Hlavní obsah

Žena s plnovousem přemýšlela o sebevraždě, dnes je uznávanou modelkou!

Foto: Profimedia

Harnaam se naučila se svým handicapem nejen žít, ale ještě z něj udělat přednostFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na módních molech už se prochází muž převlečený za ženu nebo flekatá modelka s onemocněním kůže vitiligo. Další tváří, která rozhodně upoutá, je Harnaam Kaur. Její tvář pokrývá huňatý plnovous.

Článek

Když byla Harnaam malá, její život se nelišil od života jiných dívek. Jenže během dospívání se u ní rozvinula hormonální porucha, syndrom polycystických ovarií. Tato nemoc ženám působí potíže s ovulací, menstruací i otěhotněním a projevuje se i nadměrným ochlupením v místech, kde u žen není obvyklé.

Ženy s tímto onemocněním mají vaječníky vyplněné velkým množstvím folikulů. „Ten počet je tak vysoký, že nedochází k přirozené selekci a růstu dominantního folikulu, který pak za normálních okolností uvolňuje zralé vajíčko. Žena proto neovuluje, a nemůže tedy otěhotnět,“ objasňuje MUDr. Ondřej Matěna z Institutu reprodukční medicíny Unica. Právě potíže při snaze otěhotnět často problémy s vaječníky odhalí.

Na syndrom polycystických ovarií mohou ale poukazovat i jiné obtíže. „Tyto pacientky mívají také problémy s akné, nadváhou nebo nepravidelnou menstruací. Řešením problémů je funkční úprava cyklu, redukce váhy, v souvislosti s otěhotněním pak snaha o koncepci ve spolupráci s ošetřujícím gynekologem ve formě plánování nejplodnějších dní," dodává odborník.

Foto: Profimedia

Po vší šikaně v dětství si statečná žena našla vlastní úspěšnou a spokojenou cestu životemFoto: Profimedia

Když blázní hormony

Problémy s kvalitou vlasů či ochlupením v nezvyklých partiích je rovněž častým projevem, obvykle ale ne tak intenzivním, jako v případě Harnaam.

„Pokud se objeví jakákoliv anomálie, je důležité zjistit, z jakého důvodu k tomu dochází, a problém nepřehlížet. Čím dříve se najde příčina, tím rychleji je možné řešit důsledky. Obecně apelujeme na klienty, aby jakékoli anomálie vlasů, vlasové pokožky či ostatního ochlupení nepřehlíželi a neoddalovali jejich léčbu,“ vysvětluje Lenka Kašpaříková, tricholožka vlasového centra a kliniky zdraví Clinical Hair.

Chudince Harnaam začalo ochlupení rašit především v obličeji. A protože děti umějí být zlé, dočkala se dívka kvůli svému nezvyklému vzhledu jen týrání a šikany. Psychicky svůj problém těžce nesla, bojovala se sebepoškozováním a chtěla si vzít život. Pod tlakem výsměchu a urážek začala i ona v zrcadle vidět to, co vidělo její okolí: zrůdu, ženu, která se mění v muže.

Staré moudro praví: Věř a víra tvá tě uzdraví. Harnaam sice nevyléčila, ale rozhodně jí pomohla z těžkých depresí. Dívka vzala svůj atypický doplněk nejen na milost, ale postupně si na něj úplně zvykla a začala ho brát jako svou přednost. Mužští stoupenci sikhismu, kterému se Harnaam začala věnovat, se mimochodem vyznačují právě dlouhými plnovousy, které si nesmí holit.

Foto: Profimedia

V Guinessově knize rekordů je zaznamenána jako žena s nejdelším plnovousem na světěFoto: Profimedia

Od šikany k osvětě

Dnes se šestadvacetiletá Britka díky svým vousům cítí jedinečná, atraktivní a daleko ženštější. Aby se je naučila nosit, musela se z ní stát sebevědomá žena, která dokáže s lehkostí a osobitým stylem snášet slovní útoky a výsměch okolí. Nevadí jí, když je středem pozornosti nebo když si ji lidé na ulici s chichotáním fotí. Ráda se líčí a zdobí, nejraději v duchu své víry výrazným turbanem, ale i masivními šperky.

Díky svému plnovousu se dokonce dostala do Guinessovy knihy rekordů jako žena s nejdelšími vousy. Navíc se věnuje pomoci šikanovaným dívkám a snaží se rozšířit povědomí o nemoci polycystických ovarií – mimochodem jí prý trpí každá desátá žena!

Měly jste někdy vy samy problém s nežádoucím a nezvyklým ochlupením?

Související témata:

Načítám