Hlavní obsah

Ze života zahradnice-amatérky 6

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Živý plot vám dá zabrat!Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

6. díl - Splnila jsem si svůj dávný sen a pořídila si zahradu. Nadělila mi spoustu radosti, ale i starostí. A co vy? Také jste se vydaly na trnitou cestu zahradnice-amatérky? Nebo o ní uvažujete? Tak tedy pojďme po ní společně...

Článek

Kterak se upravuje živý plot? To je jednoduché... pořád se stříhá a stříhá a stříhá. Pořiďte si buď obrovské nůžky, nebo obrovský střihací přístroj, podle vzrůstu vašeho plotu. U starších plotů se stává, pokud se nechají růst jako dříví v lese, že jim vespod narostou tlusté kmínky a ty pak způsobí děrovatost porostu, čímž plot pozbude svého významu. A zrovna takový jsme ,,zdědili" po minulých majitelích. Ptali jsme se souseda, zkušeného zahradníka, co s povaleným plotem, a on řekl: ,,Nojo, s tím už nic, tady se o to moc nestarali a teď už je to starý. Leda ho vykopat a zasadit nový."

Ploty jsou chlouba naší chatové osady. Tím ,,naším" jsme se ale moc chlubit nemohli. Tím spíš, že se o něj z druhé strany nestarali ani sousedi, ale děda byl starý, tomu to už bylo jedno, a mladí na chatu moc nejezdili. Pak ale děda umřel.

Dlouho jsme se do toho báli pustit, až to jednoho dne přišlo. Začali jsme nejprve kosmetickými zásahy a poté jsme to vzali z gruntu, co s tím jiného. Jakmile se do toho sáhlo, šlo to tak nějak všechno. Takže jsme ke zbylým pahýlkům zasázeli nové sazeničky a každý den jsme je chodili zalévat. Takhle jsme to dělali několik měsíců, aby rostlinky brzy vyrostly.

Pozor! Za plotem je sousedka...

Jenomže co se nestalo. Paní sousedka z druhé strany plotu, kterou jsme již nejméně půl roku neviděli, najednou pojala úmysl navštívit svoji starou neudržovanou chatku. Jakmile spatřila vykousaná místa v našem společném živém plotě, začal strašný řev.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ze živého plotu se dají vystříhat nejrůznější tvaryFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Že teda mít takové sousedy, to je teda radost! Že jsme si na ni měli sehnat číslo a dovolit se jí, než budeme s plotem cokoli dělat. Úplně pominula fakt, že jsme ji viděli prvně v životě! Snažili jsme se jí vysvětlit, že nám plot padal do zahrady a hrozilo, že už se pod náporem neudržovaných větví úplně zlomí. Ale ona neviděla, neslyšela, přeslechla by, i kdybychom jí za ten plot nabízeli milion. Vypadalo to spíš, že dostane brzy infarkt a budeme ji mít opravdu na svědomí. Nakonec přece jen lehce ubrala na decibelech a rezignovaně pravila: ,,Takže co s tím teď budeme dělat?" ,,No, nejprve se asi uklidníme a představíme se, ne?" navrhla jsem. Od té doby máme ty nejlepší vztahy. Proslýchá se totiž, že sousedi budou příští rok přestavovat celou chatu, takže si myslím, že nám to bohatě oplatí a že ten nově zasazený plot stejně hned tak nevyroste.

Příště to bude příprava kompostu aneb Jak pejsek s kočičkou vařili dort.

Jak vybrat živý plot

Rostliny, které se hodí na živý plot: doporučujeme ptačí zob neopadavý. Roste ho všude okolo plno. Jinak se dá samozřejmě pořídit v zahradnictví, stačí tak tři sazenice na metr čtvereční. Můžete zasadit i túje, habr, buk, cypřiš, mochnu křovitou, buxus... Možností je mnoho, jen pozor na lesní zvěř, které některé živé ploty v zimě velmi chutnají, zvláště prý ten bukový, ale ten se hodí spíš na živé stěny než na dvoumetrové ploty. Nezapomeňte přihnojovat jako každou jinou rostlinu.

Reklama

Související témata:

Načítám