Hlavní obsah

Obří sebevědomí i zranitelnost: Narcis touží po uznání, sebereflexi však postrádá

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nálepka narcis bývá ve společnosti zneužívaná a nadužívaná. Málokdo ví, že ve skutečnosti jde o poruchu osobnosti. Jak se projevuje a jak se s ní žije?

Článek

Pojem „narcis“ je v současné společnosti zneužíván a slouží často k znehodnocení někoho druhého. Přesto je pravdou, že mnoho lidí v současné době narcistické rysy má. Navíc dnešní soutěživá doba orientovaná na výkon tomu jen přispívá. Do určité míry to dokonce může být v pořádku, pokud ale nejde o extrémní formu, tak, jak je to v případě narcistické poruchy osobnosti.

Jak se projevuje narcistická porucha osobnosti?

Lidé s narcistickou poruchou osobnosti mají grandiózní sebevědomí. Cítí se být významní, důležití, zvláštní a okouzlující. Za každých okolností musí být dokonalí. Mají sklony k velikášství, a to především ve vztahu k vlastnímu talentu, úspěchům a dovednostem.

Nejsou schopni sebereflexe. Očekávají od ostatních obdiv a uznání za každých okolností. Mají pocit, že nejsou hodni lásky a uznání, a proto se snaží ukázat světu, jak jsou výjimeční, aby následně byli v očích druhých ocenění.

Jsou vysoce citliví a zranitelní při čemkoliv, co se jejich sebevědomí dotkne. Odezvou na jakoukoliv kritiku, odmítnutí nebo nezájem jsou pak intenzivní emoční reakce.

Jejich sebejistota je velmi křehká, a proto je jakákoliv kritika nebo pocit, že někdo něco dělá lépe, nesmírně zraňuje. V takovém rozpoložení mohou upadat do depresí, ale také do vzteku vůči sobě i okolí. K okolí se chovají často arogantně a povýšeně.

Pokud se lidem s narcistickou poruchou osobnosti něco nepovede, pak nejsou schopni se takovým situacím přizpůsobit a adekvátně na ně reagovat.

Foto: GaudiLab, Shutterstock.com

Obdiv k sobě samému je typickým projevem narcisty.Foto: GaudiLab, Shutterstock.com

Léčba narcistické poruchy

Lidem s narcistickou poruchou osobnosti chybí sebereflexe a náhled na jejich chování, a proto jim zpravidla zabere dlouhý čas, než se odhodlají navštívit odborníka. Obvykle vyhledávají léčbu především kvůli depresím, úzkostem, užívání návykových látek či mezilidským problémům.

Soustavná a dlouhodobá psychoterapeutická práce může pomoci člověku s narcistickou poruchou osobnosti změnit vzorce chování a umožňuje mu na sobě pracovat. Tito lidé často i v terapii vyžadují speciální pravidla a výjimečné způsoby. Rizikem může být předčasné ukončení terapie v případě, že člověk nevidí rychlé změny nebo je vystaven konfrontaci.

Pokud máte někoho blízkého s narcistickou poruchou osobnosti, zvažte i vy vyhledání terapeuta. I pro okolí je život s člověkem s narcistickou poruchou osobnosti zátěž. Záleží ale vždy na tom, o jaký typ narcistické poruchy se jedná. Chování takzvaných tlustokožců, jak se části lidí s poruchou říká, blízké bolí mnohem více. Ti by totiž stáli o blízkost, která není možná. Odborníci dokonce uvádí, že v případě arogantních tlustokožců vyhledává pomoc především okolí, nikoli sami tlustokožci.

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Život s narcistou často končí terapií okolí.Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Vztahy lidí s narcistickou poruchou osobnosti

Pocity vlastní důležitosti a výjimečnosti jsou tak výrazné, že se lidé s narcistickou poruchou osobnosti snaží obklopovat lidmi, které považují za stejně výjimečné či vysoce postavené. Na své okolí mívají obrovské nároky. Očekávají přednostní zacházení a mnohdy mohou i druhé zneužívat ke svému prospěchu a k sebeposílení.

Nebývají empatičtí k pocitům a potřebám druhých lidí. Nepouští si k sobě ani ty nejbližší, protože se bojí sebeodhalení. Druzí by pak v takovém případě mohli zjistit, že nejsou tak dokonalí.

Příčiny vzniku narcistické poruchy osobnosti

Nelze jednoznačně tvrdit, co přesně je příčinou poruch osobnosti. Předpokládá se, že jde o mnoho faktorů, které na jejich rozvoj mohou mít vliv. Může jít o genetické predispozice, poranění během porodu nebo různé záněty mozku.

Významnou roli hraje také sociální prostředí dítěte. Od narození dítě potřebuje cítit bezpečí, přijetí, ocenění a lásku. Pokud v těchto ohledech dítě strádá nebo žije v rodině, kde dochází k opakovaným konfliktům, trestům, přísné nebo naopak nadměrně rozmazlující výchově, může to mít vliv na rozvoj poruchy osobnosti.

Dva typy narcistické poruchy osobnosti

Jeden z typů narcistické poruchy osobnosti je takzvaný tlustokožec. Lidé vyznačující se tímto typem působí na druhé arogantně. Jsou zaujati sami sebou a potřebují být neustále středem pozornosti. Nejsou empatičtí a nevnímají druhé. Vztahy s tlustokožcem jsou pro druhé mnohdy velmi bolestivé, protože by chtěli blízkost, která není možná.

Druhým typem je tenkokožec. Tenkokožci jsou uvnitř velmi zranitelní a křehcí, ale za každou cenu se snaží okolí ukázat pravý opak. Mnohdy se snaží dosáhnout vysokého postavení, aby okolí něco dokázali. Působí stydlivě a často nenápadně. Jsou zaměřeni na okolí a nemají příliš rádi pozornost od druhých. Hledají jakékoliv náznaky kritiky od druhých a následně pociťují stud, pocity křivdy a ponížení. Pokud něco nevychází, tak se propadají do depresí a mají sebevražedné tendence.

Autorka je terapeutka

Narcistická porucha osobnosti

  • Popis - Porucha osobnosti
  • Příznaky – Nadměrně vysoké sebevědomí, pocit vlastní významnosti, výjimečnosti, touha po obdivu ostatních, neschopnost sebereflexe a přijmout kritiku
  • Léčba – Psychoterapie, případně léky na úzkosti či deprese
  • Prevence - Kromě dodržování zásad pro udržení psychického zdraví žádná neexistuje.

Načítám