Hlavní obsah

Změřte si zdraví. Domácím testem!

Foto: Thinkstock

Použití domácích testů je celkem snadnéFoto: Thinkstock

Reklama

Domácích testů je na českém trhu tolik, že byste si s trochou nadsázky po jejich skoupení mohli otevřít malou amatérskou ordinaci. Které z nich ale opravdu stojí za pozornost? Co díky nim zjistíte, za jak dlouho a na kolik vás přijdou? Podívejte se na náš přehled nejzajímavějších domácích testů!

Článek

Máte modrou krev?

Například na povrchu červených krvinek může být tzv. antigen D. Pokud tam není, váš Rh faktor je hodnocen jako negativní, a tedy nemůžete přijímat krev s Rh pozitivním. Jednoduchý a rychlý domácí test pořídíte v lékárnách zhruba za 400 korun. Pomocí lancety (velmi ostrý chirurgický nástroj) si sami odeberete vzorek, nanesete ho na identifikační kartu, která je součástí balení, a do několika minut přiznáte barvu. Tedy spíše skupinu.

Test, který (ne)můžete provést

S velkou slávou byl na konci minulého roku uveden na český trh test na přítomnost viru HIV v těle. Jenže přestože ho v lékárně běžně pořídíte, a to bez lékařského předpisu, na doporučení ministerstva a výrobce byste ho jen tak sami – tedy doma – provádět neměli. Nesmí být dokonce ani označován a prezentován jako domácí test! Výsledek byste totiž měli spatřit pouze pod dohledem zkušeného lékaře. Proč? Podle pokynů, které jsou k testu dodány, byste totiž nemuseli test provést správně, a tím pádem by se vám mohl vyjevit nesprávný výsledek. Dalším důvodem je také případná reakce ve chvíli zjištění pozitivního výsledku.

Přítomnost pohlavních chorob ukáže i test na vaginální kvasinkovou infekci, chlamydie nebo syfilis. Poslední zmíněná nemoc se určuje podobně jako HIV z kapky krve. Provedení testu (cena 300 korun) vám zabere zhruba 5 minut. Kvasinková infekce a chlamydie se zase detekují z vaginálního stěru (cena 400–500 korun).

Foto: Thinkstock

Těhotenský test patří k nejběžnějšímFoto: Thinkstock

Pro netrpělivé rodiče

Pro nastávající rodiče nebo páry, které se marně snaží o miminko, existuje hned celá řada spolehlivých domácích testů. Vedle patrně nejpoužívanějšího (čuracího) těhotenského testu jsou k dostání i další. V případě, že se vám nedaří otěhotnět, určitě vyzkoušejte ovulační test (balení stojí od 60 do 500 korun, liší se značkou a provedením), pomocí něhož bezpečně určíte plodné dny v měsíci – a to buď ze slin, nebo z moči. „V tomto případě je jedno, jakým způsobem se hladina hormonů zjišťuje. Přestože ovulační testy bývají jedny z nejspolehlivějších, samozřejmě nejpřesnější je hormonální profil, který by vám ovšem musel udělat lékař z odebrané krve," říká lékař Michal Koucký.

Naopak již nedočkavé nastávající maminky, které nechtějí čekat na ultrazvuk a pátrat po malém pánském přirození, mohou už od 10. týdne těhotenství rozjet malou alchymistickou dílnu a pohlaví zjistit samy. Ranní moč se smíchá s indikační látkou, dvě minuty se počká a výsledné zbarvení s úspěšností na 90 procent vám prozradí pohlaví dítěte. Žlutá a oranžová ohlásí příchod holčičky, zelená až šedivá zase chlapečka. A cena? 900 korun.

Co si zobnul?

I menší než malé množství požité látky dokáže odhalit drogový test, volně prodejný za přibližně 230 korun. Se spolehlivostí kolem 95 procent potvrdí předchozí požití marihuany, hašiše, extáze, pervitinu, heroinu a dalších návykových látek. Nechceme vás rozhodně navádět k nucenému prošetřování potomků, ale jistota je jistota…

Co se týče domácí alkoholové dechové zkoušky, která se hodí třeba řidičům před usednutím za volant, i takové domácí soupravy existují. Sada trubiček s detekčním balonkem stojí kolem 100 korun (průměrná cena 15 korun za trubičku).

Je jich spousta!

Na závěr zmiňme další užitečné testy, například ten na mononukleózu, celiakii (lepek), krvácení ze stolice, žaludeční vředy nebo infekci močových cest. Je jen na vás, který z nich vyzkoušíte, většina z nich je k dostání v běžné lékárně. Mějte ale prosím pořád na paměti, že rozhodující slovo má vždy lékař. Proto byste s ním měli použití kteréhokoli z jmenovaných testů konzultovat.

Reklama

Související témata:

Načítám