Hlavní obsah

Sedm dětských nemocí, které rodičům nahánějí hrůzu. Naučte se je od sebe rozeznávat

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina rodičů se dříve či později u svých potomků setká s některou ze sedmi dětských nemocí. Běžně je známe jako ​​spalničky, spálu, zarděnky, nepravou spálu, pátou nemoc (infekční erytém), šestou nemoc (třídenní horečka) a sedmou nemoc (noha-ruka-ústa). Víte ale, jak je od sebe odlišit? Která z nich je více a která naopak méně nebezpečná?

Článek

Sedm dětských nemocí postihuje hlavně děti předškolního a mladšího školního věku, ale mohou se jimi nakazit i dospělí. Společným jmenovatelem těchto onemocnění je vyrážka. Všechny nemoci, kromě spály, jsou virového původu. Jsou vysoce infekční a šíří se kapénkami.

Jak poznáte, že jde o jednu ze sedmi dětských nemocí?

Pokud dítě onemocní jednou ze sedmi dětských nemocí, pomůže vám ji rozpoznat průběh příznaků, výskyt a vzhled vyrážky. Většina těchto nemocí začíná jako obyčejná viróza zvýšenou teplotou či horečkou a únavou svalů. V některých případech pak i rýmou, kašlem, bolestí v krku, bolestí hlavy apod.

Vyrážka se projeví po několika dnech od prvních příznaků. U spalniček se objevuje za ušima, na obličeji a postupuje přes trup na končetiny. U spály vyrážka začíná v oblasti břicha, na hrudi a šíří se do podpaží, na stehna, dlaně a plosky nohou. Pro zarděnky je typická vyrážka na obličeji a trupu, ale většinou ne na celém těle.

páté nemoci začíná vyrážka na tvářích silným zarudnutím ve tvaru motýla a šíří se na trup, vnitřní stranu končetin a hýždě, někdy i na chodidla a dlaně. U šesté nemoci má vyrážka v oblasti břicha a hrudníku charakter drobných červených flíčků. Nepříjemná je i vyrážka u sedmé nemoci. Je spojena s tvorbou puchýřků na sliznicích v ústech, které se objevují na dlaních a chodidlech (někdy i na hýždích a genitáliích).

1. dětská nemoc – spalničky

Charakteristická je rýma, suchý dráždivý kašel, zánět spojivek a horečka. Po 4 dnech se objevuje vyrážka: za ušima, na obličeji a postupuje přes trup na končetiny. Komplikace u spalniček mohou být smrtelné. Jde o virové onemocnění, specifická léčba neexistuje. Zásadní prevencí je očkování.

2. dětská nemoc - spála

Projevuje se bolestí v krku, zduřelými uzlinami, nateklými mandlemi s čepy, bolestí hlavy, horečkou či zimnicí. Vyrážka začíná v oblasti břicha, poté na hrudi a šíří se do podpaží, na stehna, dlaně a plosky nohou. Spála je jako jediná bakteriálního původu, léčíme ji antibiotiky.

3. dětská nemoc -  zarděnky

Většinou začíná jako viróza, čili únavou, bolestmi svalů a kloubů, horečkou, někdy i kašlem. Objevuje se při nich červená vyrážka na obličeji a trupu, většinou ne na celém těle. Průběh bývá lehký. Nebezpečné jsou zarděnky pro těhotné ženy. Onemocnění je virového původu, léčíme pouze příznaky.

4. dětská nemoc - pseudospála

Říká se jí nepravá spála a dnes se již nepovažuje za samostatné onemocnění. Stejné viry totiž způsobují syndrom noha-ruka-ústa, tedy sedmou nemoc.

5. dětská nemoc - infekční erytém

Nejprve se objeví teplota, kašel, rýma, pocit na zvracení, bolest hlavy, únava, bolest svalů a kloubů. Typická červenofialová vyrážka začíná na tvářích silným zarudnutím ve tvaru motýla a šíří se na trup, vnitřní stranu končetin a hýždě, někdy i na chodidla a dlaně. Léčí se pouze symptomaticky podáním léků proti teplotě, bolesti či svědění. Nebezpečná je pro těhotné ženy.

6. dětská nemoc - třídenní horečka

Po vysoké horečce (kolem 39-40 °C), která trvá 3-4 dny, se objeví vyrážka v oblasti břicha a hrudníku. Má charakter drobných červených flíčků. Vyrážka nesvědí a ustupuje do dvou dnů, dítě při ní nemá jiné příznaky (rýma, kašel). Léčba spočívá v podávání léků proti horečce a dostatku tekutin.

7. dětská nemoc - noha-ruka-ústa

Doprovází ji teplota až horečka, závrať, pocit na zvracení, bolest končetin, břicha a silná bolest v krku. Na sliznici v ústech a na jazyku se tvoří puchýřky, které vypadají jako afty. Objevují se i na dlaních a ploskách nohou spolu s vyrážkou (někdy i na hýždích a genitáliích). Léčíme afty, snižujeme teplotu a svědivost vyrážky, dbáme na dostatečný příjem tekutin.

Inkubační doba

Inkubační doba se pohybuje od jednoho do tří týdnů. Nejvíce infekční je nemocný už před rozvojem vyrážky a pak ještě nejméně týden od jejího objevení.

Foto: anastasiya parfenyuk, Shutterstock.com

Dětské nemoci provází vyrážkaFoto: anastasiya parfenyuk, Shutterstock.com

Jak probíhá vyšetření?

Ve většině případů postačí konzultace s ošetřujícím lékařem, který nemoc obvykle rozpozná už na základě popsaných příznaků, poradí vám, jak postupovat. Je třeba myslet na to, že tyto nemoci jsou vysoce infekční a před návštěvou ordinace kontaktovat lékaře telefonicky.

Léčba

Léčíme při nich většinou příznaky podobné viróze. Spálu je ale třeba léčit antibiotiky. Na spalničky a zarděnky existuje prevence v podobě očkování. U většiny získáme po prodělání doživotní imunitu.

Projevy nemoci tlumíme a léčíme podáním léků proti teplotě, horečce a bolesti (léky s paracetamolem či ibuprofenem) a svědění (antihistaminika). Při horečkách bychom měli dbát na dostatečný přísun tekutin a klid na lůžku. Spálu je nutné léčit antibiotiky.

Komplikace

Průběh onemocnění zvládají děti ve velké většině dobře a v domácí péči. U spalniček ale může dojít k vážným komplikacím u dětí ve věku do pěti let (až třetina případů). Varovat by nás měly vysoké teploty, která neklesají. Rizikovou skupinou jsou pak osoby s oslabenou imunitou, po vážných operacích a v případě zarděnek a páté nemoci také těhotné ženy.

Imunita a očkování

Po prodělání spalniček, zarděnek, příušnic, páté a šesté nemoci se většinou vytvoří doživotní imunita. U spály a sedmé dětské nemoci vznikne imunita vždy jen na daný kmen, který onemocnění vyvolal. Nemoc může znovu propuknout.

V rámci prevence můžeme nechat děti očkovat proti spalničkám a zarděnkám. Provádí se společně s vakcinací proti příušnicím mezi 13. a 18. měsícem života. Přeočkovává se jednou dávkou ve věku pěti let.

Článek vznikl v odborné spolupráci s MUDr. Ilonou Hülleovou, předsedkyní Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR.

Reklama

Načítám