Hlavní obsah

Jarní cibulka sníží vysoký tlak i cholesterol

Foto: pikselstock, Shutterstock.com

Foto: pikselstock, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naťová cibulka si cestu do našich jídelníčků našla už dávno. Její oblíbenost pramení i z toho, že je snadno a levně dostupná po celý rok. Za pár korun tak dostanete nejen svazek úžasné svěží chutě a vůně, ale i pořádnou dávku zdraví.

Článek

Dnes samozřejmá součást našeho jídelníčku jménem naťová cibulka se do Evropy dostala z Číny, kde byla známá už před čtyřmi tisíci lety. Oproti „klasické“ se vyznačuje hlavně sněhobílou masou cibulky, ze které roste dlouhá zelená nať. V kuchyni navíc spotřebujete s přehledem obě dvě její části.

Na srdce, kosti i proti nemocem

Konzumace jarní cibulky má své zdravotní benefity. Tato zelenina je bohatá na antioxidanty, které tělu pomáhají zbavit se volných radikálů. Kromě toho je plná vitaminu C, pomůže vám udržet správnou hladinu cholesterolu a krevního tlaku, a působí tak vlastně jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Najdete v ní i pořádnou dávku vitaminu K, což je stěžejní pro udržení zdravých kostí. Díky „céčku“ se tvoří dostatek kolagenu, „káčko“ se zase postará o dostatečnou hustotu kostní tkáně.

Jarní cibulka je známá, stejně jako další její botaničtí příbuzní cibule a česnek, pro svoje antivirotické a antibakteriální účinky. Kromě toho působí jako prevence několika typů rakoviny (zejména rakoviny tlustého střeva) i žaludečních onemocnění. Je více než vhodná pro diabetiky, protože pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi.

Foto: Ollinka, Shutterstock.com

Jarní cibulku využijete celou, tedy její bílou i zelenou částFoto: Ollinka, Shutterstock.com

Co s cibulkou v kuchyni?

  • Bílá část jarní cibulky je o dost jemnější než klasická cibule. Hodí se proto do salátů nebo třeba na chleba s tvarohem.
  • Jemně nasekanou zelenou část můžete použít i místo pažitky.
  • Díky její svěží vůni a lehce pikantní chuti ji oceníte v pomazánkách.
  • Cibulka vynikne i při tepelné úpravě. Jemně či hrubě nasekanou ji zalejte vroucím vývarem, aby se spařila, ale zůstala křupavá.
  • Výborně doplní pečeného lososa nebo jinou rybu, stačí ji podélně prokrojit a zakápnutou olivovým olejem přidat do pekáče.
  • Neobejdou se bez ní ani masové směsi nebo náplně do masových rolád či nádivky.

Skvěle se doplňuje s masem, bylinkami, jinou zeleninou i mléčnými výrobky, jednoduše se vším, co vás napadne. Prostě se nesmíte bát nechat ji vyniknout!

Slaný koláč s cibulkou a kozím sýrem

Na 4 porce potřebujete: 175 g hladké mouky, 85 g studeného másla, sůl, 200 g jarní cibulky, 1 stroužek česneku, 3 snítky tymiánu, olivový olej, 150 g čerstvého kozího sýra, 2 lžíce nasekaných bylinek podle chuti, 3 vejce, 150 ml smetany ke šlehání, fazole na pečení

Foto: Fortyforks, Shutterstock.com

Koláč s jarními cibulkami je svěží a plný chutíFoto: Fortyforks, Shutterstock.com

Postup: Z másla a mouky špičkami prstů rychle vytvořte drobenku. Přidejte trochu soli a asi 4 lžíce studené vody a rukama vypracujte těsto. Zabalte do fólie a nechte asi 30 minut odležet v lednici. Troubu zapněte na 190 °C. Cibulku očistěte a stonky podélně rozřízněte. Stroužek česneku utřete a smíchejte s lístky tymiánu. Smíchejte s cibulkou a trochou oleje a dejte na 15 minut péct. Těsto vyndejte z lednice a rozválejte na tenký plát. Ten urovnejte do formy o průměru 24 cm. Překryjte pečicím papírem, zasypte fazolemi a dejte na 20 minut předpéct. Troubu stáhněte na 180 °C. Kozí sýr nakrájejte na kousky. Vejce prošlehejte se smetanou, podle potřeby trochu osolte, vmíchejte sýr a bylinky a nalejte do koláče. Navrch urovnejte cibulku. Pečte 20 minut dozlatova.

Reklama

Načítám