Hlavní obsah

Nejde jen o vadu na kráse, růžovku je třeba léčit: Jak ji poznat a proč ji nepodceňovat

Foto: STEKLO, Shutterstock.com

Foto: STEKLO, Shutterstock.com

Reklama

Růžovka (odborně rosacea) je poměrně rozšířené onemocnění – trápí až 20 procent populace. Většinou si ale lidé myslí, že se nemoc nedá léčit a je třeba se s tímto zarudnutím pleti smířit. Není to však pravda.

Článek

Nejčastěji propuká mezi 30. až 60. rokem života a postihuje častěji ženy. Pokud se objeví u mužů, což také není výjimečně, bývá průběh závažnější. Špatnou zprávou je, že výskyt růžovky v rodině znamená i vyšší pravděpodobnost onemocnění.

Růžovka a její příznaky

Projevy nemoci jsou někdy velmi nenápadné: možná jen častěji zrudnete, když vám bude horko, nebo se dostanete do stresu. Přidává se červený nos či skvrny, zpravidla ve středu obličeje. U poloviny nemocných jsou také postiženy oči, které jsou podrážděné a krvavě podlité.

Skvrny vznikají v podstatě jen na obličeji, na nose a tvářích, typicky také na středu čela a bradě. Méně často se vyskytuje za ušima, na krku a ve výstřihu. Lékaři zarudnutí říkají erytém, v kůži můžete vidět rozšířené malé cévy, při zhoršení nemoci se mohou objevit zánětlivé pupínky.

V další fázi dochází k vytváření takzvaného uzlu – zhrubělé kůže a zvětšení mazových žláz. Jsou to typické velké, červené nosy, které už nejsou tak často vidět jako dříve, ale vždy se mylně považují za známku alkoholismu. Připomínají zarudlý květák a lékaři tomu odborně říkají rhinophyma.

Léčba růžovky

Růžovka se řeší pomocí pulzního barvivového laseru, který rozruší cévy a následně dojde k jejich vstřebání. Též existuje pomocná léčebná kosmetika. Pokud to nestačí k potlačení příznaků, předepisuje dermatolog léčebné prostředky s obsahem metronidazolu, ivermektinu, síry, ichtamolu nebo kyseliny azelaové. Ve vážnějších případech, kdy jsou přítomny zánětlivé projevy, mohou lékaři předepsat antibiotika, například doxycyklin nebo antiparazitika s obsahem metronidazolu.

Proč vzniká růžovka

Vznik nemoci je nejasný. Jisté je, že má dědičný základ, který souvisí se sklonem k menší pevnosti a snadnějšímu rozšiřování cév. Jinak ale nemají odborníci o příčinách jasno, na zhoršení projevů má vliv zjevně také slunce.

Část problémů může způsobovat roztoč žijící v mazových žlázách na obličeji (z rodu Demodex). Jeho přesný název je trudník tukový a ví se, že je jím nakaženo přes 10 % lidské populace.

Předpokládá se také určitá spojitost mezi některými bakteriemi žijícími v trávicím traktu.

Vznik červených skvrn na obličeji může mít také souvislost s vysokým krevním tlakem či jeho zvýšením při konzumaci alkoholu.

Foto: sruilk, Shutterstock.com

Při bližším pohledu můžete vidět rozšířené žilky.Foto: sruilk, Shutterstock.com

Jaký je rozdíl mezi růžovkou a akné

Akné je zánětlivé onemocnění mazových žláz a vlasových folikulů, největší problémy dělá v dospívání. Nejčastěji způsobuje potíže na obličeji, hrudníku a horní partii zad. Postihuje skoro všechny mladistvé v období puberty.

Vedle toho růžovka zasahuje zpravidla pouze obličej a trápí starší jedince. Je to chronické recidivující zánětlivé onemocnění kůže, pro které je charakteristické trvalé rozšíření krevních cév, což vede k typickému zčervenání. Postupně se může objevit i otok a zánětlivé projevy.

Jaký je rozdíl mezi růžovkou a růží (erysipel)

Růže je kožní onemocnění vyvolané streptokokem, mezi prvotní příznaky patří zvýšená teplota, zimnice, bolavé tělo a třes, příznaky podobné chřipce. Jasným signálem, že se jedná o růži, je zarudlá, teplá vyrážka na kůži, která se ve většině případů objeví na dolních končetinách. Dalším nejběžnějším místem výskytu je pak obličej. Léčí se antibiotiky.

Vyšetření

Diagnózu stanoví kožní lékař na základě běžného vyšetření pohledem. Je dobré nemoc zavčas odhalit, protože pak je možné zabránit jejímu zhoršování a nevratným projevům.

Je růžovka infekční?

Nemoc není infekční, nemůže se tedy přenášet z jedné osoby na druhou.

Růžovka (rosacea)

Popis: Kožní onemocnění projevující se zarudnutím.

Příznaky: Rozšířené žilky a následné zarudnutí nejčastěji v oblasti středu obličeje, kolem nosu, případně na čele a bradě.

Inkubační doba: Nemoc nemá inkubační dobu, není nakažlivá. Postupem času se ale může zhoršovat a její následky pak už není možné zvrátit.

Léčba: Včasná léčba může zastavit onemocnění. Používá se pulzní barvivový laser, který rozruší cévy, a následně dojde k jejich vstřebání. Pomáhá také kosmetika, s jejímž výběrem by měl pomoci dermatolog. V závažnějších případech předepisuje kožní lékař vhodný lokální prostředek nebo celkovou léčbu.

Smrtnost: Na nemoc se neumírá.

Prevence: Nemoci nejde předejít, lze se vyhýbat situacím, které ji zhoršují, např. konzumace alkoholu, slunění, teplotní výkyvy. Dobré je dodržovat zdravý životní styl.

Odborná garance: MUDr. Naděžda Vojáčková, dermatoložka, Laserové centrum Anděl

Reklama

Načítám