Hlavní obsah

Nejen alergie či svrab, svědění kůže může mít na svědomí i cukrovka

Foto: Pheelings media, Shutterstock.com

Foto: Pheelings media, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svědění je nepříjemné a postihuje děti i dospělé. Svou roli sehrává často také psychika. Pokud neznáte příčinu, je lepší vyhledat odborníka. Někdy totiž může svědění signalizovat vážnější onemocnění.

Článek

Svědění kůže plní ochrannou funkci. Důvodů, proč k němu dochází, je celá řada. Ve většině případů je běžným projevem, doprovází například kontakt s alergenem nebo štípnutí hmyzem. Svědit může obličej, nohy, záda či celé tělo.

Jaké jsou příčiny svědění

  • Alergie: Pokožka svědí nejčastěji v případě alergické reakce. K tomu může dojít při kontaktu s alergenem. Mezi nejčastější patří potraviny, zvířecí srst, pyly či kovy. Jakmile zjistíte, co vám vadí a způsobuje svědění, budete vědět, čemu se vyhýbat.
  • Psychická nepohoda: V případě přemíry stresu vás může začít svědit kůže na různých částech těla. Po zklidnění obvykle svědění ustane.
  • Kousnutí hmyzem: Svědění se často objevuje po štípnutí hmyzem, nejčastěji komárem nebo jiným malým hmyzem.
  • Kožní onemocnění: Svědění bývá symptomem kožních nemocí, například lupénky, ekzému, růžovky, svrabu nebo mykóz.
  • Suchý a chladný vzduch: Zejména v zimě dochází k vysušování pokožky, což vede k dráždivosti a svědění.
  • Nedostatek tekutin: V případě nedostatečné hydratace vás může pokožka svědit, vnitřní hydratace je nezbytná.
  • Vážné onemocnění: Některá onemocnění se mohou projevovat svěděním celého těla, například cukrovka, nemoci ledvin, anémie či onemocnění štítné žlázy.
Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Svědění kůže může vyvolat štípnutí hmyzem.Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Léčba svědění kůže

Vzhledem k tomu, že jde o příznak nejrůznějších příčin, léčba závisí na diagnóze. V první řadě je vhodné nepoužívat parfemovanou kosmetiku. Vhodná jsou také volně prodejná antihistaminika, která svědění zmírní.

V případě mykóz se obvykle předepisují takzvaná antimykotika ve formě mastí. U alergických příčin se většinou kombinují antihistaminika a režimová opatření.

Svědění kůže bez vyrážky

Někdy se svědění objeví, aniž by se objevila vyrážka. V tomto případě jde nejčastěji o problém, který souvisí se suchou pokožkou. Ta je nejčastěji důsledkem delšího pobytu na slunci, v chladu, suchu nebo ve vodě. Suchost pokožky se zhoršuje s přibývajícím věkem.

Svědění kůže před spaním

V tomto případě dochází ke svědění pouze v noci, obvykle při spaní. Svědění narušuje velmi výrazně spánek. Příčinou bývá často kožní infekce, jako jsou plísně nebo svrab. V případě svrabu je svědění nejsilnější právě večer. Důvodem nočního svědění může být také cholestáza, což je onemocnění jater. Noční svědění také doprovází některá nádorová onemocnění, například lymfom.

Svědění kůže na nohách

Většinou se objevuje v oblasti lýtka nebo holeně. Důvodem bývá alergie, psychika nebo chronické onemocnění, jako je cukrovka či problémy s ledvinami.

Svědění kůže na zádech

Nejčastější příčinou svědění na zádech jsou kožní onemocnění, jako je ekzém či lupénka, případně také akné. Psoriáza neboli lupénka postihuje nejvíce spodní část zad a bedra, akné obvykle horní část zad a ramena. Lupénka může vyvolat svědění také ve vlasech a na krku.

Svědění v uších

Ke svědění v uších může docházet z několika příčin. Prvním důvodem bývá alergie na potraviny. Takové reakci se říká orálně alergický syndrom, ke kterému dojde hned po konzumaci určitého druhu ovoce, zeleniny nebo ořechů.

Může to být také důsledek alergie na kosmetické přípravky, šampon či barvu na vlasy. Dalším důvodem bývají bakterie nebo viry, které v uchu způsobí infekci. Jinou příčinou může být nahromadění ušního mazu v uchu, jež vyvolává svědění.

Foto: Kim Kuperkova, Shutterstock.com

Ke svědění v uších dochází z mnoha příčin, například z důvodu alergie.Foto: Kim Kuperkova, Shutterstock.com

Jak zabránit svědění

Chcete-li minimalizovat svědivost, je vhodné přijmout určitá opatření. V případě, že jste alergici, užívejte antihistaminika. Vyhýbejte se extrémním změnám teploty. Máte-li sklon k vysychání pokožky, používejte doma zvlhčovač vzduchu. Oblečení noste bavlněné a vyhýbejte se látkám, které svědění zhoršují, například vlna či syntetika. Používejte vhodnou kosmetiku bez parfemace. Pokud svědění neustává, vyhledejte lékaře.

Komplikace svědění kůže

Svědění nutí postižené osoby, aby se škrábaly, což může vést k poškození kůže a hrozí bakteriální infekce. Ta je pak často nutná léčit antibiotiky.

Babské rady proti svědění

Na ekzémy, vyrážku i svědění zaberou bylinky, například měsíček lékařský, který dokáže pomoci i při infekci a zánětech kůže. Nastrouhanou mrkev, ovesné vločky či jablečné výluhy nepovažují dermatologové za dostatečně bezpečné a efektivní léčebné metody.

Svědění kůže

  • Příčiny: Svědění kůže má celou řadu příčin, nejčastější je alergie, zejména potravinová či pylová, dále psychická nepohoda, poštípání hmyzem, kožní onemocnění, jako je svrab, dehydratace, lupénka nebo cukrovka.
  • Jak si pomoci sám: Vhodné je eliminovat všechny dráždivé kosmetické přípravky, svědivé místo chladit a případně použít volně prodejná antihistaminika. Na postižené místo můžete přikládat také obklady z měsíčku lékařského.
  • Kdy jít k lékaři: Pokud svědění nemizí a pokožka se zanítí. V takovém případě je někdy nutné nasadit masti s antibiotiky. Pokud trpíte vážnějším onemocněním, jako je diabetes a podobně, je lepší vyhledat lékaře hned.

Odborná konzultace: Prof. MUDr. Spyridon Gkalpakiotis, MBA, primář dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV v Praze

Reklama

Načítám