Hlavní obsah

Nejběžnější infekce? Rýma. Příčinou bývají viry, alergie i zvětšené nosní mandle

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokterá zdravotní potíž je tak běžná jako rýma, ale příčiny se mohou lišit. Zatímco rýma spojená s nachlazením může čas od času trápit každého, tu alergickou mají jen lidé, jejichž tělo přemrštěně reaguje na vnější podněty. Tohle je potřeba odlišit a podle příčiny rýmu léčit.

Článek

Zatímco alergickou rýmu způsobuje setkání s některým z alergenů – mohou, ale nemusí ji provázet další alergické příznaky příčina nealergické rýmy je jiná. Jde vlastně o důsledek dráždění nosní sliznice, která je překrvená, protože se snaží bránit infekci, a oteče.

Rýma je infekční, šíří se kapénkami a špatně umytýma rukama. Může provázet jen několikadenní nachlazení, ale někteří lidé mají rýmu chronickou, kterou je potřeba pomocí vyšetření, anamnézy a testů odlišit od rýmy alergické.

Příznaky rýmy

Mezi typické příznaky rýmy patří po prvotním svědění ucpaný nos a sekret vytékající z nosu nebo tekoucí dozadu do krku. Někdy je rýma spíše vodová, jindy jde jen obtížně uvolnit. Můžete do určitě míry dočasně ztratit čich. Výtok z nosu, lidové zvaný nudle, mívá navíc různou barvu od čiré přes mléčnou až po nazelenalou žlutou, barvu mění například kvůli sekundární bakteriální infekci, která někdy nasedá na oslabené sliznice.

Nealergická rýma

Rýma, která není projevem alergické reakce, bývá způsobena viry, typicky jde o rhinoviry a jde zřejmě o nejběžnější akutní zdravotní potíž, která může člověka postihnout. Rýmu může doprovázet škrábání v krku a zvýšená teplota, případně kašel. Může se rozšířit i do nosních dutin, což se projeví bolestí hlavy a někdy i horečkou, další možnou komplikací je bolestivý zánět středního ucha nebo zánět dolních dýchacích cest.

Můžete mít i nealergickou neinfekční rýmu, objevuje se například při přechodu z tepla do zimy, ale příznaky jsou jen velmi mírné a samy odezní. Rýmou a kýcháním můžete reagovat i na některé výpary, prach, lehkou rýmu – přesněji řečeno výtok z nosu – může vyvolat i větší tělesná námaha.

Alergická rýma

Pro alergickou rýmu je typické silné svědění nosní sliznice, časté kýchání a řídký vodový sekret čiré barvy, ale může se objevit i pocit ucpaného a neprůchodného nosu. Svědit a pálit mohou i oči, časté je i škrábání v krku. Pokud je alergická rýma silná, může se přidávat únava, ale zvýšená teplota natož horečka k obrazu alergie nepatří.

Alergická rýma může být sezonní, například v době kvetení některých rostlin, ale také celoroční. Alergickou rýmu lze spolehlivě diagnostikovat na alergologii například pomocí kožních testů nebo pomocí laboratorního rozboru vzorku krve.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Alergickou rýmu potvrdí testyFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Chronická rýma

Alergická rýma je často chronická, ale dlouhodobé potíže s rýmou mohou mít i jiné příčiny. Vleklé potíže s rýmou může vyvolat například nadměrné a dlouhodobé používání běžných kapek na rýmu, které už po dvou týdnech přestávají mít očekávaný efekt.

O chronické rýmě mluvíme, pokud potíže trvají dvanáct a více týdnů. Příčinou může být také zvětšení nosních mandlí – to se týká zejména dětí - či poškození nosní přepážky, které je někdy třeba řešit chirurgicky.

Zadní rýma

Zadní rýma postihuje častěji děti než dospělé. Příznačné pro ni je, že při ní hleny nevytékají z nosu, ale stékají vzadu do krku, čímž člověka dráždí ke kašli. Zadní rýma může být jak infekčního, tak alergického původu, člověk jí může trpět i kvůli tomu, že má křivou nosní přepážku, kvůli polypům v nose a podobně.

Někdy není ani zjevné, že dotyčný nějakou rýmu má, ale pro něj jsou její projevy hodně nepříjemné. Typický je pocit zahlenění v krku, v krku může též škrábat nebo bolet, kašel, a to zejména při poloze vleže. Při dlouhotrvající zadní rýmě může lékař provést výtěr, aby vyloučil bakteriální infekci.

Zelená nebo žlutá rýma

Žlutá rýma svědčí o bakteriální nákaze, což je častá komplikace virové rýmy. Sekret mění barvu kvůli rozkládajícím se bílým krvinkám, s jejichž pomocí se tělo snaží bojovat s infekcí. Pokud se barva mění až na zelenou, znamená to silnou infekci, kterou bude nejspíš nutné léčit antibiotiky. Bakteriální rýma může přispět k rozvoji zánětu dutin, mezi další příznaky patří bolest hlavy, horečka, případně nevolnost a citlivost na světlo.

Rýma a bolest v krku

Jak při akutní běžné rýmě, tak při rýmě alergické se velmi často zároveň objevuje škrábání v krku, které většinou samo odezní spolu s rýmou. Úlevu mohou přinést cucací pastilky z lékárny.

Foto: Onjira Leibe, Shutterstock.com

Dítě se naučí smrkat po druhém roce životaFoto: Onjira Leibe, Shutterstock.com

Léčba rýmy

Rýma bez dalších komplikací obvykle sama odezní během několik dnů, tělo se s ní umí vypořádat samo. Kapky na rýmu neléčí virovou infekci jako takovou, pouze zmírňují příznaky v podobě ucpaného nosu, neměly by se užívat déle než pět až sedm dní. U lehké rýmy nebo rýmy vyvolané například prachem mohou přinést úlevu kapky na bázi mořské vody. Hlen v nose pomáhá uvolnit také teplá sprcha a pára z ní stoupající.

Alergickou rýmu lze mírnit antihistaminickými nosními spreji nebo léky na alergii. Některé kapky na alergickou rýmu jsou volně prodejné, ale účinnější s kortikosteroidy jsou na předpis.

Pokud za chronickou rýmou stojí polypy, nerovnost nosní přepážky nebo zvětšené mandle, může řešení představovat chirurgický zákrok.

Kdy s rýmou k lékaři

Pokud má rýma žlutou, nebo dokonce zelenou barvu a provází ji horečka a bolest hlavy, je dobré návštěvu lékaře nijak neodkládat. Návštěvu lékaře zvažte i tehdy, pokud rýma trvá déle než týden, provází ji teplota a kašel.

Rýma sama o sobě pro lidi, kteří nemají závažné problémy s imunitou, nepředstavuje žádné zdravotní riziko, Ale silná rýma může být nebezpečná pro nejmenší kojence, jimž může spolu s celkovým zahleněním ztížit dýchání.

Rýma

  • Příčiny: Virová či bakteriální infekce, alergie, střídání teplot, prach
  • Jak si pomoci sám: Klidem při rýmě od nachlazení, volně prodejnými kapkami na uvolnění nosu, jako prevence nebo při lehké rýmě proplachování mořskou vodou ve spreji nebo konvičkou na výplach nosu, dostatkem tekutin
  • Kdy jít k lékaři: Pokud trvá rýma déle než týden (žlutý, až zelený sekret), když se k rýmě přidá silný kašel, vysoká horečka, bolest hlavy, světloplachost.

Odborná spolupráce: MUDr. Dušan Zhoř, praktický lékař a člen Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP

Související témata:

Načítám