Hlavní obsah

Kojení v zaměstnání? Máte na ně právo!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kojení v práci si nemusíte nahrazovatFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracujete a ještě kojíte? Pokud máte možnost dát dítě do firemní školky, máte velkou výhodu, ale jak dlouho vlastně můžete kojit, aniž by se zaměstnavatel měl právo rozčilovat, že touto bohulibou činností trávíte nějak moc času? Záleží na tom, jaký je váš pracovní úvazek.

Článek

Časopis Uzlíček

Představme si, že pracujete na plný úvazek a máte dítě či děti ve věku do 12 měsíců. V tom případě můžete čerpat 2 půlhodiny na každé dítě. Pokud ovšem máte dítko starší 12 měsíců, je to jen jedna půlhodina a to nejdéle do 15 měsíců věku dítěte.

Pokud ale pracujete na zkrácený úvazek, tak na každé dítě ve věku do 12 měsíců můžete čerpat pouze jednu půlhodinovou přestávku. Po završení jednoho roku už žádnou.

A nezapomeňte, že přestávky na kojení v práci se započítávají do pracovní doby!!! Pokud tedy splňujete výše popsané podmínky, nemusíte mít strach, že byste musela „prokojené" hodiny povinně nahrazovat. Ať se to zaměstnavateli líbí nebo ne, na kojení zkrátka máte nárok. Ale pak zase šup hezky do práce.

Zjednodušeně - kojit při zaměstnání můžete:

  • Plný úvazek do 1 roku: 2x denně 30 min., další 3 měsíce: jen 1x denně 30 min.
  • Zkrácený úvazek pouze do 1 roku: 1x denně 30 min.
Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Při hubnutí se do mléka vyplavují škodlivé látkyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Těhotenství, mateřství, období, kdy kojíte - tzv. čas, který jste věnovala svému miminku. A ráda! Ale na druhou stranu se také nabízí otázka, co vy? Kdy shodíte nabraná kila...

Ano, mateřská je jedním z nejrizikovějších období pro vznik a prohloubení obezity. Proč tomu tak je? U lidí, kteří mají sklon k nabírání kil, už bohužel vymizely signály hladu a spouštěčem k jídlu není kručení v břiše, ale tzv. toxické prostředí - celodenní neustálý přístup k jídlu, sklon řešit stresové situace jídlem a umocňovat si jídlem pohodu.

Kdy tedy začít s hubnutím? Pokud plně kojíte, je to výborné z mnoha důvodů, ale nepokoušejte se o značnou redukci váhy, protože při hubnutí se do mateřského mléka vyplavují ve zvýšené míře cizorodé látky. S redukcí váhy začněte po skončení kojení - ale s rozumem. Nepodlehněte často klamavým reklamám, snižte přísun energie a naopak ji zkuste pomalu vydávat - vraťte se k vašim oblíbeným pohybovým aktivitám - zákony zachování energie nemůžete obelstít.

Časopis Uzlíček květen 2009

Související témata:

Načítám