Hlavní obsah

Zelenina a ovoce: Srovnali jsme ceny v obchodech, na trzích i farmách!

Foto: thinkstock

Ráno ještě v zemi, odpoledne ve vaší kuchyni, to je zelenina z farmářských trhůFoto: thinkstock

Reklama

Ve větších městech už skoro není náměstí, na kterém by se nekonaly farmářské trhy. O zákazníky nemají nouzi, ale nabízejí opravdu to nejkvalitnější? Za jakou cenu oproti obchodům? Zjistili jsme to.

Článek

Košík do ruky, pár stovek do peněženky, a můžete vyrazit na farmářský trh. Na co si ale musíte dávat pozor, abyste si domů odnesli opravdu kvalitní zboží, za které jste si ochotni mnohdy podstatně připlatit?

Musí být české – ptejte se

Na farmářský trh jdete proto, abyste dostali u nás vypěstovanou zeleninu a ovoce. Právě proto se do stánků většinou dostanou jen ti, kteří pořadatelům prokážou, že jde o vlastní výpěstky či výrobu. Samozřejmě vždycky se může objevit podvodník, takže v případě podezření se ptejte – od pěstitelů se vám dostane pár rad o výběru, o výhodách té které odrůdy, tipy na zpracování i uskladnění.

Na trhu se ale mohou objevit i prodejci zboží z jiných států – to pak většinou v případě, že takové se u nás nedá vypěstovat ani chovat – například mořské ryby nebo pravý olivový olej.

Foto: thinkstock

Ceny na farmářských trzích nebývají v porovnání s konkurencí nejnižšíFoto: thinkstock

Trh není automaticky bio

Nespojujte si farmářské trhy a prodejny s bio zeleninou. Jde o dvě různé věci. Většina prodejců bio kvalitu nenabízí – a pokud ano, pak na to musí mít příslušný certifikát, který vám má na požádání předložit. Lhaní se v tomto případě nevyplácí, protože pak hrozí opravdu velké pokuty od orgánů státního dohledu.

Platí ale, že všechno zboží na farmářských trzích musí splňovat obvyklé podmínky jakosti – ostatně i na trhy dohlíží příslušné kontrolní orgány – například hygienická stanice, veterinární zpráva, Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

„Prodávané potraviny by měly ale vždy být originální, poctivě zpracované bez zbytečných dochucovadel a konzervantů a barviv nepřírodního původu, vyrobené s respektem k základním surovinám, potraviny masného původu by měly být vyrobeny přednostně z ,českého' masa, stejně tak by měly být zpracované potraviny vyrobeny převážně z tuzemských surovin,“ říká předseda Asociace farmářských trhů České republiky Jiří Sedláček.

Za čerstvost si připlatíte

Jak se můžete přesvědčit i v naší tabulce s cenami, farmářský trh není místem, kam jdete ušetřit. Připlácíte si ale za kvalitu, čerstvost a české zboží. V sezoně je klidně možné, že vaše zelenina byla ráno ještě na poli – a odpoledne je již na vašem talíři, což se vám v běžné síti nemůže stát.

Foto: thinkstock

Máte pochybnosti o původu prodávaného zboží, vyptejte se prodejce na podrobnostiFoto: thinkstock

Omrkněte kvalitu prodeje

Pokud jsou na farmářských trzích nějaké potíže, pak nebývají s kvalitou samotné produkce, ale spíš s kvalitou prodeje. To ostatně ukázaly i loňské kontroly inspektorů veterinárních správ. „Při 446 kontrolních akcích na 179 schválených tržištích a tržnicích našli inspektoři 128 prohřešků, za které udělili pokuty za více než půl milionu korun,“ uvedl Josef Duben, tiskový mluvčí SVS.

„Nejčastěji, v 72 případech, šlo o nevyhovující teplotu při prodeji, v 58 případech o neschopnost doložit původ zboží, v 53 případech byla zjištěna nedostatečná ochrana před kontaminací z okolního prostředí, v 52 případech mělo zboží špatné značení a v 10 šlo zboží s prošlým datem minimální trvanlivosti, popřípadě nebyla uvedena doba spotřeby,“ dodal mluvčí Josef Duben.

Ačkoli jsou to vysoká čísla, šlo vždy jen o jednotlivce, nikoli o masovou záležitost.

Nakupujete také na farmářských trzích? Jaké zboží nejčastěji?

Reklama

Načítám