Hlavní obsah

Kopřivku může vyvolat kosmetika i slunce. Je ale také příznakem leukémie nebo lymfomu

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejez ty jahody, osypeš se! Také vám nebo vašim dětem po prvních jahodách nebo na prvním sluníčku vyskáčou svědivé pupínky? Kopřivka někdy potká každého třetího člověka. V některých případech ovšem nemizí nebo se stále objevuje a může být příznakem vážné choroby.

Článek

Kopřivka je výrazná reakce na nějaký podnět – často právě po konzumaci kyselého ovoce. Jedná se o svědivou vyrážku, která někdy vypadá podobně jako požahání kopřivami nebo poštípání hmyzem. Lékaři tomuto kožnímu onemocnění říkají urtikárie a podle statistik jej někdy v životě má nejméně třetina populace, ženy až dvakrát častěji než muži.

Příznaky kopřivky

Na kůži se vytvářejí větší či menší růžové až červené podlité pupence, které svědí a pálí. Může jít jen o malé ložisko kdekoliv na těle, ale projevů může být více a mohou se slévat do větších mapovitých ploch. Většinou zmizí za pár hodin, ale mohou se udělat další někde jinde.

Jedná se o přecitlivělost na nějaký podnět, často jde o alergii či intoleranci, vyrážku mohou doprovázet celkové příznaky, jako jsou dýchací potíže, otoky různých částí těla, svědění či slzení, rýma, nevolnost i zvracení, horečka

Příčiny a spouštěče kopřivky

Kopřivku mohou vyvolat všemožné spouštěče: kosmetika, léky, potraviny, hmyzí štípnutí, slunce, ale třeba i chlad, přehřátí, tlak či stres. Urtikárie se objevuje také jako reakce organismu na infekci, zánět (např. žlučníku), autoimunitní poruchu nebo zhoubné onemocnění (např. při leukémii či lymfomu), stejně tak při potížích se štítnou žlázou anebo jako příznak vaskulitidy.

Vždy je žádoucí odhalit příčinu problémů a příště se spouštěči vyhnout, případně léčit vyvolávající onemocnění. To ovšem nebývá snadné a někdy se na původ opakující se kopřivky nepřijde. Udává se, že až v 60 procentech případů je kopřivka idiopatická, tedy že se příčinu nepodaří najít. Lékaři urtikárii dělí na akutní (objeví se náhle, stejně tak i zmizí a netrvá déle jak měsíc) a chronickou, kdy se výsev opakuje častěji a problémy mohou přetrvávat i roky, aniž by se zjistilo, co je způsobuje.

Foto: namtipStudio, Shutterstock.com

Kopřivka může být akutní či chronická a někdy bývá opravdu těžké najít spouštěčFoto: namtipStudio, Shutterstock.com

Léčba kopřivky

Je třeba vědět, že když vyrážku doprovází otok úst, chrapot, dýchací obtíže či mdloby, je nutné volat lékaře! Většinou se ale opravdu jedná o nepříjemnou, nicméně spíš neškodnou potíž, která sama zmizí. Jak se zbavit svědění a zabránit riziku rozškrábání?

Pomáhají antihistaminika, která jsou volně prodejná v lékárně, a to v podobě léků, kapek či mastí. Ve vážnějších případech je třeba k lékaři, který rozhodne o další léčbě.

Od svědění pomůže vlažná voda, obklady, případně levandulové koupele, vhodné je pohodlné oblečení z nedráždivého materiálu. Myslet je třeba také na to, že kožní potíže zhoršuje psychická zátěž, proto lidé s vážnějšími problémy musejí někdy užívat i léky ovlivňující psychiku.

K lékaři je potřeba jít, pokud potíže nemizejí, znovu se objevují nebo se zhoršují a přidávají se další příznaky alergie či nějaké jiné nemoci.

Kopřivka

  • Jiný název - Urtikárie
  • Popis - Kopřivka je svědivá vyrážka, často se jedná o přecitlivělost na nějaký podnět, typicky například na potraviny, kosmetiku, léky, štípnutí, nemoc.
  • Příznaky - Růžové až červené podlité pupence na kůži, které svědí a pálí, mohou se slévat do větších ploch.
  • Inkubační doba - Vyrážka se objevuje zpravidla do několika minut či hodin po kontaktu.
  • Léčba - Většinou sama zmizí, někdy jsou potřeba antihistaminika, ve vážnějších případech kortikoidy.
  • Prevence - Odhalit příčinu problémů a příště se spouštěči vyhnout, případně léčit vyvolávající onemocnění.

Odborná garance: MUDr. Naděžda Vojáčková, dermatolog, Medicínské centrum Anděl

Reklama

Načítám