Hlavní obsah

Ekzém na rukou nemusí být jen atopický. Co všechno jej může způsobit a kdy vyhledat lékařskou pomoc

Foto: Vital Safo, Shutterstock.com

Foto: Vital Safo, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co vám vlastně je, když řeknete, že máte ekzém na rukou? Kůže je červená, často suchá, svědí, případně i praská. Jde vlastně o povrchový zánět kůže, který může mít různé příčiny. Od nevyhovující kosmetiky až po alergii. Podle toho se také léčí.

Článek

Ekzém na kůži většinou svědí. Nezáleží přitom na tom, zda je pokožka suchá nebo jsou na ní pupínky, je popraskaná, nebo dokonce mokvá. Rozhodně je třeba zabránit rozškrábání, které může do ran vnést infekci bakteriální nebo kvasinkovou.

Ekzém: dědičnost a psychika

Co můžete udělat sami? Pokud se vám ekzém na kůži dělá vždy, když krájíte jablka, je pravděpodobné, že jde o alergickou reakci. Ta ale nemusí být tak přímočará. Podráždění kůže, které by lékaři označili za atopický ekzém, může vzniknout jako důsledek třeba alergie na neviditelné pyly nebo roztoče.

Zdaleka ne všichni, kdo mají na rukou atopický ekzém, a to platí hlavně pro děti, mají na něco alergii. Potíže často vymizí, když děti vyrostou. Velkou roli hraje dědičnost. Ekzém nejen na rukou může vyvolat i psychické potíže, kvůli kterým je tělo oslabené.

Pokud problém přetrvává do dospělosti, je třeba pátrat po tom, co potíže způsobuje. Atopici potřebují prostředí s minimem alergenů. To platí nejen o ovzduší, ale vyhnout by se měli i kouři, přítomnosti zvířat a jejich alergenů (za jistých podmínek je ale doma mít mohou), prachu a také chemikáliím v kosmetice. Potřebují výrobky určené pro lidi s citlivou pokožkou, oblékat by se měli do přírodních materiálů a vyhýbat se musí často i některým látkám v jídle, jde zejména o dochucovadla a konzervanty.

Jestliže se to nepodaří, jsou na místě antihistaminika a případně masti s kortikoidy. Léčba ale patří do rukou lékaře. Dobrým lékem je také pobyt u moře.

Foto: Ternavskaia Olga Alibec, Shutterstock.com

Pozor na extrémní teploty (mráz i vedro) a myslete na pravidelné mazání rukouFoto: Ternavskaia Olga Alibec, Shutterstock.com

Nealergický ekzém

Ekzém na rukou nemusí ale vždy značit alergii, vzniká také po kontaktu například s některými rostlinami nebo chemikáliemi, lékaři pak hovoří o kontaktní dermatitidě. Projevuje se zarudnutím, svěděním nebo i puchýřky a otoky. Zhoršuje ji časté mytí mýdlem, vysušování kůže, ale třeba i mráz nebo naopak velké vedro, klimatizace a expozice sluncem. Potíže obvykle ustoupí samy. Případně je možné použít masti, které sníží svědění a promastí pokožku.

Je-li kůže vysušená, zarudnutá a loupe se, je lepší než klasické mýdlo, které vysušuje, použít jiné mycí přípravky, například na bázi olejů. Jsou hydrofilní, to znamená, že na sebe váží vodu a tím pokožku hydratují.

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Při potížích je třeba se vyvarovat parfémovaných mýdelFoto: Maridav, Shutterstock.com

Kdy je třeba s ekzémem k lékaři

Jestliže ekzém po několika dnech, kdy není v kontaktu s látkou, která reakci vyvolala, neustoupí, je namístě návštěva kožního lékaře. Ten případně vyloučí, zda není kůže zasažena bakteriemi či plísní. V takovém případě předepíše vhodné léky na předpis.

Vypátrat příčinu potíží je často složité, proto se lidem, kterým se ekzém na kůži vrací, doporučuje pracovat v rukavicích a nasadit si je vždy, když třeba myjete nádobí, uklízíte nebo používáte nějaké chemikálie. Základem je přijít na to, co potíže spouští, vyhnout se jim nebo před nimi pokožku chránit.

Reklama

Načítám