Hlavní obsah

Furunkl: většinou se vyléčí sám, ale může způsobit i sepsi

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Reklama

Zdravá kůže chrání tělo před mikroby, které se na lidské kůži normálně vyskytují. Pokud ale člověk není v dobré kondici, může být přirozená bariéra oslabená. A to se projeví třeba vznikem furunklu. Co to vůbec je a jak se to léčí?

Článek

Furunkl neboli také nežit. Tak se říká kožním abscesům, které vznikají v důsledku hnisajícího zánětu vlasových folikulů, tedy míst, odkud vyrůstají vlasy a chlupy. Souvisejí s oslabenou imunitou a náchylnější k nim jsou lidé se sníženou imunitou, dospívající a také senioři.

Co je to furunkl a jak vzniká

Furunkl nejčastěji vzniká tak, že se do vlasového váčku nebo mazové žlázy dostanou bakterie (obvykle stafylokoky nebo streptokoky) a způsobí zánět: od prvního zarudnutí do prasknutí nebo vymizení furunklu většinou neuplyne více než několik dní. Nejdříve vypadá jako červená bulka, ve které se postupně začne tvořit hnis, což poznáte podle zbělení nebo zežloutnutí, tlaku a bolesti. Někdy furunkl zmizí, aniž by se dostal do této fáze. Jindy se ale uzlík zvětšuje, tvoří se další hnis, vzniká na něm typická žlutá čepička, která praskne a hnis může volně odtékat.

Jestliže na těle vznikne několik vřídků najednou, jde o furunkulózu. Stává se to většinou lidem, kteří mají oslabený imunitní systém nějakým chronickým onemocněním (typická je cukrovka), bakterie totiž pak snadněji vstupují do těla.

Domácí léčba: hnis nevymačkávejte

Furunkl se obvykle během týdne vyléčí sám a není třeba žádná léčba, ať již praskne, nebo ne. Rozhodně ho nepropichujte ani nevymačkávejte! Nechte ho prasknout nebo odeznít samovolně. Pomozte si třeba teplým obkladem, který urychlí tvorbu hnisavé čepičky. Pokud vřídek praskne, místo myjte a dezinfikujte a přikládejte čistou gázu a náplast.

Vymačkávání hnisu je zcela nevhodné, protože při zmáčknutí se mohou bakterie dostat do okolí a vytvořit absces. Zejména na hlavě je to nebezpečné kvůli riziku hnisavého zánětu mozkových blan. Myslete na to, že časté opakování nemoci může souviset s vymačkáváním furunklu neumytýma rukama, protože pak se místo znovu zanítí.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Furunkl sami nevymačkávejte. Počkejte, až praskne, a když se k tomu nemá, jděte k lékařiFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Vyšetření a léčba u lékaře

Jestliže se zánět sám nehojí, je třeba vyhledat lékařskou pomoc – zvlášť pokud se furunkl zvětšuje. Někdy totiž může dosáhnout rozměru až pingpongového míčku. Moc neotálejte také v případě furunklu v obličeji, zde se někdy doporučuje časný zásah a léčba antibiotiky, aby se bakterie nerozšířily do mozku. Lékař vřídek nařízne a hnis vypustí ven, následuje dezinfekce a sterilní zakrytí, případně antibiotika. Když se furunkly často vracejí, je vhodné provést vyšetření, o jakou bakterii se jedná atd.

Komplikace: karbunkl a otrava krve

Někdy se stane, že se v okolí furunklu zanítí další vlasové váčky. Pak z několika vřídků vznikne podebrané, velmi bolestivé místo, kterému se říká karbunkl. Nejčastěji se objevuje na šíji.

Problém je, když se bakterie, které furunkl způsobily, dostanou do krevního oběhu. To může vyvolat celkovou infekci, která se projeví zvýšenou teplotou a zvětšením lymfatických uzlin. Pak je třeba lékařská péče a zahájení léčby antibiotiky. Jinak hrozí roznesení bakterií po celém těle a může dojít k poškození jakéhokoliv orgánu, případně k sepsi (= otrava krve).

Prevence furunklu

Nemoci lze předejít jen částečně, a to zejména dobrou hygienou a udržováním náchylných míst v čistotě. Určitě není vhodné na ně sahat neumytýma rukama.

Furunkl

  • Jiné názvy - Nežit, kožní vřed, absces na kůži
  • Popis - Kožní zánětlivé onemocnění, vytváří se ve vlasových váčcích.
  • Příznaky - Rudá bolavá bulka, která se postupně zanítí a vznikne v ní hnis.
  • Inkubační doba - Několik dní
  • Léčba - V případě nekomplikovaného průběhu není potřeba žádná léčba, když vřed praskne, je nutné ránu dezinfikovat. Někdy je ale nutný zásah lékaře i antibiotika.
  • Prevence - Udržování kůže v čistotě, nevymačkávání furunklů

Furunkl se často dělává v uchu. Proč vás svědí uši?

Reklama

Načítám