Hlavní obsah

Žena, která vidí do budoucnosti? To je Helen Stanku (42)

Foto: Nina Vránová

Foto: Nina Vránová

Reklama

Magické schopnosti se v její rodině dědí po generace. Dokáže předpovědět budoucnost, otevřít širší intuici a nasměrovat ztracené na správnou cestu životem. Důležitá poselství přečte Helen Stanku (42) z karet, run, mraků i křišťálové koule. Jak probíhala její první věštba a proč uzavřela pakt s raráškem?

Článek

K nadpřirozenu měla čtyřnásobná maminka vždycky blízko. Pochází z rodu mágů a vědem, ale také loutkářů i akrobatů. Stanislava Kočková alias Helen Stanku nám v rozhovoru prozradila, jaké kouzelné předměty využívá i to, jak vypadá věštecký sen.

Helen Stanku je vaše umělecké jméno. Jak vzniklo a proč vlastně používáte pseudonym? 

Helenu jsem si vybrala po Heleně Růžičkové. Měla jsem ji moc ráda, a i ona si vybrala mě. Ze všech dětí na jedné akci v Kotvě si tehdy k sobě vytáhla na klín právě mě. Byla jsem malá snědá holčička s kudrnatou hlavou. Mí rodiče mi dali jméno Stanislava, ale říkali mi Stanko. Podle hrdinky jedné podpultové knihy – Gričská čarodějka. Kdyby tehdy věděli, jak jméno dovede měnit osud. Na Stáňu jsem nikdy neslyšela. Jsem Stanka. A když jsem si volila pseudonym, protože rodina mého bývalého muže nesouhlasila s tím, abych vykládala karty druhým lidem, natož, abych k tomu používala vyvdané příjmení, bylo rozhodnuto. Nakonec mi nejlépe vyznělo Helen Stanku, protože je tam mé oblíbené jméno Helena i část toho mého.

Foto: Archiv Helen Stanku

S nadpřirozenem má Helen Stanku zkušenosti odmaličkaFoto: Archiv Helen Stanku

Při jaké příležitosti jste své schopnosti nejvíce ocenila? 

Nevzpomínám si na nějakou výraznější situaci. Své schopnosti používám a zdokonaluji kontinuálně, a tak mi přijdou samozřejmé. Ale jednou jsem se z ničeho nic vzbudila ve tři hodiny ráno a v hlavě mi zněl hlas, že někdo, komu jsem důvěřovala, mě podvádí a chystá se okrást. Bylo to tak silné, že už jsem už neusnula a hned druhý den podnikla veškeré kroky, které byly nutné.

Jak to dopadlo?

Ukázalo se, že je to pravda. Nechtěla jsem vidět, že se mě kdosi pokoušel okrádat a nyní měl spadeno na větší sousto. Přemýšlela jsem, jak je možné, že jsem si hřála hada na prsou tak dlouho. Pak jsem si vzpomněla na příběh z Miltonova Ztraceného ráje, kde se píše o archandělovi Rafaelovi, který dle legend střeží brány ráje. I když má ten nejpronikavější zrak, stejně se nechal obelhat satanem a pustil ho v podobě hada do ráje. A to já jsem pouhý smrtelník.

Ale ne jen tak ledajaký smrtelník. Umíte nahlížet do budoucnosti, to se nedá říct o každém. Jaké pomůcky k věštbě využíváte? 

Věštit se dá ze všeho. Podíváte se do oblak a vidíte tam nějaké tvary. Hlavou vám táhnou myšlenky a ejhle rozpoznáváte obličeje svých blízkých. Poselství z mraků tedy je: důvěřujte své intuici. Nebo v modrých moudrých obláčcích vidíte tvary hudebních nástrojů: varují vás před bezmyšlenkovými flirty. Tomuto způsobu věštby se říká aeromancie. Symboly jsou všude okolo nás. Naši moudří předci si to usnadnili, a my tak máme k dispozici nepřeberné množství vykládacích karet. Dnes jsem si koupila například astrologické karty. Nejraději ale vykládám z karet mariášových a tarotových. A potom z run. Když je potřeba, podívám se do křišťálové koule nebo do svého magického zrcadla.

Foto: Pavel Ovsík

Helen Stanku věští nejraději z karet a run, ale poselství umí vyčíst i z obyčejných mraků na obloze Foto: Pavel Ovsík

Když už jsme u těch předků, předpovídat dokázala už vaše babička. To právě ona vás zasvětila do tajů magie. A co maminka? Má také nějaký dar? 

