Hlavní obsah
3,9
(30)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Pečená cizrna je pěkně křupavá, chutná trochu jako oříšky a obsahuje spoustu bílkovin a dalších živin, takže vás parádně zasytí. V kombinaci s čerstvou zeleninou a sezamovým dresinkem pak za tepla poslouží jako vyvážená večeře, nebo za studena jako zdravý oběd do krabičky.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Pečená cizrna
  • 1 plechovka sterilované cizrny
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
Salát
  • 4 hrsti čerstvé rukoly
  • 1 hrst černých oliv
  • 1 ks mrkve
  • 4 ks sušených rajčat v oleji
Zálivka
  • 2 lžíce pasty tahini
  • 1/2 ks citronu
  • 1 trochu soli
Článek

Postup

01.

Propláchnutou cizrnu nechte pořádně proschnout nebo osušte papírovou utěrkou (díky tomu bude hezky křupavá), smíchejte s olejem, solí a kořením a při 200 °C pečte asi 20 minut dokřupava. Během pečení jednou zamíchejte nebo plechem zatřeste. Pečená cizrna se hodí i jako zdravé zobání na večer.  

02.

Sezamovou pastu Tahini prošlehejte dohladka s citronovou šťávou, špetkou soli a trochou vody na hustou zálivku. Tahini koupíte ve zdravých výživách, orientálních potravinách a větších supermarketech, ale pokud ji neseženete, klidně dejte jen trochu olivového oleje.

03.

Do krabiček rozdělte rukolu, nahrubo nastrouhanou mrkev, nasekané olivy a rajčata, cizrnu a dresink. Pokud chcete, aby zelenina zůstala křupavá, vezměte si zálivku v oddělené lahvičce.

Foto: Jakub Jurdič

I zdravý oběd do krabičky může mít nápadFoto: Jakub Jurdič

Tip

Jestli máte raději tepelně upravenou zeleninu, spolu s cizrnou rovnou upečte proužky mrkve, cukety nebo papriky. Dobrá je také dýně a červená cibule, ty ale potřebují o trochu více času. Pro sytější verzi pak k salátu přidejte i jedno vařené vajíčko.

Vaříte si někdy oběd na druhý den, nebo si raději někam zajdete?

Související témata:

Načítám