Hlavní obsah

Svrabu rekordně přibylo. Nemoc se šíří nejen kvůli špatné hygieně

Foto: Tutatamafilm, Shutterstock.com

Foto: Tutatamafilm, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku přibývá nákaz svrabem. Státní zdravotní ústav zaznamenal letos v únoru 815 lidí nakažených svrabem, loni to byla v podstatě polovina. Mezi možné příčiny patří vliv masivní migrace obyvatelstva a s tím spojená zhoršená sociální a hygienická úroveň, dále zvýšený turismus a pokles imunity populace.

Článek

Svrab je infekční, intenzivně svědící onemocnění, které způsobuje zákožka svrabová, což je druh roztoče. Ta žije především v kůži člověka, kde si vytváří chodbičky, do nichž klade vajíčka. Dospělá samička žije 4-6 týdnů a za svůj život naklade asi 50 vajíček. Jakmile se z vajíček vyvinou larvy, začnou se dostávat na povrch těla, aby se mohly proměnit v dospělé jedince. Po nakažení se nemoc šíří velice rychle, zvláště pokud jde o uzavřený kolektiv. Výskyt je celosvětový, ve všech věkových kategoriích a socioekonomických třídách. Není pravda, že by nemoc postihovala jen osoby se špatnou hygienou.

Příznaky

Zákožka svrabová má ráda měkkou pokožku, takže nejčastěji se objevuje v tenkých místech na kůži, jako jsou meziprstní prostory rukou, zápěstí, podpaží, oblast kolem prsních bradavek, hýždě, vnitřní strany stehen, kolem pasu a zevní genitál.

Svrab provází silné svědění, intenzivnější je v noci. Na kůži jsou patrné asi centimetr dlouhé chodbičky, které mají barvu kůže nebo jsou bělavé, na konci chodbičky může být drobný pupínek.

Léčba

K léčbě se používají přípravky s obsahem síry v masťovém základu v různých koncentracích 2,5- 5 % u dětí či 10–20 % u dospělých s aplikací 1× denně za 24 hodin tři po sobě následující dny.

Dalším dostupným preparátem je permetrin, který se aplikuje na 8-12 hodin s následnou očistnou koupelí, kdy hned po první dávce uhyne 95 % parazitů. Léčba se pak opakuje po týdnu. Někdy lékař doporučí jako doplňkovou léčbu používat změkčující masti nebo masti s obsahem kortikoidů s ohledem na častou druhotnou infekci a svědění kůže.

Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Školky a školy svrab miluje, lehce se tam přenáší.Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Jak se svrab přenáší

Svrab se nejčastěji přenáší přímo z nakaženého člověka, při těsném kontaktu či pohlavním styku. Další častou možností nákazy je nepřímý kontakt, například prostřednictvím ložního nebo osobního prádla, společným užíváním ručníků, kontaktem s čalouněným nábytkem a podobně.

Vzhledem k tomu, že se přenáší zejména přímým stykem, nejčastějšími místy, kde k přenosu dochází, jsou rodiny, školky, školy, nemocnice, ubytovny a podobně. Svrab řadíme i do skupiny pohlavně přenosných onemocnění z důvodu těsného kožního kontaktu.

Jaká je inkubační doba

Inkubační doba je 2-6 týdnů. V případě opakované infekce je inkubační doba jen 1-3 dny.

Foto: Chuck Wagner, Shutterstock.com

Nejde jen o estetiku, svrab neskutečně svědí.Foto: Chuck Wagner, Shutterstock.com

Jak se projevuje svrab u dětí

Svrab u dětí se především liší tím, kde se vyskytuje. U dětí to bývají dlaně, plosky nohou, obličej, záda a postupně celý kožní povrch. Nezřídka se objeví také ve vlasech a často se k nákaze přidá zduření lymfatických uzlin.

Test na svrab

Pokud se objeví jakékoli nepříjemné svědění, je nutné vyhledat lékaře. Ideálně dermatologa, který zjistí anamnézu a kůži vyšetří pohledem a za pomoci dermatoskopu, což je osvětlená lupa. Lékaři většinou stačí pohled na kůži a sdělí vám diagnózu. Ta se dá také stanovit vyšetřením šupin v louhovém preparátu. Pokud si není jistý a chce vyloučit jiné kožní onemocnění, odebere vám vzorek kůže na histologické vyšetření.

Jak se rychle zbavit svrabu v domácnosti

Je zcela nezbytné léčit všechny rodinné příslušníky a úzké kontakty, i když nemají žádné příznaky. Po ukončení léčby se musí všechno ložní prádlo, ručníky a oblečení, které nakažený používal, vyprat v horké vodě na 60 stupňů Celsia, vyžehlit či sušit při vysoké teplotě.

Předměty, které se nedají vyprat, je nutné chemicky vyčistit, vyžehlit nebo dát do chladu či na teplé místo alespoň na dobu 5 dnů. Domácí zvířata léčit nemusíte.

Svrab

  • Příčiny: Svrab způsobuje zákožka svrabová, což je druh roztoče.
  • Jak se přenáší: Nejčastěji v kolektivu, ve všech věkových kategoriích. K přenosu dochází přímým kontaktem s nakaženým člověkem nebo prostřednictvím kontaminovaných předmětů.
  • Místa přenosu: Rodiny, školky, školy, nemocnice, ubytovny.
  • Příznaky: Intenzivní svědění hlavně v noci, nejčastěji mezi prsty na rukou, na zápěstí, v podpaží, oblasti prsních bradavek i kolem pasu či zevním genitálu.
  • Jak se léčí: K léčbě se používají přípravky s obsahem síry a jako doplňková léčba změkčující masti nebo masti s obsahem kortikoidů s ohledem na časté druhotné infekce a svědění kůže.

Odborná konzultace: MUDr. Jana Földesová, primářka Dermatovenerologického oddělení ON Kladno

Reklama

Načítám