Hlavní obsah

8 zajímavých nočních poruch, které ruší váš spánek

Foto: Doucefleur, Shutterstock.com

Foto: Doucefleur, Shutterstock.com

Reklama

Těšíte se do postele, ale najednou ne a ne usnout. Nebo vás trápí živé sny či se vzbudíte při sebemenším zvuku? Spánek narušují i mnohem záludnější poruchy. Víte o těch nejčastějších?

Článek

Ve spánku se má vaše tělo i mysl zrelaxovat a osvěžit na další nový den. Jenže řadě lidí tuto přirozenou funkci narušuje otravné skřípání zubů, chrápání nebo nečekané pohyby. I ve spánku dokáže lidské tělo pěkně řádit.

Náměsíčnost

Spáč chodící po bytě a vyvádějící lumpárny zní jako filmové klišé. Somnambulismus neboli náměsíčnost je ale překvapivě častá porucha. Projevuje se až u 17 % dětí školního věku, mírně vedou chlapci. V dospělosti většinou vymizí.

Spící se pohybuje bytem, může i otevírat skříně, přemisťovat předměty a kusy nábytku či psát sms. Dospělejší jedinec dokonce může mít i sex. Nebezpečné je spáče v takovou chvíli budit, lepší je ho zklidnit a dovést zpět do postele. A byt zabezpečit, aby v noci neohrozil sebe ani druhé. K nočnímu klidu mohou přispět i bylinky, funguje meduňka nebo levandule.

Spánková apnoe

Porucha je na vzestupu mezi muži středního věku. Jde o zástavu dechu během spánku, která může trvat i desítky vteřin a objevuje se i padesátkrát do hodiny. Dotyčného budí, unavuje a vystrašit dokáže i spoluspáče. Souvisí s obezitou a usazováním tuku v oblasti krku, proto může úlevu přinést pokles váhy. K potížím vede také kouření či uvolňování svalstva vlivem alkoholu nebo častého užívání tlumících léků.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Ať se ve spánku hýbou, chodí nebo mluví, náměsíční ráno o ničem většinou nevědíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Syndrom neklidných nohou

Otravné umějí být i mimovolné pohyby ve spánku, ty se zas častěji vyskytují u starších žen, jednou z příčin jsou totiž hormonální změny a menopauza. Syndrom neklidných nohou se projevuje bolestí a pnutím v končetinách, které nutí k těkavým pohybům, přinášejícím úlevu. Na vině může být i nadváha a zanesený lymfatický systém, nohám tak udělají dobře i odborné masáže. V neposlední řadě doplňte hořčík a železo, jejichž nedostatek má na neklidné nohy také vliv.

Somnilokvie

Ložnicí se mohou ozývat i jiné zvuky než otravné chrápání. Někteří spáči ze spánku mluví, pláčou, smějí se nebo dokonce zpívají. Porucha často souvisí s dlouhodobým stresem, může být ale i důsledkem vysoké horečky nebo stavu nastoleného drogami. Trpí jí i malé děti, jejich psychika se takto vyrovnává s přemírou podnětů v uplynulém dni.

Bruxismus

Obtěžující může být také zvuk skřípajících zubů. Ten je nepříjemný nejen svou hlasitostí, vyvolává i bolest v čelisti, způsobuje namožení žvýkacích svalů, ale i vyšší riziko poškození zubů. Pomoci může terapie vedoucí k uvolnění napjatého svalstva, případně speciální chrániče zubů.

Foto: Jet Cat Studio, Shutterstock.com

Spánek je odrazem vašeho bdělého života, denní stres snadno může vyústit v děsivé noční můryFoto: Jet Cat Studio, Shutterstock.com

Noční děsy

I když v noci usnete, nemusí to být osvěžující spánek, pokud vás ovládnou noční děsy. Jsou krátké, velmi živé, spáč se při nich potí, buší mu srdce, může křičet, neklidně házet končetinami nebo se v posteli převracet či posadit. Přitom se ale nevzbudí a snaha probrat ho je marná. Když děs pomine, spáč upadá do hlubokého spánku a ráno si obvykle nic nepamatuje. Děsy často útočí po nadměrné únavě, ve stresu či těžké nemoci. Trápí ale i miminka a snaha probudit je může přerůst v nepříjemný záchvat paniky.

Insomnie 

Pokud někdy nemůžete usnout, a navíc víte, že řešíte nějaký problém, neznamená to nic závažného. Ale jestli takový stav ale trvá déle než měsíc, je na čase vyhledat lékaře. Potíže s usínáním nebo časté buzení se dnes týkají až čtvrtiny populace. Je důležité je řešit, protože při dlouhodobém narušení spánku mohou přerůst v deprese, psychické onemocnění či sebevražedné tendence.

Paradoxní insomnie

Ve dne spí, v noci bdí. Při paradoxní insomnii se noc a den zcela prohodí, postižení v noci bdí a přes den jsou spaví. Léčba je složitá a neobejde se bez kombinace léků. Zlepšení ale přináší i přísně dodržovaný denní a noční režim.

Ospalost přes den ale přepadá také narkoleptiky, kteří nedokážou svou únavu ovládat a klidně usnou uprostřed hovoru. Usnout během dne můžete i díky hypersomnii neboli zvýšené spavosti. Pacienti s touto poruchou v noci spí klidně i deset hodin a přesto usínají i během dne.

Reklama

Načítám