Hlavní obsah

Nejen žízeň, ale i vypadávání vlasů. Jaké jsou příznaky 1. a 2. typu cukrovky a jak se léčí

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Cukrovka neboli diabetes mellitus patří mezi civilizační choroby. Nevyzpytatelná je hlavně tím, že se může objevit u kohokoliv a kdykoliv. Nebolí, ale nechává za sebou pořádnou spoušť.

Článek

Jak to chodí v lidském těle? Buňky jsou živeny cukry ze stravy a po těle jsou roznášeny krví. Přijmout cukr (glukózu) ale mohou buňky jen s pomocí inzulinu – hormonu, který se tvoří ve slinivce. Pokud k tvorbě inzulinu nedochází nebo je nedostatečná, hovoříme o cukrovce. Je to velice vážná nemoc: přímo na diabetes zemřelo v Česku v roce 2018 4 280 lidí a jedná se o čtvrtou nejčastější příčinu smrti.

Příčiny cukrovky: geny i životní styl

Jaký je rozdíl mezi 1. a 2. typem cukrovky? Náchylnost k oběma je v genech a nezpůsobuje je nadměrná konzumace sladkého jídla, jak se někdy traduje. Genetika hraje velkou roli zejména u 1. typu, který se nejčastěji objeví v dětství. 2. typ se projevuje většinou v dospělosti a silný vliv přitom má životní styl – nejohroženější jsou stresovaní lidé se špatnou životosprávou (přejídání, nedostatek pohybu).

Cukrovka 1. typu: inzulin chybí

Pokud vůbec nedochází k vytváření inzulinu, jde o těžší případ – cukrovku 1. typu. Buňky v těle strádají, protože cukr se sice hromadí v krvi, ale není jim dodáván. Tělo si zkouší poradit: místo sacharidů použije jako zdroj výživy tuky a přebytečný cukr se snaží vypudit velkým množstvím moči. Nemocný hubne, postupně dochází k metabolickému rozvratu a bez léčby se jedná o smrtelný stav.

Terapie spočívá v pravidelných dávkách inzulinu. Někteří diabetici si ho píchají injekčně, jiní mají inzulinovou pumpu, která 24 hodin denně dodává potřebnou látku do těla. Mimoto je také nutná úprava stravy a životního režimu podle rad lékaře-diabetologa.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Cukrovka se nedá vyléčit, ale dá se s ní dobře žít, pokud víte jakFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Cukrovka 2. typu: inzulin nefunguje

U 2. typu diabetu, který je častější, je inzulin sice slinivkou vytvářen, ale tkáně na něj nereagují, jak by měly: tomuto stavu se říká inzulinová rezistence. V krvi se stejně jako u 1. typu hromadí glukóza, ale nejedná se o tak dramatický stav: nepříjemné příznaky se objevují jen pozvolna. Jenže zvýšené množství cukru v krvi po celou dobu „tajně“ devastuje cévy a nervy – někdy i roky, než je nemoc odhalena.

2. typ diabetu je častý u starších a obézních lidí. Nemocní užívají léky, které snižují hladinu cukrů v krvi (perorální antidiabetika), a lékař jim doporučí dietu a dostatek pohybu – změna životosprávy dokáže stav výrazně zlepšit. Někdy s postupem času přestanou buňky slinivky inzulin produkovat a pak je potřeba ho dodávat injekčně.

Příznaky cukrovky

Oba typy cukrovky se projevují v lecčems podobně: varovnými příznaky cukrovky je neustálá žízeň a často močí a bývá velice unavený. K tomu se mohou přidat další rozmanité projevy: vypadávání vlasů, problémy s dásněmi, svědění celého těla, divné pocity v nohou, horší vidění, špatné hojení ran… Cukrovkáři 1. typu vyhubnou, je jim zle, často zkolabují a skončí v nemocnici, naopak u 2. typu mívají lidé kila navíc a s nerozpoznanou cukrovkou žijí i léta.

Máte podezření, že by se vás mohla nemoc týkat? Zajděte k praktikovi, ze vzorku krve se snadno pozná, zda v ní nemáte nadbytek glukózy.

Kruté následky cukrovky

Jak už bylo řečeno, dlouhodobě vysoká hladina krevního cukru (= hyperglykemie) sice nebolí, ale vážně poškozuje cévy a nervy. Proto může špatné léčená a neléčená cukrovka 1. i 2. typu vést k řadě závažných zdravotních komplikací: poškození oční sítnice (retinopatie) a oslepnutí, selhání ledvin (nefropatie), poškození nervů (neuropatie) a vznik tzv. diabetické nohy, jíž hrozí amputace. Diabetici mají také vyšší riziko onemocnění srdce i cév a rakoviny – například prsu.

Prevence diabetu a rizikové faktory

Ačkoliv i u propuknutí cukrovky 1. typu hrají roli vnější vlivy, zatím není zcela jasné, jakým způsobem, proto neexistuje žádné závazné preventivní doporučení. U cukrovky 2. typu je to jiné: mezi rizikové faktory patří obezita, vysoký tlak a cholesterol a také rostoucí věk. Věk se ovlivnit nedá, ale to ostatní ano – vhodným životním stylem i patřičnou léčbou například hypertenze.

Cukrovka 

  • Jiné názvy - Diabetes mellitus
  • Popis - Závažné chronické onemocnění, pro které je typická zvýšená hladina glukózy (cukru) v krvi = hyperglykemie. Při cukrovce 1. typu se přestane tvořit inzulin. Častější diabetes 2. typu se vyznačuje inzulinovou rezistencí: inzulin je sice ve slinivce produkován, ale tkáně ho neumějí použít, časem se může inzulin i v tomto případě přestat tvořit.
  • Příznaky - Pro oba typy je charakteristická výrazně zvýšená žízeň a časté močení, přidává se únava a další rozmanité problémy. Diabetici 1. typu rychle hubnou, celkově scházejí, mají bolesti břicha a jejich stav vede ke kolapsu. Diabetes 2. typu neprobíhá tak dramaticky, příznaky nastupují zvolna – i léta.
  • Léčba - Cukrovka se nedá vyléčit, ale vhodná terapie zajistí relativně plnohodnotný život. Diabetes 1. typu se léčí injekcemi inzulinu. Při cukrovce 2. typu se užívají léky (perorální antidiabetika), dále je nutná dieta a pravidelný pohyb.
  • Smrtnost - S cukrovkou se léčí přibližně každý 11. Čech. Přímo na diabetes zemřelo v Česku v roce 2018 podle ČSÚ 4 280 lidí – jedná se o čtvrtou nejčastější příčinu smrti u nás.
  • Komplikace - Neléčený diabetes 1. typu končí smrtí v řádu týdnů či měsíců. Zanedbaný diabetes 2. typu nezabíjí hned, ale postupně devastuje tkáně. Výsledkem jsou poškozené ledviny (nefropatie), nervy (neuropatie), oční sítnice (retinopatie) a tzv. diabetická noha. To vede k selhávání orgánů, slepotě a amputacím.
  • Prevence - Prevence cukrovky 1. typu není dosud známa. U 2. typu je naopak jasná: udržování přiměřené tělesné hmotnosti, pravidelný pohyb, případná léčba vysokého tlaku a cholesterolu.

Reklama