Hlavní obsah

Zimní biorytmus: Naprogramujte tělo hodinu po hodině!

Foto: Thinkstock

Spánek před půlnocí vám dodá více energie než několik káv najednouFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, kdy je pro vaše tělo teď v zimě nejlepší jíst sladké, jít k zubaři, sportovat nebo kdy je mozek nejvíce ochoten vstřebávat informace? Poznejte svůj biorytmus, ať je vám ve vašem těle dobře!

Článek

Naslouchejte svému tělu a nesnažte se jít proti jeho potřebám. „Zvlášť v zimě, i když letos není typická, vnímejte, co mu prospívá," uvádí terapeutka čínské medicíny Alena Vondráková. I proto jsme požádali MUDr. Jana Hlusičku, aby vám prozradil, jak lidské tělo funguje v různých časových intervalech během dne. „Tím, že je zkusíte respektovat, si můžete energii zachovat, neodčerpávat, a dokonce i dodat,“ komentuje lékař. Jak to tedy je?

01.00–03.00 Spěte

V tuhle noční hodinu se aktivují játra, dochází k celkovému útlumu těla. Nejsou vhodné cigarety, pití kávy, alkoholu ani příjem tuků. Organismus potřebuje vypnout, odpočinout si a nepracovat.

03.00–05.00 Opatrně na úzkost

Největší aktivitu mají plíce. Můžete nejvíce z celého dne zažít pocit strachu a úzkosti, budí se kuřáci, astmatici, máte-li rýmu, nejvíce vás právě teď potrápí.

05.00–07.00 Dobré ráno

Aktivuje se tlusté střevo, probíhá návyk na vyprazdňování. Tato hodina je nepříjemná pro nemocné: cítí se špatně. Chce to hodně čaje!

Foto: thinkstock

Že snídáte neradi? I to se dá naučit! Budete překvapeni, kolik únavy vám z těla pak zmizíFoto: thinkstock

07.00–09.00 Vsaďte na teplou snídani

Aktivuje se žaludek, proto je to i vhodný čas na vydatnou snídani. Tělo potřebuje být v teple, takže zapomeňte na pití studeného nápoje nebo jedení jídla z ledničky. Zvlášť nyní vás posílí teplé kaše, palačinky, zkrátka cokoli teplého do žaludku. Studené by vám energii sebralo.

09.00–11.00 Pracujte pilně a neomylně

Aktivuje se slinivka a slezina. V 11 hodin se připravte na dopolední výkonnostní vrchol, v tuhle dobu byste měli být pracovně nejaktivnější. Jde i o nejvhodnější dobu na sladkosti, rozhodně nevhodnou na alkohol.

11.00–13.00 Neposouvejte oběd

Aktivuje se srdce. Čas na oběd, řiďte se pocitově tím, kdy jste snídali. Prodleva by neměla být delší než čtyři hodiny, lepší variantou je i dopolední svačina. Odsouvání jídla po 13. hodině prodlužuje dobu trávení a následného lehkého otupění a únavy. V tuhle hodinu i tak dochází k poklesu aktivity, proto je teoreticky vhodná krátká procházka (ale i spánek:-)).

13.00–15.00 Čas na doktory

Aktivuje se tenké střevo. Je to doba, kdy se snižuje citlivost zubů – v tuhle hodinu je pro vás tedy dobré chodit k zubaři či na jiné procedury, které nejsou příjemné a bolí... Zvyšuje se fyzická aktivita.

15.00–17.00 Sportujte

A je tu druhý vrchol vašeho pracovního, i celkově výkonnostního nasazení. Pokud nepracujete, je to skvělý čas na sportování či jiný druh fyzické aktivity, včetně procházek či chůze jen tak. Příhodná doba na pití bylinkových čajů, dobře se vstřebávají, ale i jedení vydatného jídla, protože trávení šlape jako hodinky.

Foto: thinkstock

Vhodný čas na cvičení? Sledujte, kdy vám sedne nejlépeFoto: thinkstock

17.00–19.00 Uvolněte se, prosím

Po fyzické aktivitě je tohle čas na rodinu, přátele a na povídání či sdílení zážitků z uplynulého dne. Psychika potřebuje povolit a uvolnit se z celého dne. Poslední jídlo byste si měli dát do 19 až 19.30, aby tělo mohlo po 22. hodině opravdu odpočívat a netrávilo. Není už vhodný čas na chladné prostředí, kávu, sůl, limo a sladké.

19.00–21.00 Dopřejte si vjemy

V tuhle hodinu máte nejlepší vnímání – dobré na poslouchání hudby či návštěvu divadla, kina. Nejvyšší účinek mají antibiotika i krémy na bolest.

21.00–23.00 Příprava těla na spánek

Zapomeňte na radost z jídla nebo cigarety a raději se věnujte hrátkám v posteli. Kdy jindy by tělo mělo být připravené na něžné dotyky, lásku, fyzický kontakt a zkrátka na milování? Funguje skvěle proti vráskám, kilům navíc i depresím.

23.00–01.00 Potíže jsou následek špatného jídla

Aktivuje se žlučník, takže kdo s ním má problém nebo pozdě jedl, dokonce tučná, kořeněná či třeba i česneková jídla, budí se v tuto dobu a moc dobře se nevyspí. Zkuste takové potraviny raději vynechat, jinak se ráno probudíte úplně grogy...

Foto: thinkstock

Zkuste večeři zvládnout do sedmi hodin, budete snadněji usínatFoto: thinkstock

Tipy pro tohle období:

1. Vstávejte pomalu, udělejte si pohodovou snídani s teplým čajem.

2. Vyvarujte se ranní studené sprchy, v tomhle období má na tělo opačný efekt než v létě, kdy ho občerstvuje a probouzí. Teď vám sebere energii, zachladí organismus a způsobí špatnou náladu. Volte vlažnou, či ještě lépe teplou sprchu jen večer.

3. Dopoledne zapojte mozek na maximum, odpoledne jsou dobré fyzické práce, procházky, sportovní aktivity takové, co vás baví.

4. K lékařům choďte odpoledne, tělo není tolik vnímavé, a proto vás zásahy třeba u zubaře tolik nebolí.

5. Zkuste skutečně změnit typ jídel, která jíte: i ona umí brát energii, když špatně zvolíte. A i když se to tak na první pohled zdát vůbec nemusí.

Jak to máte vy?

Reklama

Načítám