Hlavní obsah

Zelená je tráva aneb 5 kroků pro trávník, který vám sousedi budou závidět

Foto: Floria

Foto: Floria

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte zahradu, vítáte konečně jaro s nadšením a jistě se už těšíte na to, jak se zazelená i váš trávník. Ten je totiž po zimě zaručeně v nevalném stavu. Jak mu můžete pomoci?

Článek

Téměř žádný trávník po zimě nevypadá moc k světu. A není to jen o jeho vzhledu navenek – nadzemní část je totiž zároveň odrazem toho, jak zdravý je trávník pod zemí. Travní stařina, plst, mech a zbytky tlející trávy ho dusí a zabraňují mu v úspěšném růstu. Aby se zas ozdravil a vydržel celé léto, budete mu muset pomoci.

Prořežte z trávníku, co do něj nepatří 

Nejvíce trávníku pomůžete tím, že z něj odstraníte zbytky staré trávy a mech, tedy to, co mu brání lépe dýchat. Vertikutace neboli prořezání je tedy nutností. Odstraněním těchto zbytků získá trávník do kořenové zóny více kyslíku a tím i dostatek nové energie pro rychlejší růst. K tomuto pročištění vám nejlépe poslouží vertikutátor. Ten seženete mechanický, elektrický i benzinový, je tedy jen na vás, kolik peněz či následné práce tomu chcete věnovat.

Investice se však vyplatí, trávníku pořádné prořezání rozhodně prospěje. Bude sice po něm vypadat prořídle, ale nedejte se zmást, pokud mu pomůžete, rychle obroste. Jestliže máte jen malý trávník a vertikutátor byste využili jen nárazově, můžete si ho půjčit v půjčovně některého hobbymarketu.

Mech je prevít, odstraňte ho

Zvláště ve stinných místech bude váš trávník asi prorostlý mechem. Ten sice vypadá zeleně, ale trávníku rozhodně neprospívá, proto je potřeba ho také odstranit. Časem by se rozrostl tak, že by zahubil všechnu trávu. Proti mechu se dá bojovat nejen vertikutátorem, ale můžete jednoduše použít i speciální přípravek, který mech účinně zlikviduje a vy ho suchý už jen jednoduše vyhrabete hráběmi.

Regenerace je potřeba

Trávník však nestačí pouze vyčistit, po zimě potřebuje také dodat živiny a zregenerovat. Nejlépe toho dosáhnete tím, když použijete osvědčené přípravky, určené speciálně pro regeneraci trávníku po jarní vertikutaci. Zpravidla jde o směs rychle klíčícího osiva, organického hnojiva, zeolitu a hydrogelu, který zadržuje vláhu v blízkosti semen a zabraňuje tak jejich vysušení.

„Po provedené vertikutaci trávník nevypadá zrovna moc pěkně. Abyste ho rychle zregenerovali, aby dostal krásnou sytě zelenou barvu, a vy jste ho mohli zase začít naplno zatěžovat, pomůžete mu dosetím, přihnojením a pravidelnou závlahou. Kvalitní vertikutační směs obsahuje vše, co trávník potřebuje, aby se na jaře co nejrychleji probudil, zacelil a zazelenal,“ radí Jan Růžička, zkušený zahradník a odborník v péči o trávníky.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Floria Vertikutační směs 4 v 1 zajistí rychlou regeneraci trávníku po jarní vertikutaci. Obsahuje rychle klíčící osivo, hydrogel pro lepší hospodaření s vodou, organické hnojivo s vyváženým poměrem živin a zeolit upravující hospodaření s živinami. Cena 395 Kč za 5 kg. Biokont Vita Natura Organické hnojivo pro trávník je vyrobeno ze sladových klíčků, sladového prachu a vinázy. Obsahuje organické látky, základní a stopové živiny, celou řadu vitaminů, enzymů a rostlinných hormonů jako přirozenou součást použitých surovin. Cena 190 Kč za 5 kgFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Mountfield Trávníkové hnojivo jaro–léto je určené pro jarní vydatné hnojení i přihnojování trávníků v průběhu roku. Obsahuje vysoký podíl dusíku i hořčíku, díky nimž trávník lépe regeneruje, obnovuje svoji listovou plochu a zlepšuje svůj celkový vzhled. Cena 359 Kč za 10 kg. Terrasan Hnojivo pro trávníky s plevelohubným účinkem zajistí potlačování plevele přírodní cestou a svým zvýšeným obsahem dusíku se stará o silný a rychlý růst na živiny obzvláště náročných trávníků. Cena 549 kč za 7,5 kgFoto: Archiv firem

