Hlavní obsah

Zimní oblečení: Jak na to, aby vám ho pračka nezničila?

Foto: bauknecht

Moderní pračky a sušičky jsou vybavené mnoha chytrými programy – právě díky výběru správné funkce a použití vhodných pracích prostředků bude vaše prádlo nejen čisté, ale také se nepoškodíFoto: bauknecht

Reklama

Vyndáte občas z pračky či sušičky nový kousek, a když zcela uschne, vidíte, že se zničil? Pak pro vás máme vychytávky, které těmto nehodám zabrání!

Článek

Na co byste si měli dát pozor? Nejprve u pračky…

Na teplé bundy a džíny

U speciálních kousků, jako je outdoorová bunda nebo péřová peřina, volte přípravky k tomu určené od výrobců praček a správné programy. „Voděodolné bundy časem ztrácejí své schopnosti a musí se znovu impregnovat. Můžete je dát do čistírny nebo se spolehnout na speciální prostředky – na praní i ošetření po praní,“ nabádá Lucie Kyselá z firmy Miele. Na outdoorové věci nepoužívejte aviváž!

Na tmavé prádlo a džínové věci nepoužívejte prášky obsahující bělidla, perte je naruby a odstřeďujte při nízkých otáčkách.

Foto: gorenje

Pračka W01EON/LT za 13 490 Kč slibuje, že se náklady do ní vložené vrátí formou úspory elektrické energie. Doplňuje ji i další novinka této značky, kondenzační sušička D01EON/LT s tepelným čerpadlem za 20 990 KčFoto: gorenje

Kašmírové oblečení

Perte ho s pracími prostředky na vlnu – mají neutrální až slabě kyselé pH, které chrání před nabobtnáním a zplstnatěním vláken, při teplotě do 30 °C. „Doporučujeme rychlé praní bez ždímání s vícero mácháním ve studené vodě," uvádí Lucie Kyselá.

Podprsenky...

Kousky se zipy, ozdobnými knoflíky, přezkami, nášivkami, potisky perte v plátěném sáčku. Zamezíte tření textilie o buben pračky a poničení zmiňovaných detailů, případně i dalšího prádla, když se přezka nebo háček zachytí o jiný kus oděvu.

Foto: whirlpool

Pračka Carisma AWOE 8914 je mimo jiné vybavená funkcí EcoMonitor, která vás ještě před praním upozorní, jaká bude spotřeba energie zvoleného programu. A díky funkci Colours 15° můžete prát i při nízké teplotě se skvělými výsledky. Spotřebič stojí 17 190 KčFoto: whirlpool

A teď pár tipů pro sušičky.

Vlněné textilie

Sušte k tomu určeným programem. Po vyjmutí vlhký oděv srolujte do froté ručníku a nechte na jiném suchém ručníku zcela doschnout. Přijde-li vám třeba svetr na dotek drsný, vložte ho do igelitového sáčku a na několik minut ho svěřte mrazničce.

Foto: miele

Sušička T 8867 WP uchvátí milovníky vůně – jde o první model nejen na našem trhu vybavený právě vůni (flakon se nasazuje do držáku ve dvířkách přístroje, na výběr je několik variant aroma). Spotřebič vás vyjde na 39 990 KčFoto: miele

Foto: gorenje

Koš do sušičky je mnohdy automatickou výbavou spotřebiče, avšak někdy ho lze dokoupit i samostatně. Například za 690 Kč u Gorenje, za 1990 Kč u MieleFoto: gorenje

Znáte koš?

„Koš je součástí většiny modelů, které mají program na sušení v koši – pokud ho sušička nemá, nedoporučuje se do ní koš umisťovat," nabádá Martin Kameníček z firmy Electro World. Do koše se většinou dávají boty, plyšové hračky. Díky koši se věci v sušičce nebudou otáčet, tedy ani otírat o stěny bubnu.

Pozor na potisky

Oblečení s potisky, aplikacemi, háčky, přezkami, jemné textilie (například krajka, hedvábí, kašmír) sušte zásadně naruby a zvolte program odpovídající složení textilie. Lesklé potisky do sušičky nepatří, zmatní.

A jaké máte zkušenosti s praním a sušením vy?

Reklama

Související témata:

Načítám