Hlavní obsah

Zaměřeno na chůzi. Co dělat, abyste zhubli a nebolela záda

Foto: ma-photo, Shutterstock.com

Foto: ma-photo, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenajdete přirozenější a komplexnější pohyb, než je obyčejná chůze. Věnovat se jí můžete v podstatě kdykoli a kdekoli. Chcete-li při ní ale víc spalovat, posilovat nebo vyzrát na vleklé bolesti, hlídejte si, jak chodíte.

Článek

Možná nemáte čas na pravidelnou návštěvu fitka, ale na chůzi si ho můžete najít vždycky. Prospějete tak své kondici, spálíte kalorie a zabojujete proti nemocem srdce a cév, osteoporóze i bolestem pohybového aparátu.

Parťák pro hubnutí

Při každé sportovní aktivitě tělo nejprve spaluje sacharidy, až poté přejde na tukové zásoby. Dochází k tomu zhruba po dvaceti až třiceti minutách. Celodenní pěší výlet o víkendu tak pro vaši linii může mít větší přínos než půlhodinka v posilovně. I svižná chůze po městě, kdy spěcháte do práce, na nákup nebo pro děti do školy, se počítá, protože si při ní bez složitého počítání a měření udržujete optimální tepovou frekvenci. Pro spalování tuků by měla být na asi na 60 až 70 % vašeho maxima. Vypočte vám ho chytrý náramek, poznáte ji ale i bez něj tak, že jste aktivní, ale nikoli zadýchaní a zvládnete za chůze i hovořit.

Formování postavy

Při chůzi zapojujete na dvě stě svalů v těle. Pracují nohy, paže, ramena, svaly prsní i zádové, zpevňuje se břicho, uvolňují bedra. Chcete-li si chůzí zlepšit postavu, myslete na vzpřímené držení, rychlejší a pravidelný krok. Plánujete-li přes den chodit více, vyměňte kabelku a tašky za pohodlný batoh.

Trápí-li vás povolené břicho, vezměte si na pomoc hůlky na nordic walking. „Při chůzi s holemi zapojujete do pohybu celé tělo, máte rovná záda a zpevňujete břišní svaly,“ vysvětluje Markéta Matušíková z České asociace nordic walking. Při chůzi si hlídejte, že tělo je nakloněné mírně dopředu, hlava je v prodloužení páteře, pohled směřuje asi dvacet metrů vpřed. Pohyb hůlkami vychází z ramen, odraz vede z poutka hole. Dbejte na to, ať jsou nohy při došlapu v koleni mírně pokrčené, aby tlumily nárazy. Hole míří šikmo vzad, zabodávejte je přibližně uprostřed kroku.

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Chůzí předcházíte i křečovým žilám a otokům nohou, protože udržuje nohy v přirozeném pohybuFoto: Maridav, Shutterstock.com

Aby kolena nebolela

Bolí vás kolena, a tak chůze není nic pro vás? To je častý omyl. Správnou chůzí je uvolníte, rozpohybujete metabolismus i lymfatický systém, aby do všech tkání proudily potřebné živiny a nehromadily se zde odpadní látky. Jen se vyhněte tvrdým povrchům a schodům, případně si do bot pořiďte tlumící vložky. „Pracujte na tom, abyste při chození takzvaně nešmajdali a kolena se nepropadala k sobě. Našlapovat byste měli přes patu,“ radí Kryštof Kuba z Certifikované McKenzie kliniky.

Foto: Sergey Mironov, Shutterstock.com

Zpevnit, zubnout a získat svaly pomůže především sportovní rychlochůze, při ní můžete ujít i deset kilometrů za hodinuFoto: Sergey Mironov, Shutterstock.com

Uleví zádům

Chůze je také skvělým prostředkem proti bolestem zad. Může být nápomocná, zejména pokud celý den prosedíte u počítače. „Pří chůzi, pokud vám to situace dovoluje, můžete i kroužit rukama a tím rozhýbat ramenní klouby,” doporučuje Kyštof Kuba.

Současně si ale můžete bolesti způsobit, pokud nechodíte správně. Bolesti vznikají nejčastěji ve chvíli, kdy chodíte příliš pomalu, typicky například v nákupních centrech. Tehdy není vaše tělo správně vzpřímené, váha těla padá více na šlachy nikoli na svaly. „Bolesti zad při chůzi nemusí být svalovou bolestí, jako kdybyste zdvihali činky, ale jsou bolestí podpůrných tkání, které se vyčerpaly. Představte si, že držíte půl hodiny ohnutý prst. Také začne po chvilce bolet a bude ho potřeba narovnat. Při ochablé chůzi je to se zády podobné,“ vysvětluje Kryštof Kuba.

Udělá dobře i mozku

Každý pohyb přispívá k lepšímu okysličení krve. Narozdíl od sportování v tělocvičně je chůze na čerstvém vzduchu ideálním balzámem i na přetíženou mysl a unavenou psychiku. V těle se aktivitou uvolňují hormony štěstí endorfiny, chůzí si ale dokážete také navodit stav zklidnění mysli a lepší koncentraci. Hodinová procházka vám tak leckdy pomůže vyjasnit složité volby lépe, než neustálé přemýšlení.

Načítám