Hlavní obsah

Zlatokopky na lovu: Proč jich stále přibývá?

Foto: Thinkstock

Lidské hodnoty se mění, honba za penězi je pro mnohé ženy prioritouFoto: Thinkstock

Reklama

Zlatokopka! Fenomén moderní doby, který mnozí zatracují, opovrhují jím, ale přesto se vždy najde nějaký „hodný strýček“, co do nich rád investuje bez ohledu na morálku. Proč je jich ale najednou tolik? Je pro dnešní mladé dívky snad dům s bazénem víc než láska a rodina?

Článek

Oficiální definice zlatokopek neexistuje, ale kdyby ano, vypadala by nejspíš nějak následovně. Je to mladá krásná dívka, která má zálibu v úspěšných a bohatých mužích. Hojně se vyskytuje v barech a podnicích, které jsou vyhlášeny tím, že se tam „loví vysoká“. Je vždy dokonale nalíčená, oblečená v sexy modelu s podpatky, které její nohy prodlužují až k nebesům. Je těžké jí odolat!

Vyrostly jak houby po dešti?

Pojem zlatokopka je celkem nový, častěji se začal používat nejspíš někdy v devadesátých letech. A vypadá to,jako by se zlatokopectví dnes věnovala snad každá druhá dívka. Vážně už dnešní slečny nesní o princi na bílém koni, který je zahrne láskou, ale o princi, který místo citů bude rozdávat drahé šperky, značkové oblečení a luxusní auta?

„Dnes je dívek, které upřednostňují především hmotné statky, asi skutečně více než třeba před dvaceti lety. Tehdy totiž bylo pár papalášů, jinak ale byli bohatí muži tak trochu nedostatkové zboží. Dnes je ale takových mužů celkem dost, takže je logické, že i část žen se tímto směrem vykrystalizovala,“ vysvětluje psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti. Jednoduše řečeno, čím méně bohatých a úspěšných mužů bylo, tím méně bylo zlatokopek. Jako se vším je to otázka nabídky a poptávky.

Foto: Thinkstock

Hmotné statky jsou pro mladé krásky dnes dostupnějšíFoto: Thinkstock

Dalším faktorem je i to, že společnost se obecně tak nějak uvolnila, ženy se více a více emancipují a nebojí se jít za svým (tedy i za penězi). „Morálka je mnohem uvolněnější a ženy čím dál odvážnější. A navíc obecně jsou Češi velmi materialisticky zaměření, logicky si chtějí vynahradit bídu za komunismu, takže mají pocit, že teď musí všechno stihnout, a penězům přikládají mnohem větší význam, než jaký ve skutečnosti mají,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Vše má svou cenu

Ale rozhodně není zlatokopkám co závidět. Málokdy se totiž podaří, že by jí muž, který splňuje její finanční nároky, vyhovoval i v ostatních směrech. „Ve výsledku takové ženy sice žijí bez jakýchkoli finančních starostí, ale vlastně v nefunkčním vztahu. Pokud tam jsou jen peníze, ale chybějí společné zájmy, plány do budoucnosti, společné názory a podobně, je to špatně,“ říká Anita Michajluková.

Dlouhodobě takový vztah nemůže ženu po psychické stránce uspokojovat, a to i když tendence záplatovat nepříjemné pocity penězi bývá vysoká. „Pak jsou tam pocity zmaru, frustrace a nespokojenosti. Prostě nic k závidění, opět se potvrzuje stará pravda, že za peníze si rozhodně nelze vše koupit,“ dodává Anita Michajluková.

Foto: Thinkstock

Muži si vynahrazují prošlá léta luxusem v pokročilém věkuFoto: Thinkstock

Bohatý muž jako oběť? Kdepak!

A co muži, na které zlatokopky cílí? Také vždy přemýšlíte, proč jim nevadí, že je s nimi jejich „přítelkyně“ jen kvůli penězům? Jsou tak hloupí? Nebo je oslepila zamilovanost? Tak to je omyl, většinou jde o jakýsi vzájemně výhodný (minimálně v krátkodobém hledisku) obchod. Muž tedy není žádná nebohá oběť vypočítavé zlatokopky, ale jakýsi její obchodní partner. A nejčastěji si kupuje následující „zboží“:

  • Sebevědomí– krásná dívka muži zvyšuje sebevědomí. On je ten, který má na to, aby mu stála po boku a byla mu okrasou.
  • Prestiž – Ve společnosti vypadá muž, který má boku výstavní krásku, dobře. Je to podobné, jako když má na ruce drahé hodinky a na nohou značkové boty. Má na to, a všichni to vidí.
  • Vzrušení – nic si nenalhávejte, sex s krásnou mladou dívenkou je pro většinu mužů velmi lákavý zážitek. A někteří jsou jednoduše ochotní za tenhle luxus zaplatit.

Tip redakce:Jsou jednoduše Vztahy, které nemají šanci na úspěch!.

A co si o zlatokopkách myslíte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám