaci a vyšetření je plně hrazené ze zdravotního pojištění. Lékaři vás na něm vyšetří i například ve chvíli, kdy přijdete na pohotovost s bolestí na hrudi, pocity bušení srdce nebo třeba dušností.

Co se vyšetřuje

Základní EKG vyšetření zobrazuje a do křivky zaznamenává elektrickou aktivitu srdce. Dokáže tak monitorovat činnost srdce a odhalí jakékoli odchylky v daném čase. Pozná tedy poruchu srdečního rytmu nebo jiná poškození srdce. Zjistit lze také nedostatečné okysličení čili ischemii.

Může tedy odhalit infarkt myokardu související s odumíráním srdečních buněk kvůli nedodatečnému přísunu okysličené krve do tkání. Pozná arytmii, ale také zvětšení srdce při jeho selhání nebo plicní embolie. Díky tomu je možné potíže včas léčit a zabránit tak náhlému úmrtí při selhání srdce.

Preventivně se dělá například před plánovanými operacemi v rámci interního vyšetření nebo například při sportovních prohlídkách.

V nemocnicích se běžně na jednotce intenzivní péče sledují základní funkce pacienta právě podle EKG.

Foto: Roman023_photography, Shutterstock.com

Vyšetření trvá několik sekund a výsledek je vidět hned. Musí ho ale interpretovat odborníkFoto: Roman023_photography, Shutterstock.com

Princip vyšetření

Elektrické proudy, které vznikají v těle, je možné zaznamenat pomocí elektrod upevněných na povrchu těla. Elektrickou aktivitu pak přístroj převede na několik křivek. Každá vypovídá o určité části srdce a lékaři z ní podle odchylek od normálu dokáží zjistit případné problémy.

Jak probíhá vyšetření

Vyšetření je velice snadné a pacienta nikterak nebolí ani není nepříjemné. Pacient se musí svléknout do půl těla a být bosý. Sestra pak připevní na určená místa snímací elektrody – jde o zápěstí, kotníky a hrudník. K zajištění lepší vodivosti se pokožka potře speciálním gelem.

Pak probíhá samotné vyšetření, pacient má být v klidu, nemá se hýbat ani mluvit. Přístroj během několika sekund naměří záznam srdeční aktivity. Nemusíte se bát, že by elektrody cokoli vysílaly do těla, jen přijímají signál. Celkově vyšetření trvá jen několik sekund, pak vám sestra sundá elektrody, setře gel a vy se můžete obléci a můžete dělat cokoliv.

Pro koho vyšetření není

Vyšetření nebude ovlivněno vaše vnímání ani soustředění. Provádět ho lze i v těhotenství.

Kdy je výsledek

Výsledek vyšetření je znám ihned, musí ho ale vyhodnotit odborný lékař.

Související témata:

Načítám