Hlavní obsah

Zjišťovali jsme: Chodí v létě Češky naostro?

Foto: Isifa

Co vede ženy k tomu, že chodí v létě naostro?Foto: Isifa

Reklama

Oblečená? Neoblečená? To by se asi princezna Koloběžka první divila, kdyby věděla, že dnes je řeč o kalhotkách, které v horkých měsících nejsou tak docela potřeba. Nebo ano? Jak to vidíte vy, české ženy? Chodíte v létě naostro? Co vás k tomu vede? A je to vůbec zdravé pro váš klín?

Článek

Holky, chodíte v létě „dole bez“? Tak tahle anketní otázka prolétla naší stránkou na Facebooku jako raketa. Reakce nebyly jednoznačné. Některé z vás si takový odvaz nemohou vynachválit a každý rok se těší na léto, až zase přijde vhodná doba „zapomínat“ tenhle kousek oblečení, jiné se dušují, že je to pro jejich zdraví nebezpečné a radši se vzdají podprsenky pod nějaké to tílko nebo šaty s výstřihem. Čtenářka Veronika to celé vystihla zcela nejlépe a komplexně: „Jak kde, s kým a kam.“ Podle výpovědí respondentek je ve hře pro takový letní hřích opravdu více faktorů.

Foto: Thinkstock

V některých situacích je přítomnost spodního prádla nežádoucíFoto: Thinkstock

Hodně záleží na:

1. situaci:Na důležité pracovní poradě není vhodné hrát si na Sharon Stone v Základním instinktu. Bůh ví, jestli by vás obchodní partneři brali vážně…

2. prostředí: Na dětském hřišti plném písku nebo capartů, kteří navíc neustále vyžadují podávání hraček ze země, poblíž lesa u mraveniště, na letišti či ve větru by si kalhotky nevzal jenom blázen. Taktéž je rozdíl mezi věšením prádla na domácké zahradě a obsluhou velké společnosti lidí sešlých u narozeninového dortu, to dá rozum.

3. náladě: Uvolněné rozpoložení o dovolené na Jadranu dělá svoje. Tam se nějaký ten „hříšek“ ztratí. Lítat „bez“ po Václaváku a s rukama na stehnech dobíhat metro je disciplína hodná olympijských her. Místo medaile jsou však odměnou posměšná gesta kolemjdoucích adolescentů.

4. momentálním outfitu: „Do bílých kraťasů nebo letních šortek jedině bez,“ svěřuje se čtenářka Petra. A Monika jí přitakává: „Já se těším na léto, páč jsem pořád, jak se říká, naostro a je to úžasný. Jen teda, když si beru mini sukýnku, tak kalhotky mám. Radši.“

5. diskrétnosti: Podle stylistky Janky Letkové si například některé celebrity červeného koberce pod příliš těsné róby z jemných materiálů spodní prádlo neberou. „Ale teď už existují různé druhy a barvy kalhotek, které ani nejsou vidět, takže podle mého názoru je otázka s, či bez skoro záležitostí určité exhibice,“ usmívá se Letková.

A propos. Ne málo žen řeší přesně opačný problém s tím, že se bojí, aby nebylo poznat, že nějaké spodní prádlo mají. Je to pochopitelné. Horko nahrává průsvitným a vzdušným materiálům – občas opravdu na tělo, o kterých se nám v zimě může jenom zdát. Co pak? Jak se řeší taková situace? „Při upnutých šatech není vhodné nosit kalhotky s příliš pevnými švy, aby nebyly vidět. Doporučují se spíš širší, které nezařezávají. Nejlepší jsou ty, které žádný lem po boku nemají,“ dodává stylistka.

6. pocitu zdravotního ohrožení: Čtenářce Elišce to přijde nehygienické, Iva se prý má moc ráda na to, aby něco takového riskovala, neboť si po této stránce užila se zdravím svoje, takže teď chodí jedině v bavlně. Tak jak to je? Opravdu absence kalhotek škodí ženským klínům?

„V případě výskytu recidivních mykózních zánětů bych chození bez spodního prádla doporučil. Přístup vzduchu ke genitáliím totiž zabraňuje mikroorganismům v jejich šíření,“ vysvětluje gynekolog a porodník Tomáš Minář ze Dvora Králové nad Labem. Dodává ale, že záleží na prostředí. „Například úřednice si ze zdravotního hlediska klidně mohou dovolit přijít do práce dole bez, ale riziková pracoviště jako stavební výroba, kde se práší, se s prací v kanceláři opravdu srovnávat nedá! To je naprosto něco jiného,“ upozorňuje lékař.

Čili jako u jiného platí, že všeho s rozmyslem, i chození bez kalhotek podléhá selskému rozumu. Nebo je to jinak? Řídíte se při rozhodování jinými faktory, než které jsme uvedli?

Reklama

Související témata:

Načítám