Moje maminka má věštecké sny. Kdykoliv se jí zdá o rodičích, nebo zesnulých členech rodiny, vždy to něco znamená. Chodí k ní její tatínek a podle toho, jak stojí, ví, co bude. Když je k ní čelem, znamená to dobrou zprávu. Pokud je otočený zády, oznamuje neštěstí. Když bokem, varuje a nabádá k opatrnosti. A také se mi vyplácí maminku poslechnout. Před třemi lety mě nabádala, ať dcery i sebe v autě poutám. My pak na suché vozovce najely na jediné zledovatělé místo. Sice čtyřicítkou, ale ubrzdit to nešlo. Díky tomu, že byly děti připoutané, byly v pořádku.

Takové doporučení, aby si člověk dával pozor na možné nebezpečí, by jistě uvítal každý. Zajímalo by mě ale, zdali jste už jako malá využívala výhod, které vaše schopnosti umožňovaly? 

Povídala jsem si se svými anděly, vílami a gnómy a dokonce i s raráškem. Sdílela jsem s nimi krásu ledových rampouchů a zasněženého pole, rozkvetlé louky i to, když některá květina vadla. Když mi bylo deset, s raráškem jsem učinila jistý pakt.

Jaký pakt? 

Měli jsme křížence Lumpíka. Jela jsem se svým tatínkem v nákladním voze, dělávala jsem mu závoznici, a Lumpík, který byl závozník číslo dvě, vyskočil kdesi v Moravském krasu u Sloupsko–šošůvských jeskyní z náklaďáku. Měla jsem velký strach, že už se nenajde. A najednou slyším: Co obětuješ, když Lumpíka zachráním?

Viděla jsem cosi jako malého čertíka s šibalským výrazem v oku. Utřela jsem slzy, a protože jsem byla v období, kdy jsem zkoumala, jak rostu a měním se, řekla jsem bezmyšlenkovitě - ať mi třeba přibude piha na tváři. Stalo se ještě týž den. Lumpík se našel a tu pihu mám dodnes.

Foto: Pavel Ovsík

Helen bydlí v Nerudově ulici na Malé Straně, kde má svůj byt i pracovnu. Právě zde vykládá karty, runy nebo čte z křišťálové kouleFoto: Pavel Ovsík

To je krásný příběh. Vzpomenete si na svou úplně první věštbu? 

Měla jsem své první karty, se kterými jsem si povídala, hádala, škemrala o lepší a příznivější budoucnost, otáčela si je, podváděla a zase si je udobřovala. Seděly vždy, když jsem nepodváděla a netahala si je po hodině znovu. Jednou k nám přijela teta a mě téměř začaly svědit ruce a úplně chtěly, abych si vzala karty do ruky a vyložila jí je. Při výkladu se cosi stalo a já slyšela, jak něco říkám, ale nebyly to mé myšlenky. Probrala jsem se po chvíli a vlastně nevěděla, co jsem tetě řekla. Ona však byla velmi šťastná a věštba jí sedla. Teď už vím, že jsem tehdy upadla do silného transu. Dnes už si umím tyto věci regulovat sama.

Jak to tedy probíhá, když za vámi dnes přijde úplně nový klient? 

Každý člověk je originál. Nejdříve se vyladím na jeho energie, abych mu mohla co nejlépe porozumět. Toto všechno u mě probíhá poněkud automaticky. On se rozhlíží a studuje mě, moji pracovnu, věci a pomůcky, se kterými pracuji, a já si zase načítám jeho energie.

Vibrace hlasu, aurický obraz, náladu, a zatímco zaměstnávám své ruce automatickou kresbou nebo kyvadlem, i on je zaměstnán tím, že si u mě nejprve vytáhne „své runy“ a potom si vybere několik karet z mystického Botticelliho tarotu. A mně se začíná skládat jeho příběh. Zbytek bezpečně dokreslí mé mariášky, astrologické kostky nebo karty či jiné orákulum. A pak jsou tu lidé, kteří hledají hlubší poznání. Ty provádím rituálem posílení vlastní intuice.

Komu byste návštěvu u vás doporučila? 

Lidem, kterým mohu pomoci. Lidem, které si to přitáhne. Lidem, kteří uvažují podobně jako já. Těm, kteří hledají cestu kudy dál. Nebo hledají odpověď. Těm, kteří jsou připraveni uzavřít a odložit to staré, a vejít do nové etapy a mají dobrou vůli.

