Hlavní obsah

Ze života zahradnice-amatérky 4

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Těšila jsem se na bohatou úroduFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

4. díl - Pořídila jsem si zahradu. Bylo to mé dlouholeté přání, ale... přinesla mi i mnoho překvapení a nečekaných situací. Jste na tom podobně? Tak se již počtvrté se mnou vydejte na dobrodružnou cestu objevování.

Článek

Ta naše jablůňka...

Jablůňka na naší zahradě není jen tak ledajaký strom. Teď už sice není ani obrovská, ani zarostlá, ani plodící, teď je... ale nepředbíhejme událostem. Byl to ten největší strom na naší zahradě čili jasný adept na změnu. Loni v září jsme poprvé ochutnali její plody, celkem dobrá jablka prý jménem James Grieve. Znám několik názvů, jako jsou Spartan, Reneta, Ontario a podobné odrůdy, ale tahle je opravdu celkem vydařená, a tak jsme do ní vkládali veliké naděje a těšili jsme se na štrúdly a jiné pochoutky. Naše jabloň však byla od minulých majitelů značně zanedbaná, takže jsme nejdříve ostříhali ,,vlky" a celkově jsme ji prořezali, aby na jaře předvedla, co umí. Měla šanci!

...ta umí překvapit!

Vykvetla nádherně, obsypala se tisíci bílorůžových květů, které slibovaly hojnou úrodu. Když se začaly tvořit první plody, bylo jich požehnaně. Paráda. Objevili se opylovači, makali na ní, co se dalo, a my jsme další měsíc už jen pozorovali, jak se tvoří sice mrňavá, ale jinak moc roztomilá zelená jablíčka. Ale ouha... docela dost jsme jich velmi brzy našli na zemi, tak jsem si říkala, měla toho moc, to by neuživila, o to budou ta zbylá krásnější a větší.

Co jsme ale nečekali, byly nájezdy vos, které se na našem stromě objevily, a hlavně jejich zkázonosné dílo. Co jsme dále nečekali, byla velká červivost, následkem které snad ani jedno jabko nebylo zdravé, a co jsme dále nečekali, bylo to, že nám jich půlka shnije přímo na stromě! Letos v září jsem sklidila celkem čtyři jablka.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Přítel se s jablůňkou dlouho nemazlilFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Bude z ní totem?

Můj spolubydlící tím výsledkem nebyl příliš nadšen.

Dva dny chodil okolo. Pak vzal pilu a vzal ji z gruntu. Na ,,vlky" už ani nedošlo a moje chabé protesty, že po ní děti rády lezou a že by jí měl přece jen nechat nějaké větve, odvětil, že jsem asi nikdy neviděla, jak jeho strýc řeže stromy. Prý až na pahýly, které příští rok naroubuje a že je to jediná šance, co s tím stromem udělat.

Nakonec souhlasil s tím, že kdyby nic jiného, bude z ní hezký totem. Příště se spolu vydáme na slimáky, ale bude to spíš horor!

Něco o jablkách

Jabloní je známo asi patnáct druhů, odrůdy jabloní se pěstují v různých tvarech a na sponu na rozdílných podnožích. Vysokokmeny a polokmeny mají plody různé barvy a tvaru. Jablka jsou v u nás nejrozšířenějším druhem ovoce. Dělí se na  letní, podzimní a zimní odrůdy. Jablka se sbírají dříve, než dozrají, ale nesmějí se utrhnout příliš brzy. Jsou výbornou prevencí proti rakovině střev. Také jablečný ocet je prospěšný, pomáhá spalovat tuky, snižuje nadváhu a potlačuje pocity hladu.

Reklama

Související témata:

Načítám