Hlavní obsah

Chemie a skvělý sex jsou základ. Pro pevný vztah je ale potřeba víc. Třeba společné zájmy

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamilujete se a máte pocit, že tohle je ono. S tímhle chlapem si dovedete představit všechno: založení rodiny, život, společné stáří. Jenže i když jsou emoce důležité, je dobré pustit ke slovu i rozum. A partnera si tak trochu otestovat. Jak? Čeho si dobře všímat?

Článek

Je to v podstatě chemická reakce, které je velmi těžké se ubránit. Když se zamilujete, tělo vám nachystá takový hormonální koktejl, že úsloví „ztratit hlavu“ není nijak nadnesené. Ale po čase to alespoň trochu pomine a pak je dobré si partnera otestovat… Jak na to?

Co je základem pevné lásky

Chcete si ověřit, zda je to vážně chlap, po jehož boku můžete prožít celý život? Je potřeba zaměřit se na čtyři hlavní oblasti a poté na několik dalších aspektů.

1. Společné zájmy

Na začátku vztahu je vám většinou tak trochu jedno, co spolu podnikáte, protože vám stačí jediné – být spolu. Ale celoživotně to stačit nebude. Je bezpodmínečně nutné mít společné zájmy, něco, co vás bude bavit oba a ani jeden se u toho nebude muset přemáhat či potlačovat své já. „Vztah s partnerem je potřeba chápat jako přátelství plus sexualitu. A přátelství se zakládá na společných zájmech,“ říká životní a vztahový kouč Aleš Kalina.

Je žádoucí netrávit s partnerem všechen volný čas a mít své individuální zájmy, ale musíte mít alespoň jeden společný, bez toho se neobejdete. „Vztah se utužuje na společných zájmech, z nichž plynou společné prožitky, na které se pak vzpomíná. Bez toho je vztah založen pouze na sexu a dlouhodobě nikam nevede,“ dodává Aleš Kalina.

2. Sexuální kompatibilita

Sex není to jediné – a většinou ani to nejdůležitější – co zajišťuje spokojenost ve vztahu, ale podceňovat ho není dobré. Aby vám to dlouhodobě klapalo, musíte být sexuálně kompatibilní (a to především, až odezní prvotní zamilovanost).

Jenže co to je? Christopher Ryan Jones, americký psycholog se specializací na sexuální terapii, to vidí následovně: „Sexuální kompatibilita v zásadě závisí na tom, jak dobře se propojují vaše individuální osobní přesvědčení, potřeby, touhy a představy týkající se sexuálních aktivit.“ Patří sem oblíbené či preferované praktiky, frekvence sexu, prostředí, ve kterém vám to vyhovuje, vzrušivost, odvaha, či naopak stud experimentovat a podobně.

„Čím víc věcí máte společných, tím víc jste sexuálně kompatibilní,“ říká odborník. Nemusíte se tedy shodnout na všem, ale pokud se většinou spíš rozcházíte, pravděpodobně to nebude dlouhodobě fungovat. Co je ve vztahu důležitější než sex?

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Sex nebývá to nejdůležitější, ale bez něj to většinou nejde. A velká sexuální nekompatibilita může vést až ke konci vztahu.Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

3. Povahové vlastnosti

Partneři mohou mít různé vlastnosti a temperament, ale tyto rozdílnosti nesmějí ani jednoho z páru iritovat. „Povahové vlastnosti mohou být klidně i protikladné, jenom se nesmějí vzájemně ničit a odpuzovat. Proto je potřeba testovat, které partnerovy vlastnosti vás mohou v budoucnosti rozčilovat a zastiňovat ty dobré,“ upřesňuje Aleš Kalina.

Nejde tedy o to, zda jste stejně citliví nebo energičtí, ale zda dokážete tolerovat a respektovat třeba partnerovu energičnost a on dokáže to samé vůči vaší klidnější povaze a pomalejšímu životnímu tempu. Je to jednoduché: v budoucnu se můžete buď doplňovat, nebo spolu bojovat a snažit se jeden druhého předělat. První varianta značí šanci na spokojený vztah, druhá spíš blížící se rozchod.

4. Rodinné zvyklosti

Jak lidé fungují ve vztazích, vychází z toho, co zažili v dětství. „V rodinném hnízdě nám byly předány důležité charakterové vlastnosti. Naučili jsme se, co je láska a cit. Je proto velmi důležité odkrýt partnerovo zázemí, kde vyrostl a co se tam naučil. Tím se dozvíte mnoho důležitého pro váš budoucí život,“ říká Aleš Kalina.

Jestliže tedy partner vyrůstal třeba v rodině, kde byly jasně rozdělené tradiční mužské a ženské role, je pravděpodobné, že podobně nastavené to bude mít i on sám. Ale možné je i to, že svému soužití dáte zcela nová pravidla a nebude se podobat ani vaší, ani jeho rodině. Přitom ale nezapomínejte, že změnit nastavení, které máte od dětství, někdy nebývá snadné. A především musíte chtít, ne k tomu být nuceni!

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Mnoho lidí vstupuje do dospělosti s tím, že určitě nechtějí být jako jejich rodiče. Někdy to není snadné, ale rozhodně to jde!Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Co je (ještě) důležité ve vztahu

Prošel váš protějšek tímto základním čtyřbodovým testováním? Je tu ještě pár dalších věcí, nad nimiž je dobré se alespoň zamyslet. I ty totiž mohou udělat ve vztahu do budoucna pěknou neplechu.

  • Přátelé: To, s kým se lidé kamarádí, o nich mnohé vypovídá. Protože přátelství uzavírají s těmi, s nimiž mají něco společného: koníčky, názory, temperament... Takže pokud jsou vám partnerovi přátelé vyloženě nesympatičtí a iritují vás, zpozorněte. Co dělat, když si nesednete s jeho kamarády?
  • Komunikační návyky: Komunikace je základ spokojeného vztahu, protože jak jinak než mluvením řešit nejrůznější spory, neshody a trápení. A hodně pomáhá, když oba partneři mluví „stejnou řečí“, tedy mají podobné komunikační návyky. Dá se to sladit a naučit, jen to chce trochu práce. 5 vět, které vám mohou zachránit vztah.
  • Náboženství, víra: Je-li jeden věřící a druhý ne, případně se jejich vyznání liší, je to potenciální zdroj mnoha neshod, problémů a komplikací. Ne že by byl vztah nemožný, ale potřebná dávka vzájemné tolerance a respektu se tady hodně navyšuje.
  • Životospráva: Způsob stravování, potřeba pohybu, vztah k alkoholu či jiným návykovým látkám, i to má vliv na spokojenost. Jen si představte třeba vztah naprostého odpůrce cigaret s vášnivým kuřákem nebo abstinenta s milovníkem alkoholových dýchánků. I tady platí, že nic není nemožné, ale trpělivosti a tolerance budete potřebovat hodně!

Jakékoli extrémní rozdíly (společenské, finanční, fyzické, věkové…) představují ve vztahu potenciální zdroj problémů, ale nemusí to nutně znamenat rozchod. Jen je to složitější. Je mimo tvou ligu aneb Když jeden ve vztahu kope za okres a druhý vidí svoje šance v extralize.

Načítám