Trávník může potrápit i krtek

Zvláště po mírné zimě jsou bohužel nejen na loukách, ale i v zahradách vidět stopy řádění krtka. Budete tedy asi muset řešit nejen staré trávy a mech, ale i krtka. „Jedním ze způsobů, jak vyřešit tyto problémy naráz, je použití trávníkového hnojiva s odpuzujícím účinkem proti krtkům. To obsahuje základní poměr živin, které trávník potřebuje pro svůj zdravý růst a vývoj kořenového systému, dále pak hořčík a železo pro sytě zelené vybarvení, zeolit k provzdušnění půdy a potlačení výskytu mechů, no a nakonec aromatické látky, které krtka z vašeho pozemku jednoduše vypudí,“ vysvětluje Jiří Janeček, manažer značky Floria ze společnosti Agro CS.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Floria Trávníkové hnojivo s odpuzujícím účinkem proti krtkům je speciální trávníkové hnojivo se složením obohaceným o hořčík, železo, zeolit a aromatické látky, které vypudí krtka ze zahrady. Zeolit provzdušňuje půdu a zároveň potlačuje výskyt mechů. Cena okolo 499 Kč za 7,5 kg. Hnojivo Expert proti krtkům je určené pro výživu trávníku, kde se vyskytují krtci, proti nimž má preventivní odpuzující účinek. Hnojivo obsahuje ve vyváženém poměru i dusík, fosfor a draslík, hořčík, síru, železo a zeolit. Cena 189 Kč za 2,5 kgFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Krásná zahrada Granulované hnojivo na trávníky obsahuje ve vyváženém poměru všechny potřebné živiny a je vhodné k celosezonnímu hnojení všech druhů sportovních i okrasných trávníků. Cena 295 Kč za 10 kg. Hoštické hnojivo na trávník je čistě přírodní organické hnojivo bez přídavku průmyslově vyráběných složek. Obsahuje přírodní guáno pocházející z trusu mořských ptáků, základní živiny NPK a další stopové prvky. Cena 258 Kč za 8 kgFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Trumf Trávník bakterie hnojivo je přírodní granulované organické hnojivo vyrobené z kostní, péřové a krevní moučky, kakaových slupek a melasy. Obsahuje i bakterie a účinkuje po 3–4 měsíce, kdy zajistí svěží zelenou barvu trávníku. Cena 580 Kč za 10 kg. Plantella Formula 365 je membránové hnojivo s pomalým uvolňováním živin. Je ekologicky nezávadné a tudíž nehrozí vyplavování škodlivých látek do spodních vod. Hnojení s ním postačí pouze 1x ročně. Cena 395 Kč za 3 kgFoto: Archiv firem

Dosejte vyholená místa

Jak se říká, kde nic není, tam ani čert nebere. A tak byste měli případná vyholená místa v trávníku dosít kvalitním osivem a také pořádně a pravidelně zalévat. „Spousta lidí dělá chybu, že dosívá levným osivem, pouze v místech, která se zdají nejvíce poničená, a dále si trávníku nevšímá. Aprílové počasí pak může zapříčinit, že vzejde jen malá část semen a zbytek jednoduše leží ladem, protože vyschne," radí Jan Růžička.

Jak vidíte, není to tak složité, tak hurá do toho. Jaro je tady!

Reklama

Související témata:

Načítám