Foto: Nina Vránová

Jako každá maminka je Helen Stanku nejšťastnější, když jsou šťastné její děti. Také miluje procházky po pražské Kampě a ráda si vyrazí i na PetřínFoto: Nina Vránová

Máte s magií i negativní zkušenost nebo je snad něco, co vám na ní vadí? 

Žádnou takovou si vybavit nedokážu. Když přijímáte věci tak, že se vše děje v souladu s nějakou vyšší vůlí, nezbývá, než obdivovat rozmanitost života. Možná je úsměvné, když si někdo myslí, že může jen tak použít manipulativní magii a vyčarovat si, aby se do něho někdo zamiloval.

Co si o podobném čarování myslíte? 

Takový člověk má určitě právo na své poznání. Také má ale právo poznat, jak těžké je potom toto pouto rozvázat, když se ve vysněném ideálu probudí jeho temnější stránky. Ta duše je totiž také brzděna ve svém rozvoji, je frustrována a soužití s takto získaným partnerem lze leckdy nazvat peklem. Někdy se to protáhne na více životů. Vídám pak páry, které nemohou být spolu, ani bez sebe, i když někde po světě chodí někdo, kdo je k nim plně kompatibilní. Jenže oni to nejsou schopní vidět, a když už toho partnera vidí, nevidí možnost, jak z toho kola ven. Platí holt daň za svoje dřívější neuvážené jednání.

Nápoj lásky tedy raději nemíchat. Znáte ale nějaký lektvar, který zlepší náladu v těžké životní situaci či nelehkém období? 

Jeden znám. Už ho mívala i moje babička. Jsou to kozlíkové kapky. Stejně tak mi dělá dobře zázvorový čaj. Zázvorem pak nešetřím. Co však vždy zaručeně pomáhá, je hudba. Skrze hudbu se můžete vyladit na energie, které provázely skladatele v době vzniku díla. Vycítíte tam i nuance interpreta a jeho sílu, kterou do toho dává. Rázem se ocitnete v jiném světě. Vždy se můžete ladit na takovou hudbu, kterou právě potřebujete a ona vás posílí. Své emoce můžete vyzpívat. Také pomohou vůně. Někdy stačí provonět byt svěží vůní a jste jinde. Když se k tomu naložíte do horké lázně se solí a bylinkami, je dobře.

Foto: Pavel Ovsík

První vykládací karty měla Helen už ve svých třinácti letech Foto: Pavel Ovsík

Momentálně se potýkáte s podvodníkem, který vaším jménem rozesílá lživé emaily. Podělíte se s námi, o co jde? 

Jednou takhle v sobotu se mi ozvala jakási paní, že mi děkuje za můj obsáhlý email a že ji docela rozplakal a vyděsil. Ale že jsem hodná a ona by tedy ráda využila i mé placené služby, abych jí řekla, jak se z toho maléru, který jsem jí věštila, dostane ven. Emailové věštby z časových důvodů nejsem schopna poskytovat, a tak jsem si nechala přeposlat korespondenci, ze které vyplývá, že si někdo zřídil emailovou adresu s mým jménem a nabízí výklady „zdarma“.

V pětistránkovém srdceryvném emailu, plným pravopisných chyb, popisuje všechna obecná příkoří, kterými si dotyčná prošla. Včetně toho, že adresátovi zemřel pejsek, někdo z rodiny těžce stůně, ale nyní jsem si ji vylosovala a pomohu jí. Vyděšený člověk se nechává zneužít. Platba za služby jde na jakýsi cizí PayPal, který druhý den neexistuje, telefon, který je druhý den nedostupný. Na konci je podvedený a frustrovaný klient. Ozvalo se mi takto těch lidí bohužel více.

Jak se tedy nenechat nachytat? 

Dělám vše pro to, abych těmto praktikám zamezila, a zodpovědně používám veškeré zákonné postupy. Lidé by si měli ověřit, jestli není divné, že je někdo osloví tímto způsobem. A pokud mají zájem o takové služby, zjistit, že se jedná o skutečně tu danou osobu, firmu apod. Vyhnou se tak velkým nepříjemnostem.

Foto: Archiv Helen Stanku

V rodině Helen Stanku nechyběli mágové, loutkáři či akrobati a cirkusoví umělciFoto: Archiv Helen Stanku

Reklama

Načítám