Hlavní obsah

Gangréna je závažné onemocnění, které se musí rychle léčit, jinak může skončit smrtí

Foto: airdone, Shutterstock.com

Foto: airdone, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gangréna neboli sněť je charakteristická odumíráním tkání, které postihuje nejčastěji dolní končetiny, především prsty.

Článek

Dochází k ní z důvodu nedostatečnosti krevního zásobení v důsledku aterosklerózy, trombózy, při popálení, omrznutí či jako následek poranění. Vždy jde o závažný a nebezpečný stav, který je třeba včas léčit.

Gangréna je obvykle způsobená bakteriální infekcí a ohroženi jsou především diabetici, kteří mají špatně kompenzovanou cukrovku. Jde o kombinaci bakteriální infekce a syndromu takzvané diabetické nohy.

Jak se gangréna projevuje

Gangréna má různé příznaky podle typu gangrény. Existují tři typy:

Suchá sněť

Vzniká přerušením krevního oběhu a projevuje se jakoby usycháním kůže na končetinách. Zároveň dochází ke změně barvy, která se postupně mění až na černou. U tohoto typu není většinou přítomná infekce. Kůže je suchá a vyhlazená, připomíná pergamenový papír.

Vlhká sněť

Příčinou tohoto typu je bakteriální infekce, k níž dochází z důvodu špatně prokrvené tkáně. Následkem toho dochází k rozpadu a mokvání tkání. Poškozená tkáň má nazelenalou barvu a obvykle intenzivně hnilobně zapáchá.

Plynatá sněť

Tento typ je způsoben anaerobními bakteriemi, které se množí v podkoží a nereagují na běžnou antibiotickou léčbu. Přítomný je otok, hnisání a při pohmatu je cítit plyn pod kůží, jakoby třaskání. Tento typ je smrtelně nebezpečný.

Foto: kckate16, Shutterstock.com

Návštěvu lékaře neodkládejte, mohlo by to zásadně uškoditFoto: kckate16, Shutterstock.com

Jak se gangréna léčí

Léčba gangrény probíhá kombinací neinvazivních a chirurgických metod. Podávají se antibiotika, obvykle nitrožilně ve vysokých dávkách. V případě vlhké a plynaté sněti se musí radikálně odstranit neživá tkáň. Někdy je nutné končetinu či její část amputovat. V indikovaných případech se využívá k léčbě takzvaná hyperbarická komora. K lékaři je nutné jít ihned při podezření na gangrénu.

Babské rady na gangrénu

Gangrénu je nutné léčit komplexně a léčba vyžaduje odborníky. Proto babské rady v tomto případě nemají své opodstatnění. Jako doplňující léčbu lze využít děvětsil lékařský, který se přikládá na postižená místa.

Komplikace spojené s gangrénou

Gangréna je život ohrožující stav. V případě neléčené sněti nebo odkládání léčby dochází téměř vždy ke komplikacím v podobě sepse (otravy krve), k amputaci končetiny či smrti.

Prevence gangrény

Vzhledem k tomu, že gangréna postihuje především diabetiky a osoby s aterosklerózou, nejlepší způsob, jak jí předcházet, je předcházet komplikacím konkrétních onemocnění. Patří sem nošení správné obuvi, prevence poranění, otlaků, péče o pokožku. Kromě toho je nezbytné jakákoliv poranění a každou ránu pečlivě vyčistit a správně ošetřovat, aby nedošlo ke kontaminaci a infekci.

Gangréna

  • Příznaky - Záleží na typu, kůže může měnit barvu až do černé, případně je nazelenalá, oteklá a hnisá.
  • Léčba - Antibiotiky, případně se musí radikálně odstranit neživá tkáň. Někdy je nutné končetinu či její část amputovat.
  • Inkubační doba - Nemá inkubační dobu, nemoc se rozvíjí postupně obvykle několik dnů.
  • Prevence - Správná obuv, prevence poranění, otlaků, péče o pokožku.
  • Smrtnost - Gangréna může skončit smrtí, pokud se neléčí.

Odborná spolupráce: MUDr. Ivo Procházka, praktický lékař a člen výboru Sdružení praktických lékařů

Kontaktní, nebo atopický ekzém? Podle čeho poznáte a jak se léčí?

Související témata:
Gangréna

Načítám