Hlavní obsah

Svědění konečníku: Nejčastější příčiny a tipy, které vám pomůžou. Pozor na tanga i voňavý toaleťák!

Foto: onstockphoto, Shutterstock.com

Foto: onstockphoto, Shutterstock.com

Reklama

Zatímco u malých dětí má svědění konečníku většinou jasnou příčinu, a tou je roup dětský, u dospělých to bývá složitější. Nejčastěji se jedná o nepříjemné zapaření či odření, případně o hemoroidy. Může za tím ale být i další onemocnění.

Článek

Protože jde o intimní téma, mnoho lidí má potíže se svěřit lékaři a řešení potíží odkládají, přitom může jít o banální a snadno léčitelnou příčinu. Než ale se svěděním vyrazíte k praktikovi, zkuste se problémů zbavit sami: pravděpodobně se jedná o běžné zapaření či opruzení. Co může přinést změnu?

Co pomáhá na svědění konečníku a babské rady

Oblečení: Kůže může být podrážděná například při nošení kalhotek tanga, které mohou odírat konečník a způsobovat infekci. Možné také je, že vám nesedí prací prostředek nebo aviváž, zkuste je změnit.

Hygiena: Důležitá je správná, ale ne přehnaná hygiena. V oblasti se neškrábejte a ani příliš nedřete toaletním papírem či ručníkem po mytí. Konečník sprchujte pokud možno po každé stolici, ale nepoužívejte mýdlo, které by oblast zbytečně vysušilo. Většinou stačí proud vody, případně užijte šetrný produkt pro intimní hygienu nebo syndet.

Kosmetika: Nepoužívejte parfémovaný toaletní papír, někoho dráždí a může způsobit i alergii na pohlavních orgánech. Jestliže se nemůžete po stolici umýt, použijte vlhčené ubrousky pro intimní hygienu anální oblasti.

Péče: Zjistěte, zda vám proti svědění vyhovuje víc nechat konečník pokud možno co nejsušší, nebo ho naopak ošetřit troškou léčivého krému či masti: vyzkoušejte kapku hydratačního přípravku bez parfemace, někomu pomůže i obyčejný balzám na rty či volně prodejný antimykotický krém.

Nejčastější příčiny svědění konečníku

Nic nepomáhá? Svědění konečníku může souviset například s kožním onemocněním, až už je to ekzém, lupenka, mykóza (často po užívání antibiotik) nebo kontaktní dermatitida. Všechny tyto stavy vyžadují vyšetření lékařem, protože léčba se liší. A co dál svědění běžně způsobuje?

1. Anální trhlina

Natržení tkáně řitního otvoru se kromě svědění často projeví krvácením při stolici, a to jasně červenou barvou, a většinou i silnou bolestí. K poranění může dojít následkem zácpy, průjmu, často se objevuje po porodu a vliv může mít i anální sex, případně pohlavní nemoc nebo zánět střev. I proto je třeba konzultovat potíže s lékařem.

V domácích podmínkách se léčí zejména dokonalou hygienou a také mastmi či čípky, které dezinfikují oblast a podporují léčení poraněné tkáně. Důležité je, aby stolice byla měkká – k tomu pomáhá dostatek vlákniny a tekutin.

2. Roup dětský

Roup dětský je parazit, který sice postihuje častěji děti, ale snadno se přenese i na dospělé. Souvisí zejména se špatnou hygienou rukou, kvůli níž se vajíčka cizopasníka rychle přenášejí na další osoby. Svědění se objevuje především v noci, způsobují ho samičky, které kladou vajíčka v okolí řitního otvoru.

Potíže se léčí odčervovacími preparáty, některé jsou i volně prodejné. Platí, že jestliže se roupi objeví u některého člena domácnosti, léčbu musejí podstoupit úplně všichni!

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Anální trhlina je velice nepříjemný problém a jeho příčiny jsou různéFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

3. Hemoroidy

Rozšířené žíly v oblasti okolo konečníku (= hemoroidy) patří k nejčastějším příčinám análního svědění a alespoň jednou za život trápí skoro každého. Častý je výskyt v těhotenství a po porodu. Zhoršuje je zácpa a sedavý způsob života. V první fázi se projevují právě svěděním. Zásadní je zajistit pravidelné vyprazdňování bez námahy (dostatek vlákniny, tekutin a pohybu), správnou hygienu a hojivé masti, čípky a koupele.

Svědění konečníku

  • Příčiny: Zapaření, opruzení, nesprávná hygiena a oblečení, kožní onemocnění (ekzém, lupenka, mykóza, kontaktní dermatitida), roupi, anální trhlina, hemoroidy.
  • Jak si pomoci sám: Správnou hygienou, nošením vhodného prádla, volně prodejnými léky.
  • Kdy jít k lékaři: Pokud svědění provázejí bolesti a pocity řezání, pokud na toaletním papíru spatříte krev (která nepochází z trhliny, o které víte), pokud se vaše potíže nelepší.

Reklama

Načítám