Hlavní obsah

Ateroskleróza často končí infarktem nebo mrtvicí

Foto: udra11, Shutterstock.com

Foto: udra11, Shutterstock.com

Špatná strava, nadváha, kouření a nedostatek pohybu, následně pak vysoká hladina cholesterolu a cukru v krvi – to jsou faktory, které vedou k ucpávání cév čili ateroskleróze. Ženy jsou až do menopauzy díky svým pohlavním hormonům před problémy částečně chráněny, pak ale jejich výhoda skončí.

Článek

Aterosklerózou neboli kornatěním cév trpí v Česku dvacet procent populace. Špatně průchozí cévy špatně zásobují srdce či mozek a mohou skončit až infarktem nebo mozkovou mrtvicí. Do stěn cév se ukládá tuk, respektive aterosklerotické pláty. Ty pak způsobují postupné zužování, ale také náhlé ucpání cév. Zhoršuje se průtok krve a jednotlivé orgány mohou být ohroženy takzvanou ischemií, což přeloženo do češtiny znamená nedostatkem kyslíku.

Tento proces přirozeně souvisí se stárnutím a vliv má i genetika. Lze ho však zpomalit. Problém je, že nemoc nebolí, a když se projeví, obvykle už bývá na prevenci pozdě.

Příznaky: bolest na hrudi i mrtvice

Problémy kvůli ucpávajícím se cévám se mohou projevit kdekoliv v těle. Nejčastěji je to v tepnách vyživujících srdce, pak vzniká ischemická choroba srdeční, jejíž nejznámější forma je angina pectoris. Způsobuje bolest na hrudi, zejména při námaze, kdy jsou větší nároky na zásobování srdce kyslíkem.

Pokud se srdeční céva ucpe, dojde k infarktu. I tady člověka přepadne bolest na hrudi, ale nemusí souviset s námahou. Jde o prudké a náhlé zhoršení stavu.

Mozkovou mrtvicí je pak organismus ohrožen ve chvíli, kdy se ucpe některá z krkavic, tedy cév, které zásobují kyslíkem mozek. Typicky se to projeví změnami chování, motáním hlavy, varovat by měl i pokles jednoho koutku úst a poruchy řeči či vidění.

Ucpat se ale mohou jakékoli tepny, například ledvinná tepna. Ledviny pak nemají dostatečný přísun krve, což vede ke zvyšování krevního tlaku. V případě ucpávání tepen na nohou pak člověk kvůli nedostatečnému dokrvení mívá bolesti v nohou při chůzi a pocity chladu.

Foto: Orawan Pattarawimonchai, Shutterstock.com

Špatný průtok krve způsobuje bolest na hrudiFoto: Orawan Pattarawimonchai, Shutterstock.com

Inkubační doba

Cévy se obvykle ucpávají mnoho let, proto se následky projeví většinou až po několika letech i desetiletích.

Léčbu podpoří zdravý životní styl

Zcela zásadní je pokusit se změnit všechny rizikové faktory, ideální je zhubnout, změnit jídelníček a hýbat se. Případně se užívají léky ze skupiny statinů, které ovlivňují hladiny krevních tuků, i léky na snížení krevního tlaku.

Jak probíhá vyšetření

V jaké kondici jsou cévy, zjistí lékaři například měřením krevního tlaku nebo vyšetřením krve, soustředí se zejména na hodnoty cholesterolu a cukru v krvi. Pokud je pacient obézní, má vysoký tlak, vysokou hladinu cukru v krvi, vysoký cholesterol a další tuky, je pravděpodobné, že má aterosklerózu. Potvrdí ji pak ultrazvuk tepen (angiografie).

Foto: Alex Kh, Shutterstock.com

Ultrazvukové vyšetření spolehlivě odhalí aterosklerotické pláty v céváchFoto: Alex Kh, Shutterstock.com

Možné komplikace

Při náhlém ucpání tepny zásobující srdce dochází k srdečnímu infarktu, při podobném ucpání cév v mozku dochází ke snížení zásobování mozku kyslíkem a takzvané vaskulární demenci. Ucpání krkavice pak zase vede k mozkové mrtvici. Zásadní je rychlá pomoc, jinak hrozí poškození mozku, stejně tak v případě infarktu včasný zásah lékařů může zachránit život. V aterosklerózou poškozené aortě může vzniknout výduť neboli aneurysma, což bohužel často končí selháním organismu.

Prevence aterosklerózy

V prevenci ucpávání cév je zcela zásadní zdravý životní styl, to znamená správný jídelníček, nekouření, udržování optimální váhy. V případě vzniku problémů je třeba léčit vysoký krevní tlak a cholesterol, který stav cév zhoršuje. Proto je tak důležité chodit na preventivní prohlídky a vědět, zda nemáte rizikové hodnoty.

Ateroskleróza

  • Jiný název - Arterioskleróza, kornatění tepen
  • Popis - Na stěny cév se postupně ukládá tuk, správně řečeno aterosklerotické pláty, který způsobuje zužování tepen a cév. Dojít může až k náhlému ucpání a následnému infarktu či mrtvici. Ohrožené ale mohou být i jiné orgány, záleží na tom, která tepna se ucpe.
  • Příznaky - Nejčastějším příznakem aterosklerózy je bolest na hrudi, zejména při námaze, kdy jsou zvýšené nároky na zásobování srdce kyslíkem. Také se však může projevit až přidruženým problémem, jako je právě infarkt či mrtvice.
  • Inkubační doba - Několik let až desetiletí
  • Léčba - Snížení krevního tlaku, cholesterolu a dalších tuků v krvi
  • Smrtnost - Ateroskleróza často končí infarktem nebo mrtvicí. A na nemoci srdce a cév v Česku zemře více než polovina lidí.
  • Prevence - Zdravý životní styl, dostatek pohybu, nekouřit

Reklama