Hlavní obsah

Rutinní vyšetření, které může zachránit život: Proč se posílá vzorek na histologii a co může odhalit

Foto: Komsan Loonprom, Shutterstock.com

Foto: Komsan Loonprom, Shutterstock.com

Reklama

Histologie studuje mikroskopické struktury tkání a orgánů zdravých i nemocných organismů. Histologické vyšetření je základní při jakýchkoliv odběrech tkáně, pokud chce lékař definitivně stanovit diagnózu.

Článek

Stanovení přesné diagnózy může být u některých nemocí složité, proto ošetřující lékař doporučuje histologické vyšetření. Obvykle jde o podezření na rakovinu, zánětlivé onemocnění či jiné závažné choroby. V případě nejistoty je histologické vyšetření nezbytnou součástí při stanovení správné diagnózy.

Co je to histologické vyšetření

Je to vyšetření, při němž se pod mikroskopem zkoumá malý kousek tkáně, který se v rámci biopsie odebere z lidského těla. Mohou to být například plíce, štítná žláza, prostata či kůže.

Kdy lékař doporučí histologické vyšetření

Provádí se vždy, když má pacient nejasné zdravotní komplikace a předchozí vyšetření nepřineslo žádný konkrétní výsledek. Nejčastěji se tak děje v případě, kdy má lékař podezření na rakovinné bujení v oblasti ledvin, jater, trávicího traktu či kůže.

Jak se získá vzorek pro histologii

Vzorek pro histologické vyšetření se odebírá pomocí biopsie. Plánuje se dopředu, nebo se provede během operačního zákroku. V některých případech je nutné provádět biopsii pod kontrolou zobrazovacích metod, jako je CT či ultrazvuk. Například z jater či ledvin se odběr provádí pomocí dlouhé jehly přes kůži, poté co se oblast znecitliví místním anestetikem.

Foto: Roman Zaiets, Shutterstock.com

Vzorky tkání je nutné velice dobře prozkoumat, aby bylo možné určit, jakým onemocněním konkrétní část těla trpíFoto: Roman Zaiets, Shutterstock.com

Jaké jsou možné komplikace při biopsii

Jako u jiných lékařských výkonů se mohou objevit drobné komplikace při odběru, například krvácení z místa vpichu či bolest.

Kdo a jak provádí histologické vyšetření

Odebraný vzorek tkáně vyšetřuje patolog. Vzorek se zkoumá pod mikroskopem. Kromě základního vyšetření provádí patolog také speciální testy. Výsledek poté odešle ošetřujícímu lékaři, který posoudí změny tkáně a vyhodnotí závažnost onemocnění.

Kdy se dozvíte výsledek histologie

V případě, že se odebere vzorek tkáně během operačního zákroku, posílá se hned na vyšetření a výsledek je známý ještě během operace. Jinak jsou výsledky histologie k dispozici obvykle do týdne, maximálně do deseti dnů od provedeného odběru.

Co se děje po histologickém vyšetření

Když ošetřující lékař, který o vyšetření požádal, obdrží výsledek, posoudí změny tkáně, vyhodnotí závažnost onemocnění a obvykle navrhne další postup léčby.

Histologické vyšetření

  • Co je histologie: Vyšetření, při němž se pod mikroskopem zkoumá malý kousek tkáně, který se v rámci biopsie odebere z lidského těla.
  • Jak probíhá: Pod mikroskopem se zkoumá odebraný vzorek z biopsie. K tomu slouží speciální testy.
  • Jak se připravit: Podle druhu odběru je příprava odlišná.
  • Kdy se na ni chodí: Při podezření na zánětlivé onemocnění, rakovinné bujení či jiné závažné choroby v dané oblasti.

Odborná konzultace: Prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc., přednosta kliniky ISCARE a primář Klinického a výzkumného centra pro střevní záněty

Reklama

Načítám