Hlavní obsah

Ženy a diety: Studie odhalila důvody, proč nevydržíme hubnout!

Foto: isifa

Potvrzeno! Většina žen patří mezi věčné dietářkyFoto: isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy a diety. To je téma studie, jejíž výsledky nejsou ani tak překvapivé, jako smutné. Průměrná žena totiž drží čtyři diety ročně, ale od počátku přemýšlí nad tím, jak se z nich vyvléknout.

Článek

To, že ženy touží po dokonalé postavě a velmi často se uchylují k dietám, není žádným překvapivým zjištěním. Studie, kterou zorganizoval největší britský producent vajec, přišla ale se zajímavými detaily.

Velké plány, rychlé konce

Do studie se zapojily dva tisíce žen a ukázalo se, že průměrná žena se rozhodne držet dietu čtyřikrát ročně a vždy shodí necelé tři kilogramy. Osm z deseti žen si pak před omezením jídla stanoví jasný cíl, tedy váhu či velikost oblečení, které chtějí dosáhnout.

Bohužel celých čtyřiaosmdesát procent dotázaných žen se přiznalo, že s dietou skončí dřív, než měly původně v plánu. Vydrží většinou tři týdny, pak zhřeší a plynule přejdou ke svým předešlým stravovacím návykům. A potravina, která ženy nejvíce láká ke hříchu? Samozřejmě čokoláda, pak sušenky a slané brambůrky! I když ale dámy nevydrží, některým z těchto lákadel podlehnou a jejich dieta končí neslavně, veřejně se k tomu nepřiznají. Více než polovina z nich před přáteli a rodinou nadále předstírá, že na svůj jídelníček pečlivě dbají.

Foto: isifa

Málokterá žena ale omezení ve stravě vydrží, dřív nebo později zhřešíFoto: isifa

Ach ty výmluvy

Neschopnost žen dodržet dietní plán si ale bohatě vynahrazují uměním v oblasti výmluv. Dvě třetiny žen se přiznaly k tomu, že vlastně zároveň s první porcí zdravého a nekalorického jídla začnou přemýšlet o tom, jak se z toho vyvléknout. Jak se vymluvit, jak porušení diety odůvodnit. A tak vznikl Top Ten vět, kterými ženy vysvětlují, proč neodolaly kousku čokolády a s dietou předčasně skoncovaly:

  • Měla jsem špatný den
  • Měla jsem narozeniny
  • Nemohla jsem odolat
  • Potřebovala jsem se trochu rozveselit
  • Je těžké jíst zdravě, když je venku tak ošklivo
  • Něco se mi povedlo, zasloužila jsem si odměnu
  • Neměla jsem dostatek pevné vůle
  • Život je příliš krátký
  • Byla jsem v restauraci a nemohla odolat
  • Nudila jsem se

Do dvacítky oblíbených výmluv se pak dostalo i strohé přiznání „mně prostě nezdravé jídlo chutná“ či „měla jsem kocovinu“. Některé ženy pak s oblibou tvrdí, že „zdravé jídlo je strašně drahé“. Nejsmutnější ale je, že celých pětaosmdesát procent žen si je vědomo toho, že držení přísných diet nemá význam, že by stačilo jen jíst o něco zdravěji a hubnutí by šlo snáze. Přesto ale většina z nich dřív nebo později nějaký ten zázračný návod, jak shodit pár kil, vyzkouší.

Jak jste na tom s dietami vy?

Reklama

Načítám