Hlavní obsah

Proč skolila jarní únava vás? Patříte do rizikové skupiny

Foto: Profimedia

Zmáhá vás jarní únava? Víme, jakým profesím nejvíce hrozí a jak si od ní pomociFoto: Profimedia

Reklama

Ztráta energie postihuje po zimě většinu lidí. Organismus je vyčerpaný z nedostatku pohybu, vitaminů i prodělaných chřipek, jarní únavu však může zhoršit i náročná práce. Které profese jsou náchylnější?

Článek

S největším vyčerpáním se potýkají zdravotní sestry a lékaři v nemocnicích, servírky, prodavačky a všichni ostatní, kdo pracují na směny a přes noc. „Jejich únavu prohlubuje to, že se nemohou přizpůsobit přirozeným biorytmům,“ vysvětluje lékařka Marie Skalská, zakladatelka a lektorka Pro Fit Institutu, který pomáhá lidem se zdravým životním stylem.

Jak se únavy zbavit, když se kvůli nepravidelné práci pořádně nevyspíte? Rozhodně nevynechávejte spánek, i když máte po noční pocit, že vám stačí dvě hodiny odpočinku. Po příchodu domů zatemněte okno v ložnici, vypněte telefon a zalezte na několik hodin do postele. Ve volných dnech choďte co nejvíc ven – zvlášť pokud pracujete v baru nebo jinde, kam se nedostane denní světlo.

Při stresu jděte ven!

Z podobných důvodů jako lidé pracující v nepravidelném režimu jsou jarní únavou ohrožené matky na mateřské. Nevyspí se a můžou jen málokdy vypnout. V tomto případě je nutné srovnat si priority. Opravdu musíte věnovat zbytky sil žehlicímu prknu a úklidu? Když máte chvilku, radši si dejte vanu nebo pusťte film a relaxujte. Nezdá se to, ale i takhle krátký odpočinek vám může pomoct nastartovat.

Foto: Profimedia

Dopřejte si dostatek odpočinku, načerpáte při něm tolik důležitou energiiFoto: Profimedia

Jiné to je, když v práci zažíváte spíše psychické vypětí a stres. Na takovou únavu platí pohyb, nejlépe na čerstvém vzduchu. „Fyzická aktivita a následná produkce endorfinů funguje jako středně silné antidepresivum. Mluvíme však o pohybu v rozumné míře, není nutné se strhat,“ podotýká Marie Skalská. Pohyb by si měli naordinovat i ti, kteří celý svůj pracovní den prosedí na židli nebo v autě.

Ozdravení pracovního dne

Jarní únava je odpovědí organismu na to, že přes zimu strádal. Neměl dost zdravého jídla, chyběl mu pohyb a také sluneční paprsky. Nejlepším lékem jsou proto vitaminy. Dopřejte si první jarní zeleninu z tuzemských záhonků: chřest, ředkvičky, špenát.

„Tradice kolem Velikonoc, tedy jíst zelené, mladé kopřivy, vajíčka a podobně mají docela racionální podklad. V mladých výhoncích je plno nutričně kvalitních látek, protože se z toho pak musí vyvinout rostlina, respektive z vejce celý jedinec. Zařazujte proto čerstvé, ,mladé' potraviny. Na druhé straně není nutné prolévat se populárním zeleným ječmenem,“ říká Marie Skalská.

Tělu můžete pomoct i tím, že vynecháte co nejvíce potravin, které způsobují překyselení. „Patří sem hlavně bílý cukr, káva, pečivo a těstoviny z bílé mouky, sladké nápoje. Také bych se vyvarovala alkoholu, který bych nahradila dostatkem vody a bylinných čajů,“ radí Lenka Černá, koučka a expertka na zdravý životní styl.

Foto: Profimedia

Hodně sezonní zeleniny je správnou volbouFoto: Profimedia

Čas na zdravé jídlo si jistě uděláte i v práci, stačí víc přemýšlet nad tím, co jíte. Kupujte si zdravé svačiny v podobě ovoce a kvalitních jogurtů, K obědu si objednávejte libové maso a cenné zdroje sacharidů: brambory, rýži, celozrnné těstoviny, nezapomínejte na salát.

Zároveň omezte jízdy autem a plánujte si den tak, abyste chodili (nebo sportovali) aspoň 30 minut na čerstvém vzduchu. Neponocujte a choďte do práce vyspaní. Mějte u sebe stále láhev s vodou.

Pryč se vztekem!

Únavu nezpůsobuje jen nezdravé jídlo nedostatek pohybu, až 80 procent z energetické zásobárny může odčerpat rozhozená psychika. Lenka Černá radí zapracovat na potlačených negativních emocích, které mohou způsobovat podvědomý stres a ztrátu energie. Pomoct mohou krátké meditace. „Stačí si na takové zklidnění najít alespoň deset minut času, ideálně před spaním,“ dodává Lenka Černá.

Pokud se pokusíte jarní únavu přemoct, měla by zmizet během několika dnů. Jakmile potíže přetrvávají tři týdny, zbystřete a po šesti týdnech běžte k lékaři. Dlouhodobá únava může být předzvěstí nemoci. Více tipů najdete v článku Jaro bez únavy: Máme 6 tipů, jak spolehlivě dobít energii!

Reklama

Načítám